Šport > Moto športi
871 ogledov

Gajser do prve zmage v sezoni

Tim Gajser Facebook
Tim Gajser je premagal vso konkurenco.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je dobil dirko svetovnega prvenstva razreda MXGP v italijanskem Trentinu. Gajser je dobil obe vožnji in obakrat premagal prvega v skupnem seštevku Italijana Antonia Cairolija. Tretji je bil Francoz Gautier Paulin.

Za Gajserja je današnja zmaga prva na dirkah za SP po Švedski 2017, Gajser pa se je na četrti letošnji dirki sezone še četrtič uvrstil na stopničke, potem ko je bil drugi v Argentini in Veliki Britaniji in tretji na Nizozemskem.

Za vrnitev na vrh zmagovalnega odra - lani zaradi številnih težav in poškodb ni bil nikoli na najvišji stopnički - pa si skorajda ne bi mogel izbrati boljšega prizorišča. Trentino oziroma Pietramurata namreč slovi kot "slovensko" prizorišče v SP, na katerem se zbere največ njegovih privržencev, italijanski prireditelji jim namenijo kar cel sektor ob progi, ki se ga je že prijel vzdevek slovenski ovinek.

Gajser je danes navdušil vse svoje navijače in tudi nevtralne opazovalce in ljubitelje motokrosa. S Cairolijem sta uprizorila dve izjemni bitki in pokazala, da v tem trenutku (ko svetovnega prvaka Jeffreyja Herlingsa še ni v karavani zaradi okrevanja po poškodbi) nimata dostojnega tekmeca.

V prvi vožnji sta narekovala takšen ritem, da so vsi tekmeci ostali daleč zadaj. Na koncu sta jih ugnala za več kot 50 sekund, odločal pa je njun medsebojni dvoboj. Ves čas sta bila skupaj - Gajser je v soboto pred Cairolijem že dobil tudi kvalifikacije -, odločitev pa je padla v 15. krogu, ko je prav pred svojimi navijači Gajser našel dovolj prostora, da je švignil mimo Cairolija in kljub pritiskom ostal tam do konca.

"Start ni bil najboljši, pozneje pa je bilo vse boljše, pritiskal sem, kolikor se je dalo in to se je splačalo. Nisem želel prehitro tvegati, vedel pa sem, da imam hitrost in to je bilo ob pravem času. Sva pa imela oba izjemen ritem," je po prvi vožnji dirko ocenil slovenski dirkač.

Scenarij je bil podoben v drugi. Start je tokrat Gajserju uspel bolje, prebil se je v vodstvo, toda s Carolijem za zadnjo gumo ni mogel biti povsem sproščen. Italijan se je predenj prebil v devetem krogu, a sta le zamenjala vlogi lovca in plena. Gajser je pritiskal in dva kroga pred koncem spet našel pravo mesto, da se je izmuznil naprej. Cairoli ga je poskušal ujeti, toda pri tem naredil napako, zapeljal povsem na rob steze in se prevrnil. A o tem, kakšno prednost sta imela danes oba, priča podatek, da je lahko kljub padcu mirno pobral motor in nadaljeval vožnjo na drugem mestu.

"Neverjetno, kar brez besed sem. Igrala sva se igro mačke z mišjo, iskala sva prednosti pred drugim in iskala mesta, kjer bi se lahko prehitevala. Neverjetno, neverjetno ..." je bil Gajserjev prvi odziv po dirki, preden so ga obkrožili njegovi navijači, ki so nato zavzeli še prostor pod zmagovalnim odrom in mu zapeli Zdravljico ob prvi letošnji zmagi.

Gajser je danes dobil 50 točk za SP, Cairoli 44, Paulin pa 40. Skupno ima Cairoli zdaj 191 točk, Gajser je nekoliko zmanjšal zaostanek in ima na drugem mestu 175 točk, tretji Paulin pa 142.

V Trentinu je danes prvič v sezoni nastopil še drugi slovenski dirkač v MXGP Klemen Gerčar, ki pa je bil daleč od točk in je končal na 29. mestu (27. in 26. mesto v posamičnih vožnjah).

V razredu MX2 pa je nastopil Jan Pancar, ki pa tudi ni prišel med dobitnike točk. V prvi vožnji je bil 31., v drugi 28,. skupno pa 30. Zmagal je Španec Jorge Prado pred Belgijcem Jagom Geertsom in Francozom Tomom Viallejem.

Dirkači v SP bodo imeli zdaj mesec dni premora, naslednja dirka bo preizkušnja v Lombardiji v Mantovi 12. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.