Šport > Moto športi
734 ogledov

Gajser prepričljivo najboljši v Mantovi

Tim Gajser Profimedia
Gajser po dveh dirkah nove sezone z dvema zmagama.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec druge dirke sezone svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP. Na preizkušnji v italijanski Mantovi je bil drugi v prvi vožnji in zmagal v drugi. Z drugo zmago v tej sezoni se je še utrdil na vrhu seštevka.

Nova sezona 2022 se odlično razpleta za nekdanjega svetovnega prvaka. Na prizorišču, kjer je lani padla končna odločitev v tesnem troboju za naslov (Gajser je takrat sicer končal na tretjem mestu), je danes pokazal zrelo prvo vožnjo in odlično drugo, kombinacija pa je pomenila novih 47 točk in skupno zmago na dirki.

Na uvodnih dirkah sezone pa še vedno ne nastopa svetovni prvak, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki se je poškodoval med pripravami, prav tako v karavani še ni podprvaka, Francoza Romaina Febvreja.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia

Gajser, že zmagovalec uvodne dirke prejšnji teden v Veliki Britaniji in s tem nosilec rdeče startne številke vodilnega v SP, je v soboto prepričljivo dobil tudi kvalifikacije.

Danes je večino prve vožnje vozil na drugem mestu. Pred njim je bil po boljšem startu Španec Jorge Prado, lovil pa ga je novinec v elitnem razredu, Francoz Maxime Renaux, a neuspešno, tako da je vrstni red ostal nespremenjen do cilja te vožnje.

Še bolje pa se je nato razpletla druga vožnja. Slovenski dirkač je startal še bolje in bil po nekaj zavojih že drugi, po napaki Švicarja Jeremyja Seewerja pa je hitro prišel še do vodstva, ki ga ni več spustil iz rok. Prednost je bila tolikšna, da se je brez posledic končala celo manjša napaka, ko se je za trenutek znašel na tleh, a se je hitro pobral in nadaljeval kot vodilni.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia

Prado se je v tej vožnji odrezal slabše, po ne najboljšem startu je pozneje še padel in bil le sedmi. Še najbližje je bil slovenskemu dirkaču tako Renaux, ki pa ni bil nevaren v boju za zmago na dirki.

S 25 točkami v tej vožnji je Gajser seštevek za zmago postavil pri 47 točkah, na dirki je bil skupno drugi Renaux (42), tretji pa kljub slabši drugi vožnji Prado (39).

Isti trije dirkači so tudi na vrhu seštevka; po dveh dirkah - obe je končal z enakim izkupičkom s prvim in drugim mestom - ima Gajser zdaj v seštevku SP 94 točk, Prado je drugi z 82, Renaux pa tretji s 77.

"Prva vožnja je bila kar malo nervozna, ker nisem mogel prehiteti Prada. Bil je hiter in čeprav sem imel dober ritem, nisem mogel mimo. V drugi vožnji sem imel boljši start, hitro sem prišel v vodstvo. Kar lepo prednost sem že imel, potem pa sem naredil majhno napako, padel, a mi je uspelo takoj priti nazaj pred Renauxom in še enkrat sem nadzoroval dirko. Super zadovoljen sem, hvala vsem v moji ekipi," je takoj po dirki nastope ocenil zmagovalec in vodilni v SP.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia

Za najboljšega slovenskega dirkača je bila to skupno že 35. zmaga na dirkah za SP, jubilejna 30. v najmočnejšem razredu, ima pa še pet zmag v MX2.

V šibkejšem razredu MX2 je do novih točk prišel tudi slovenski dirkač Jan Pancar. V prvi vožnji je bil 19., v drugi na robu deseterice 11., skupno pa je to pomenilo 15. mesto na dirki in 12 novih točk. Zmagal je Belgijec Jago Geerts pred Italijanom Andreo Adamom in Nizozemcem Kayem de Wolfom. Skupno vodi Geerts z 90 točkami, Pancar je 18. z 19.

Naslednja dirka v koledarju SP bo prva neevropska, dirkači bodo 20. marca nastopili v argentinski Villi La Angosturi.

 

* Izidi
* MXGP:

- 1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Maxime Renaux (Fra);
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Brian Bogers (Niz);
- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 42, 3. Jorge Prado (Špa) 39;
- SP skupno (2): 1. Tim Gajser (Slo) 94, 2. Jorge Prado (Špa) 82, 3. Maxime Renaux (Fra) 77;

* MX2:
- skupno na dirki:
1. Jago Geerts (Bel) 50, 2. Andrea Adamo (Ita) 38, 3. Kay de Wolf (Niz) 38 ... 15. Jan Pancar (Slo) 12;
- SP skupno (2): 1. Jago Geerts (Bel) 90, 2. Simon Längenfelder (Nem) 86, 3. Kay de Wolf (Niz) 74 ... 18. Jan Pancar (Slo) 19.

Komentarjev 1
  • Imelda_Wolff 11:00 07.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎