Šport > Moto športi
15 ogledov

Spoštljivo skozi strašni Corkscrew

motogp laguna seca corkscrew 2010
1/6
EPA
Slepi zavoj Corkscrew. Pred njim imajo spoštovanje tudi najboljši motociklisti MotoGP-ja. Z njim se bodo soočili ta konec tedna na VN ZDA. Jorge Lorenzo, Casey Stoner in Daniel Pedrosa, ki so v Laguni Seci že slavili, so glavni favoriti tudi to nedeljo.

Motociklistična sezona se nadaljuje z VN ZDA v Laguni Seci, kjer bodo skozi strašni zavoj Corkscrew ta konec tedna dirkali le člani razreda MotoGP. Le kdo ne pomni epske bitke Valentina Rossija in Caseyja Stonerja nekaj let nazaj. To nedeljo pa bi znala biti v glavni vlogi Stoner (Repsol Honda) in branilec naslova in njegov prvi zasledovalec v letošnjem prvenstvu, Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha). Razlika med njima je vsega 15 točk. Razen če jima ne zagode povratnik po poškodbi Dani Pedrosa (Repsol Honda), ki je vse skupaj šokiral z zmago minulo nedeljo na Sachsenringu. Pozor še na Bena Spiesa (Fiat Yamaha), ker vemo, da so Američani v Laguni Seci vedno pol sekunde hitrejši kot drugje. Kvalifikacije in dirka so na sporedu ob 23.00 v soboto oziroma v nedeljo zvečer po srednjeevropskem času.

"Trenutno smo zelo močni. Zaostanek za Caseyjem bomo v nedeljo poskušali še zmanjšati," je pred prvim treningom v Kaliforniji dejal Lorenzo. "Na Laguno Seco me vežejo lepi spomini – ne le na lansko zmago, ampak tudi na 2009, ko sem po velikem padcu dosegel pole position in na dirki končal na stopničkah." Takrat je Jorge dirkal le dan po izpahu rame, lani pa se je zmage veselil, potem ko je Pedrosa v 12. krogu odstopil po vodstvu. "Ta zmaga je bila nekaj posebnega. O zmagi v Laguni Seci sem od nekdaj sanjal." To je bila njegova 11. zmaga v MotoGP-ju. "Laguna je izjemna zaradi ameriškega stila in atmosfere, predvsem pa zaradi Corkscrewa. Mislim, da je to najboljši zavoj v prvenstvu." Gre za slepo šikano v levo in nato desno, nato pa se proga v več hitrih zavojih strmo spusti proti startno-ciljni ravnini.


S spoštovanjem se Lagune Sece loteva tudi Stoner: "Na tej progi vedno dosegam dobre rezultate in sem res hiter. Veliko je vzponov in spustov ter nenavadnih zavojev. Treba je dirkati zelo previdno, ne smeš biti preveč agresiven." Casey je v Kaliforniji zmagal leta 2007. "Rad bi izboljšal dosežke z zadnjih treh dirk. Troje stopničk ni slabo, a dirkam zaradi zmag." Zmagovalec minule VN Nemčije Pedrosa pa je v Laguni Seci zmagal leta 2009. "Zavedam se, da bom imel v Laguni več težav, saj je veliko močnih zaviranj in hitrih menjav smeri," na še ne povsem zaceljeno poškodbo opozarja španski motociklist. "A prvi del sezone bi rad končal z dobrim rezultatom." Po VN ZDA sledi tritedenski premor do VN Češke.

Skupni seštevek pred 10. dirko sezone:

1. Casey Stoner (Repsol Honda) 168 točk
2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) 153
3. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) 132
4. Valentino Rossi (Ducati) 98
5. Dani Pedrosa (Repsol Honda) 94
6. Ben Spies (Fiat Yamaha) 85
7. Nicky Hayden (Ducati) 85
8. Marco Simoncelli (Gresini Honda) 60

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.