Šport > Moto športi
448 ogledov

Hamilton izenačil Schumacherjev rekord

Lewis Hamilton EPA Lewis Hamilton je že 68. osvojil prvo štartno pozicijo.
Na nedeljski dirki svetovnega prvenstva formule 1 v belgijskem Spa Francorchamspu bo s prvega mesta začel Mercedesov voznik Britanec Lewis Hamilton.

Na današnjih kvalifikacijah si je svetovni podprvak Lewis Hamilton priboril že 68. "pole position" v karieri in s tem izenačil dosežek sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja.

Hamiltonu je za dosežek čestitala tudi družina Michaela Schumacherja, čestitke je prenesel nekdanji vodja njegove ekipe Ross Brawn. "Predajam ti posebno sporočilo družine Schumacher. Michaelova žena Corinna meni, da so rekordi za to, da se jih ruši. Čestitke," je dejal Brawn. Schumacher po nesreči na smučanju in hudih možganskih poškodbah že nekaj let okreva v domači oskrbi, njegovo zdravstveno stanje pa je skrbno varovana skrivnost.

"Kar ne morem verjeti. Velika hvala vsem navijačem, ekipi, tudi Ross Brawn je bil pomemben del moje kariere. Poleg tega je tale steza ena mojih najljubših, zato mi dosežek pomeni še toliko več," pa je dejal Hamilton. "Vedno sem občudoval Michaela. V čast mi je, da si zdaj deliva ta rekord," je še dejal Britanec, ki je prvič v karieri dirko s prvega mesta začel v Montrealu 2007.

Z izenačenjem rekorda na današnjih kvalifikacijah je Hamilton poskrbel še za dve okrogli številki: nedeljska dirka bo zanj jubilejna 200. v karieri, Schumacherjev rekord pa je izenačil na prizorišču, kjer je Nemec pred 26 leti začel kariero dirkača in pred 25 leti dosegel prvo zmago. Na vrhu te lestvice sta zdaj skupaj Schumacher in Hamilton s po 68 najboljšimi položaji, tretji je Brazilec Ayrton Senna s 65, četrti pa vodilni v letošnjem SP Nemec Sebastian Vettel z 48.

VN Kitajske, Sebastian Vettel F1 Šport Vettel pri Ferrariju do 2020

V kvalifikacijah za 12. dirko sezone je Hamilton premagal vodilnega v SP Nemca Sebastiana Vettla (Ferrari) za 0,242 sekunde, tretji pa je bil Hamiltonov moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas. Iz druge vrste bo začel še drugi Ferrarijev voznik Finec Kimi Räikkönen, tretja vrsta bo v barvah Red Bulla, saj sta peti in šesti čas dosegla Nizozemec Max Verstappen in Avstralec Daniel Ricciardo.

V prvenstvu ima vodilni Vettel, ki je danes za tri leta (do 2020) podaljšal sodelovanje z ekipo iz Maranella, 14 točk prednosti pred drugouvrščenim Hamiltonom.

Dirkači z največ najboljšimi startnimi položaji:

1. Michael Schumacher (Nem) 68
 . Lewis Hamilton (VBr) 68*
3. Ayrton Senna (Bra) 65
4. Sebastian Vettel (Nem) 48*
5. Jim Clark (VBr) 33
 . Alain Prost (Fra) 33
7. Nigel Mansell (VBr) 32
8. Nico Rosberg (Nem) 30
9. Juan Manuel Fangio (Arg) 29
10. Mika Häkkinen (Fin) 26
...

* še aktivni dirkači

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.