Šport > Moto športi
19 ogledov

Leto po Briatoreju: "Na zmage!"

Renault je s 127 točkami peti med moštvi oziroma 29 točk za Mercedesom. (Foto: E Žurnal24 main
Mineva dve leti od namerne nesreče Nelsona Piqueta mlajšega in leto od izrečene kazni Flaviu Briatoreju. Prav pred VN Singapurja iz Renaulta sporočajo, da bo kmalu čas, da se vrnejo med zmagovalce.
Zadnji dve sezoni sta bili zelo destruktivni za moralo v ekipi. Novi delničarji smo jim dali novega upanja.
Gerard Lopez

Renault je bil v sezonah 2005 in 2006 s Fernandom Alonsom svetovni prvak (premagali so tudi Ferrarija in Michaela Schumacherja). Nato so slast zmage okusili leta 2008 v Singapurju, a kot se je izkazalo lani, je Nelson Piquet mlajši namerno trčil, da bi omogočil zmago Alonsu. Fia se je odzvala ostro in dosmrtno iz formule 1 izključila vodjo ekipe Flavia Briatoreja. Osramočeni Italijan se je umaknil (kasneje so mu kazen skrajšali do konca leta 2013), koncern Renault se je delno umaknil iz ekipe in ta je za od te sezone naprej dobila novo vodstvo v luksemburškem Genii Capital in Gerardu Lopezu. Gre jim mnogo bolje, kot je kdorkoli pričakoval – tako rezultatsko kot finančno.

Leto po izrečeni kazni je bil Briatore minuli konec tedna spet na dirki formule 1 (kot gost Ferrarija). In bil je zelo dobre volje. Kako tudi ne, saj je zmagal njegov dolgoletni varovanec Alonso, v skupnem seštevku pa je znova povedel še en od njegovih dirkačev (bil je njun menedžer) Mark Webber (Red Bull). Briatore se v formulo 1 aktivno torej še ne bo vrnil (kljub škandalu bi lahko čez nekaj let nasledil Bernieja Ecclestona), "novi" Renault pa se po enem drugem in dveh tretjih mestih počasi vrača na vrh oziroma se počasi spogleduje z zmagami. "V ekipi je spet zmagovalna mentaliteta. Naslednje leto bi se radi borili za naslov prvaka, a za to bomo morali še veliko postoriti," je dober teden pred VN Singapurja, kjer ciljajo na stopničke, dejal Lopez.

"V Singapurju in na Japonskem bi morali biti zelo dobri. Ne bi bil presenečen, če bomo v isti formi kot v Spaju," napoveduje Eric Boullier. Na VN Belgije je bil Robert Kubica tretji.

Robert Kubica je adut moštva, morda se jim v sezoni 2011 pridruži Kimi Räikkönen, medtem ko možnost vrnitve nekaj več milijonov koncerna Renault v naslednji sezoni Lopez zanika. "Spremembe v vodstvu ekipe so vsem v moštvu dale novo motivacijo za zmage. Fantje vedo, da znajo, da jim lahko uspe, kot jim je že nekaj let nazaj," poudarja Lopez. "Imamo trdne temelje. Prvič, odkar smo mi prevzeli vodenje moštva, se lahko posvetimo izključno rezultatom, saj je preobrazba ekipe končana. Mislim, da smo trdna ekipa, kot še ni bila nikoli." Francoz Eric Boullier, ki je vodja ekipe na dirkah, je s 36 leti najmlajši med vsemi vodji. Pri delu je tesno povezan z dolgoletnim tehničnih strokovnjakom Renaulta Bobom Bellom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.