Šport > Moto športi
8 ogledov

Loeb je "Skandinavec" - zmaga!

reli finska 2011 sobota sebastien loeb
1/20
EPA
Francoz Sebastian Loeb je prvi dirkač, ki ne prihaja iz ene od skandinavskih držav, pa je drugič zmagal na reliju Finska. Dobil ga je osem sekund pred Jarijem-Mattijem Latvalo in 13 pred Sebastienom Ogierjem. Na koncu četrti Mikko Hirvonen je dobil power stage.

Po več kot mesecu premora se je svetovno prvenstvo v reliju nadaljevalo s prestižnim relijem tisočerih jezer na Finskem. Na osmi preizkušnji sezone 2011 je bil od prve do zadnje hitrostne preizkušnje v vodstvu branilec naslova in zmagovalec treh letošnjih dirk, Francoz Sebastian Loeb (Citroën). Power stage (zadnji, 22. brzinec) je končal na četrtem mestu in ostal brez kakšne dodatne točke, torej jih je dobil 25 za zmago, ki jo je slavil dobrih osem sekund pred domačinom Jarijem-Mattijem Latvalo (Ford) in slabih 13 pred Francozom Sebastienom Ogierjem (Citroën). Najhitrejše čase posameznih brzincev je sicer dosegal Finec Mikko Hirvonen (Ford), a ta je zaradi 1001 težave v četrtek predčasno izpadel iz bitke za zmago. A če je imel v četrtek dve minuti zaostanka, je reli končal le dobro minuto za Loebom. Da bi dirko lahko dobil je dokazal s prvim mestom za zadnjem brzincu in si tako prislužil vsaj tri dodatne točke.

"Vau. Počutim se odlično," je v prvi izjavi po prečkanju ciljne črte dejal Loeb, ki je postal šele prvi neskandinavec, ki je drugič zmagal reli Finska. "To je bil zelo težek reli. Tri dni sem čistil progo, pa vseeno končal na prvem mestu. Do konca sem se moral res boriti in zato je to ena mojih najboljših zmag."

Najprej težave, nato plin do konca

Katastrofa je bil začetek relija za favorita Finca Mikka Hirvonena (Ford). Kaj vse se mu je zgodilo na četrtkovih brzincih! Najprej je trčil v drevo, nato imel težave z motorjem, na koncu pa še z vzmetenjem in zavorami. Tako je imel na 36. mestu dobri dve minuti zaostanka. Povsem drugače pa se je reli zanj nadaljeval v petek dopoldne, saj je bil najhitrejši na četrti, peti in šesti hitrostni preizkušnji. Prebil se je na 15. mesto, a njegov zaostanek je ostal visok - minuto in 45 sekund.

Reli Finska, končni vrstni red:

1. Sebastien Loeb (Citroën)
2. Jari-Matti Latvala (Ford) +8,1
3. Sebastian Ogier (Citroën) +12,8
4. Mikko Hirvonen (Ford) +1:09,1
5. Petter Solberg (Solberg Citroën) +1:16,2
6. Mads Östberg (Stobart Ford) +1:27,8
7. Henning Solberg (Stobart Ford) +3:25,5
8. Matthew Wilson (Stobart Ford) +3:53,2
9. Kimi Räikkönen (Ice 1 Racing) +3,59,8

Skupni seštevek po reliju Finska:

1. S. Loeb (Fra) 171 točk
2. M. Hirvonen (Fin) 144
3. S. Ogier (Fra) 140
4. J.-M. Latvala (Fin) 96
5. P. Solberg (Nor) 83
6. M. Östberg (Nor) 56

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.