Šport > Moto športi
128 ogledov

Ima eno napako – je Slovenec

David Rotar bi v formuli 2 lahko posegel na sam vrh. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Slovenec David Rotar, ki je pred leti premagoval današnje dirkače formule 1, ni zbral dovolj denarja in ostal brez sedeža v formuli 2. Če bi bil Italijan, Nemec, Francoz … bi bil že v formuli 1.

Pred mesecem dni smo pisali o dirkaškem talentu, kot ga Slovenija še ni imela. David Rotar je po odlični lanski sezoni v formuli Palmer Audi (deveto mesto) in po še boljših testiranjih s formulo 2 dobil priložnost za sedež v prvenstvu formule 2, ki je (pred)zadnji korak do formule 1. Za to pa bi potreboval okoli 350 tisoč evrov sponzorskega denarja. Žal se zgodba tu končuje. Po treh mesecih prepričevanja slovenskih podjetij je Ljubljančan vrgel puško v koruzo. Zbrali niso niti sto tisoč evrov in tako se ne ve niti, ali bo še eno sezono dirkal v formuli Palmer Audi. David je zelo razočaran in tako je bil v izjavi za Žurnal24 tudi zelo kratek: "Res škoda, ne le zame, ampak za ta šport v Sloveniji. Zdaj se nam bodo zaprla vsa vrata." S sanjami o uvrstitvah med osem v formuli 2 je tako konec. "Želim si, da se bo sezona končala med prvih osem," nam je David dejal pred mesecem dni, ko ni niti pomislil, da jim ne bi uspelo.

David je v svoji karieri večkrat dokazal, da ima eno samo napako – to, da je Slovenec. Iz tako majhne države je v avtomotošportu težko uspeti. Če bi bil Italijan, Nemec, Francoz … bi najbrž že bil v formuli 1.
Andraž Zupančič

Za komentar te izgubljene priložnosti smo vprašali novinarja Andraža Zupančiča, ki že dolgo spremlja Davidovo kariero. "Zelo, zelo škoda! David je v svoji karieri večkrat dokazal, da ima eno samo napako – to, da je Slovenec. Iz tako majhne države je v avtomotošportu težko uspeti. Če bi bil Italijan, Nemec, Francoz  … bi najbrž že bil v formuli 1. Sebastien Buemi in Jaime Alguersuari sta bila njegova tekmeca v kartingu in je bil hitrejši od njiju. Slovenski motošport bo tako izgubil še en talent, ki bi ime Slovenije v motošportu zelo dostojno predstavljal."

Po eni strani razumemo, da ni denarja, saj ga ni denimo niti za košarkarsko Olimpijo, a v primeru Rotarja gre za talent svetovnega formata in ne le za že več let neuspešno evroligaško moštvo. "Največja težava je, da potencialni sponzorji tega ne znajo izkoristiti. Na voljo imajo odlična orodja, a ne vedo, kaj z njimi. Motošport ni le dirka, ampak velika industrija. Tisti, ki to znajo izrabiti, si lahko naredijo veliko korist. V Sloveniji je očitno nemogoče najti podjetje, ki je pripravljeno tvegati," razmišlja Zupančič. Spomnimo, da je Rotarja Slovenska turistična organizacija odpravila z besedami, da ne sponzorirajo dogodkov na tujem. Zupančič se ob tem ironično nasmeje in pove: "To je takšna 'lovska'. Ko slišiš kaj takega, ne veš, ali si neumen ali ne razumeš več sveta. Kje pa naj se potem predstavlja Slovenija? Na Luni?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.