Šport > Moto športi
13 ogledov

Roberts: "Lorenzo je kot buldog"

kenny roberts starejši laguna seca 2011
1/6
Reuters
Danes 59-letni Kenny Roberts starejši je v Laguni Seci spet sedel na svoj zmagoviti dirkalnik iz sezone 1980. Za en krog pa si je sposodil tudi motocikel Jorgeja Lorenza in o aktualnem prvaku povedal: "Je kot buldog, ki se ti ovije okrog gležnja in te ne izpusti."

Odkar se je po sezoni 2007 s svojo ekipo umaknil iz razreda MotoGP, legendarnega Kennyja Robertsa starejšega nismo videli v paddocku svetovnega motociklističnega prvenstva. Trikratni svetovni prvak kraljevega razreda (takrat 500-kubičnega) in zmagovalec 24 dirk iz konca 70. in začetka 80. let prejšnjega stoletja se je minuli konec tedna pojavil v Laguni Seci. S svojo zmagovito Yamaho YZR500 iz sezone 1980 je odpeljal nekaj krogov po znameniti kalifornijski progi in nato z novinarji delil svoja mnenja o najboljših motociklistih današnjega dne.

Roberts je preizkusil tudi motocikel Jorgeja Lorenza (Fiat Yamaha), o 24-letnem aktualnem prvaku pa povedal, da je kot buldog. "Ko Jorge pokaže zobe, se ga je nemogoče otresti. Je kot buldog, ki se ti ovije okrog gležnja in te ne izpusti. Tekmeci bodo imeli zelo težko delo, da bi ga premagali in mu vzeli naslov prvaka. Psihično je zelo močan. Jorge ima velik potencial." To nedeljo mu lanske zmage v Laguni Seci sicer ni uspelo obraniti. Končal je na drugem mestu za Caseyjem Stonerjem (Repsol Honda). Danes 59-letni Roberts razkriva, da je pred tremi leti Lorenzo obiskal njegov ranč in tam treniral z motorjem za motokros, kot sta to nekoč počela Roberts in Wayne Rainey. "Slog dirkanja, ki sva ga imela midva z Waynom, deluje še danes. Jorge pa ga unovčuje najbolje med vsemi. Ko je treniral pri nas, je bil kot buldog."


Rossi bo potreboval več časa, kot si misli

A ko oče svetovnega prvaka v kraljevem razredu iz sezone 2000, Kennyja Robertsa mlajšega, govori o najboljšem dirkaču zadnjega desetletja, seveda omeni Valentina Rossija (Ducati). "Takšni talenti se ne zgodijo pogosto, morda eden na vsakih 10 let. Vedno je v pravem času izbral zmagoviti motocikel, kar ne uspe vsakomur." Le letos ne. "Ducati ni, kar si je predstavljal, da bo. Zdaj trdo dela, da bi motocikel le postal konkurenčen." Sedemkratni prvak je po 10 dirkah sezone 2011 na petem mestu, a že s 85 točkami zaostanka za Stonerjem. "Ko prideš v ekipo na takšnem nivoju, ne moreš kar čez noč biti med najboljšimi. Potreboval bo mnogo več časa, kot si misli." Roberts starejši že ve, saj sam v zadnjih sezonah nastopanja v MotoGP-ju v vlogi lastnika ekipe ni dosegal vidnejših rezultatov.

Golf, ne vrnitev

Team KR se lahko pohvali le z dvema uvrstitvama na stopničke. Bi se Roberts kot lastnik moštva morda vrnil? "Če bi imel dovolj sponzorskih sredstev. Zadnje štiri sezone se je moja ekipa neprestano borila s pomanjkanjem denarja in tako dela nismo mogli opraviti dovolj dobro. Zdaj nisem več pripravljen le na preživetje, dokler ne bo možnosti za prave rezultate, me ne bo." Pravi, da danes največ svojega časa preživi na igrišču za golf, njegov sin Kenny mlajši pa se posveča svojima sinovoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.