Šport > Moto športi
1716 ogledov

Hamilton s pritiskom na "čarobni gumb" uničil svojo dirko

lewis hamilton Epa
Sedemkratnemu svetovnemu prvaku Lewisu Hamiltonu se je v Bakuju pripetila začetniška napaka.

Lewis Hamilton (Mercedes) je bil po odstopu vodilnega dirkača Maxa Verstappna (Red Bull) lepo priložnost za zmago na dirki za VN Azerbajdžana, a mu je pomembne točke v boju za naslov svetovnega prvaka odnesla začetniška napaka. Britanec je namreč pred ponovljenim startom dva kroga pred koncem pomotoma pritisnil "čarobni gumb", ki vpliva na razporeditev zavorne sile.

Hamilton je takoj po startu švignil mimo kasnejšega zmagovalca Sergia Pereza (Red Bull), a se je že v prvem ovinku zapeljal naravnost v izletno cono, potem ko so mu zablokirala prednja kolesa.

 | Avtor: Epa Epa
Mercedesov dirkalnik ima namreč vgrajen sistem, ki dirkačema omogoča lažje segrevanje prednjih gum med krogom za ogrevanje ali pred ponovnim startom.

S pritiskom na "čarobni gumb", kot temu pravijo v srebrni garaži, se spremeni zavorno ravnovesje, sila pa se prenese na sprednja kolesa, kar dodatno ogreje zavorna diska in pripomore k bolj učinkovitemu segrevanju pnevmatik.

"Nisem povsem prepričan, kaj se je zgodilo, ampak mislim, da sem pritisnil gumb, ki poskrbi, da zavore delujejo samo na prednjih kolesih. Imamo poseben gumb, ki nam pomaga pri ogrevanju prednjih pnevmatik. Očitno sem ga pomotoma pritisnil. Zablokiralo mi je kolesa in odpeljal sem se naravnost," je povedal Britanec.

Šef Mercedesa Toto Wolff je dejal: "Dotaknil se je gumba, ki vpliva na zavorno ravnovesje. Vsa sila se je prenesla na prednji kolesi. Ponagajal mu je prst."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice