Šport > Moto športi
11 ogledov

Hitra in drzna – Hrvatica v F1?

Takole pompozno so v Jutarnjemu listu jeseni napovedovali svetlečo kariero Eveli Žurnal24 main
Stara je 17 let. Prihaja iz Hrvaške. Z dirkanjem nima veliko izkušenj, a je pred dnevi navdušila na svojem prvem testiranju s formulo Renault in tako jo hrvaški mediji že vidijo v formuli 1. Evelin Frank.

"Kje si jo našel? Odlična je," je hrvaškega novinarja in mentorja številnim mladim dirkačem Mladena Jergovića vprašal Chris Gornea, inženir ene od ekip iz britanske formule Renault. Evelin Frank prihaja iz Bjelovarja, danes živi v Zagrebu, kjer obiskuje športno gimnazijo. Od malih nog je igrala violino in jahala, šele pred tremi leti je začela voziti kart. Na italijanski dirkah v kartingu je dokazala svoj talent. Pod svoje okrilje jo je vzel Jergović in ji omogočil pot v Anglijo, kjer se je letos udeležila dirkaške šole Roba Wilsona. Slednji dela z McLarnom in je skozi svojo šolo dal mlade Kimija Räikkönena, Lewisa Hamiltona, Davida Coultharda in še bi lahko naštevali. "Neverjetno je osredotočena. Hitro se uči. Je trmasta in neustrašna. To je najpomembneje, tega se ne da naučiti. Treba jo je podpreti in prišla bo daleč," je dejal Wilson.

Vau! Sploh ne veste, kakšen občutek je to! To želim delati vse življenje in nič drugega.
Evelin Frank

Zdaj je Evelin naredila korak naprej. Testirala je s formulo Renault, in sicer na dirkališču v Silverstonu, kjer sta se s takšnim dirkalnikom pred leti kalila tudi Räikkönen in Hamilton. "Vau! Sploh ne veste, kakšen občutek je to! To želim delati vse življenje in nič drugega," je bila navdušena Evelin, ki še nikdar prej ni dirkala tako hitro. Da je v Silverstonu srečala še Bruna Senno, je bila le še pika na i. Frankova je bila iz kroga v krog hitrejša (odpeljala je najhitrejši krog dneva – hitreje od vseh fantov) in drznejša. Tako je v zavoju Copse izgubila nadzor nad dirkalnikom in pri 180 km/h zletela s steze. "Nisem se prestrašila. Pomembno je bilo le, da se nisem zaletala v zid." Ekipa CRS formule Renault jo je povabila na še eno testiranje in nato na dirke zimske formule 1 Renault in britanskega prvenstva 2011. Če bo uspela zbrati finančna sredstva, seveda.

"Hrvaška v formuli 1. Če bo denar, pamet in želja, je to povsem mogoče. Talent je, to je to testiranje pokazalo," je zapisal Jergović. A on sam dobro ve, da tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem denarja in želje pokroviteljev žal ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.