Šport > Moto športi
14 ogledov

Ključnica boli, a Pedrosa slavi

johan zarco hector faubel 125 vn nemčije
1/19
Reuters
Pred 14 dnevi se je Dani Pedrosa vrnil po treh dirkah odstotnosti (drugi zlom ključnice letos), a še ni bil pravi. To nedeljo na VN Nemčije pa je bil kljub bolečinam kot prerojen. Premagal je oba kandidata za prvaka, Jorgeja Lorenza in Caseyja Stonerja, in zmagal drugič letos. Na dirki do 125 kubičnih centimetrov sta prva dva dirkača dosegla do tisočinke enak čas.

Španec Dani Pedrosa (Repsol Honda) je zaprla usta dvomljivcem, da po več zlomih ključnice nikoli več ne bo pravi. V neposrednem boju je premagal letos najhitrejša motociklista v MotoGP-ju Španca Jorgeja Lorenza (Fiat Yamaha) in Avstralca Caseyja Stonerja (Repsol Honda) in na VN Nemčije dosegel svojo drugo zmago letos. Danijev zaostanek v skupnem seštevku za še naprej vodilnim Caseyjem ostaja več kot tri zmage, medtem ko je Jorge, potem ko je Avstralca prehitel v zadnjem zavoju, svoj zaostanek zmanjšal na 15 točk. 10 sekund za prvo trojico so dirko na Sachsenringu končali znova četrti Italijan Andrea Dovizioso (Repsol Honda), Američan Ben Spies (Fiat Yamaha) in šesti Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda), za katerega so padci preteklost. Američan Nicky Hayden (Ducati) je v neposrednem dvoboju premagal Italijana Valentina Rossija, ki se je na svoji 250. dirki v svetovnem prvenstvu moral sprijazniti z devetim mestom. To po 16. startnem niti ni tako slabo.

Sezona se čez teden dni nadaljuje z dirko MotoGP-ja v Laguni Seci.

Kako se je razpletalo

Kot ponavadi se je iz starta izstrelil Pedrosa in takoj prehitel Stonerja. Slednjega sta v prvem zavoju kar po zunanji strani prehitela še Lorenzo in Dovizioso. A že v zadnjem zavoju prvega kroga sta Jorge in Andrea prišla pred Danija. Rossi se je po vsega dveh krogih prebil s 16. na 10. mesto. Casey je uvodne tri kroge odpeljal previdno, nato pa v enem samem krogu prišel s četrtega na prvo mesto. V igri za zmago je po prvi tretjini dirke ostal še peti Simoncelli (sekunda zaostanka), medtem ko je imel Spies na šestem mestu že štiri sekunde zaostanka. Tako tesne dirke že dolgo ni bilo: 16 krogom pred koncem je Simoncelli prehitel Doviziosa, mimo katerega je že nekaj krogov prej prišel Pedrosa, nakar je Lorenzo za prevzem vodstva ugnal Stonerja.

Ne le, da ni bilo nič ob Caseyjevega bega, krog kasneje ga je prehitel še Dani. Še kako smo se ušteli, ko smo mislili, da Pedrosa ne bo zdržal napora dirke - devet krogov pred ciljem je povedel. Medtem je bil 20 sekund za najboljšimi Rossi deveti. Šest krogov pred karirasto zastavo so bili v igri za zmago le še Pedrosa in Stoner, ki je zopet prišel pred Lorenza. Dani si je za zadnji krog pridirkal sekundo in pol prednosti in tako varno prišel do druge zmage v sezoni 2011. Za končno drugo mesto je Jorge v zadnjem zavoju dirke prehitel Caseyja.

V 125 ccm do tisočinke enak čas

Neverjeten razplet v dirki do 125 kubičnih centrimetrov. Španec Hector Faubel (Aprilia) in Francoz Johan Zarco (Derbi) sta ciljno črto prečkala z do tisočinke sekunde enakim časom. Ker v motociklizmu ni delitve mesta, je zmagovalec postal Faubel, ker je dosegel najhitrejši krog na dirki. Na stopničke se je povzpel še Španec Maverick Vinales (Aprilia), ki je startal s pole positiona. Vodilni v skupnem seštevku Španec Nicolas Terol (Aprilia) je osvojil četrto mesto. V srednjem razredu Moto2 okoli 100 tisoč nemških navijačev ni dočakalo zmage svojega Stefana Bradla (Kalex), vodilnega v skupnem seštevku. Z slabo sekundo ga je premagal aktualni prvak v razredu do 125 kubikov Španec Marc Marquez (Suter), kar je njegova četrta zmaga na zadnjih šestih dirkah v Moto2. Marquez je iz dirke v dirko boljši, a le počasi zmanjšuje zaostanek za Bradlom (zdaj znaša 47 točk). Končno je pravi rezultat uspel Sanmarinčanu Alexu de Angelisu (Motobi), ki je končal kot tretji.

VN Nemčije, Sachsenring, MotoGP, končni vrstni red:

1. Dani Pedrosa (Repsol Honda)
2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +1,477
3. Casey Stoner (Repsol Honda) +1,568
4. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +10,513
5. Ben Spies (Fiat Yamaha) +10,719
6. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +10,923
7. Alvaro Bautista (Rizla Suzuki ) +27,451
8. Nicky Hayden (Ducati) +27,510
9. Valentino Rossi (Ducati) +27,576

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.