Šport > Moto športi
586 ogledov

Dominacija Ferrarija, Bottas pred Hamiltonom

Sebastian Vettel VN Madžarske
1/7
EPA Sebastian Vettel je na Madžarskem prišel do svoje 46. zmage v karieri.
Z enajsto dirko letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 sta najhitreje opravila oba Ferrarija.

Na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Budimpešti je zmagal vodilni v skupnem seštevku Nemec Sebastian Vettel (Ferrari). Uspeh Ferrarija je dopolnil še drugi voznik Finec Kimi Räikkönen (Ferrari), tretji pa je bil njegov rojak Valtteri Bottas (Mercedes).

Dirka v bližini madžarske prestolnice ponavadi ne postreže z veliko zanimivega dogajanje, saj zastarela in ozka steza skorajda ne dopušča prehitevanja. Zato so zelo pomembne kvalifikacije, te pa so v soboto najbolje opravili pri Ferrariju in si zagotovili prvi startni mesti pred Mercedesoma.

Začetek je nato minil brez zapletov, a le do akcije Maxa Verstappna. Mladi Nizozemec je pretiraval, ko se je skušal prebiti naprej, žrtev njegovega poznega zaviranja in trčenja v enem od zavojev pa je bil njegov moštveni sotekmovalec pri Red Bullu Daniel Ricciardo. Ob trčenju je namreč počil hladilnik na dirkalniku Avstralca, pozneje se je zavrtel in na stezi pustil sledi hladilne tekočine, tako da so morali pred karavano dirkalnikov poslati varnostni avto.

Verstappen je tako uničil dirko obema, saj je pozneje zaradi povzročitve nesreče dobil desetsekundno kazen vodstva dirke, kljub temu, da je še pred postankom v boskih vodil, pa je bil nazadnje le peti. "To je bilo amatersko. Max zelo slabo prenaša, če je kdo hitrejši od njega," je bil po odstopu na moštvenega sotekmovalca jezen Avstralec.

Potem ko se vsi dirkači zvrstili pri mehanikih, je bil vrstni red na prvih štirih mestih takšen kot v kvalifikacijah; spredaj sta bila oba Ferrarija, za njima oba Mercedesa. Nato so se pri srebrnih odločili za taktično potezo, ko so Lewisu Hamiltonu dovolili, da je prehitel Bottasa, a z dodatkom, da mora biti njegov napad na Ferrarija uspešen v naslednjih desetih krogih.

Člana rdeče ekipe sta imela spredaj tudi nekaj zanimivega dogajanja, Finec se je pritoževal, da ga ne bi smeli zadrževati za Nemcem, ki je imel tehnične težave, in uporabiti kot ščit pred Mercedesoma, Räikkönen je bil v vsakem krogu nekoliko hitrejši kot Vettel.

A razplet nazadnje ni bil oster: Vettel je vodstvo zadržal do konca, Finec pa je bil drugi. V zadnjem krogu je nato, pa čeprav je na ta način izgubil morda zelo dragocene tri točke v boju za SP, Hamilton spet prepustil tretje mesto moštvenemu sotekmovalcu, ko se je dva zavoja pred koncem dovolj umaknil, da je lahko Bottas prišel mimo njega.

Wolff pohvalil Hamiltona

Za Vettla se je tako madžarski konec tedna razpletel sanjsko, v 50. nastopu za Ferrari je dosegel že dvojo 46. zmago v karieri, pa še povečal vodstvo v SP; pred današnjo dirko je imel pred Hamiltonom le eno točko naskoka.

"Presrečen sem. Dirka je bila res težka, imel sem polne roke dela."
Sebastian Vettel

Pri Mercedesu so potezo Hamiltona pospremili kot športno, čeprav se zavedajo, da bodo morda na koncu sezone te tri točke Britanca še kako potrebovali. "Na prvi pogled je bilo morda naivno, ampak prepričan sem, da je šlo za super športno potezo," je pojasnil vodja ekipe Toto Wolff. Pri tem je imel morda v mislih tudi tradicijo, ki pravi, da že zelo dolgo zmagovalec madžarske dirke na koncu ni bil svetovni prvak. Zadnji, ki je pospravil obe lovoriki v eni sezoni, je bil Vettlov rojak Michael Schumacher leta 2004.

Zelo zadovoljni pa so bili lahko tudi pri McLarnu; potem ko letos niso prav velikokrat med dobitniki točk, so tokrat prvič dirko z obema bolidoma končali med deseterico, Fernando Alonso je bil šesti, Stoffel Vandoorne pa deseti.

Naslednja dirka bo po poletnem premoru 27. avgusta v Belgiji.

VN Madžarske, izidi:

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 
2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +0,908
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 12,462
4. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 12,885
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 13,276
6. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1:11,223
7. Carlos Sainz Jr. (Špa/Torro Rosso) 1 krog
8. Sergio Perez (Meh/Force India) 1 krog
9. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 krog
10. Stoffel Valdoorne (Bel/McLaren) 1 krog
...

Skupni vrstni red SP (11):

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 202 točki
2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 188
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 169
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 117
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 116
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.