Šport > Moto športi
14 ogledov

Po dveh dirkah posta Stoner spet slavi

vn zda motogp laguna seca dirka casey stoner 2011
1/10
EPA
15 krogov pred karirasto zastavo je prehitel Danija Pedroso, šest pred ciljem pa Jorgeja Lorenza in slavil na najzahtevnejši progi v koledarju dirk MotoGP-ja. Casey Stoner.

Laguna Seca ni upravičila svojega slovesa, saj na motociklistični VN ZDA nismo videli toliko akcije kot v minulih sezonah. S pole positona je povedel Španec Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha), sledila pa sta mu rojak Dani Pedrosa in Avstralec Casey Stoner (oba Repsol Honda). Ostali so že po nekaj krogih zaostali. Če so na prejšnjih dveh dirkah Stonerju sredi dirke odpovedale pnevmatike, se je tokrat zgodilo ravno obratno – postal je vse hitrejši. Tako je sredi dirke zlahka prehitel Pedroso, šest krogov pred koncem pa še Lorenza in s petimi sekundami prednosti slavil peto zmago v sezoni 2011, s katero je prednost v skupnem seštevku pred Lorenzom povišal na 20 točk. Do konca sezone pa je še osem dirk. 20 sekund za zmagovalcem je domači teren izkoristil Američan Ben Spies (Fiat Yamaha) in za četrto mesto v zadnjem delu dirke prehitel Italijana Andreo Doviziosa (Repsol Honda). Končno je nekaj boljšo formo pokazal Italijan Valentino Rossi (Ducati), ki je vso dirko vozil na šestem mestu in uspel ubraniti napade Američana Nickyja Haydna (Ducati).

"Sem zelo zadovoljen. Rad imam to progo, to atmosfero v Ameriki. Res sem vesel, da sem tukaj spet zmagal," je v prvi izjavi po zmagoslavju na najtežji progi na koledarju MotoGP-ja povedal Stoner, ki je bil v Laguni Seci najboljši že leta 2007. "V petek in soboto mi je bilo zelo težko, na nedeljskem ogrevanju pa smo vendarle našli prave nastavitve. Takrat sem spoznal, da mi na dirki Lorenzo ne bo pobegnil. Bil sem zelo hiter in narasla mi je samozavest. Čakal sem na zaključek dirke. Ko je Dani začel popuščati, sem ga prehitel in se nalepil na Jorgeja. Ko sem bil za njim, sem takoj spoznal, da bi lahko dirkal hitreje. Počakal sem nekaj krogov, da ne bi naredil napake. Tako mi je uspel lep prehitevalni manever, potem pa sem le stopil na plin in si pridirkal nekaj varne prednosti."

Lorenzo in Pedrosa v bolečinah

Kljub drugemu mestu lanski zmagovalec VN ZDA ni bil razočaran. Na sobotnem treningu je grdo padel in je pred kvalifikacijami dvomil, da bo v Laguni sploh še lahko dirkal. "Bolečine v hrbtu in rokah so bile ob koncu dirke prehude," je razkril Lorenzo. "Casey si je zaslužil zmago." Zadovoljen je bil tudi Pedrosa, ki po tistem padcu z VN Francije, ko je za nov zlom njegove ključnice poskrbel Marco Simoncelli (Gresini Honda) – ta je na tleh končal tudi VN ZDA –, še vedno ni stoodstoten. "Zelo sem vesel. Vedel sem, da bo ta dirka zame fizično zelo zahtevna. Lahko sem zadovoljen, da sem tako dolgo držal stik s Caseyjem in Jorgejem. Sredi dirke sem bil že zelo utrujen, skorajda brez moči. V levi roki nisem imel več moči, na tej progi pa je tako, da ne moreš niti za hip počivati." Dani bo še kako vesel poletnega premora, saj se sezona nadaljuje šele čez tri tedne v Brnu.

VN ZDA, Laguna Seca, MotoGP, končni vrstni red:

1. Casey Stoner (Repsol Honda)
2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +5,6
3. Dani Pedrosa (Repsol Honda) +9,5
4. Ben Spies (Fiat Yamaha) +20,5
5. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +20,8
6. Valentino Rossi (Ducati) +30,3
7. Nicky Hayden (Ducati) +31,0
8. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +45,5
9. Hector Barbera (Aspar Ducati) +51,5

Skupni seštevek po deveti dirki sezone 2011:

1. Casey Stoner (Avs/Honda) 193 točk
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 173
3. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) 143
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 110
5. Valentino Rossi (Ita/Ducati) 108
6. Ben Spies (ZDA/Yamaha) 98
7. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 94
8. Colin Edwards (ZDA/Yamaha) 67
9. Hiroši Aojama (Jap/Honda) 63

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.