Šport > Moto športi
931 ogledov

Lorenzo in Marquez za zmago obračunala v zadnjem krogu

Lorenzo in Marquez
Španec Jorge Lorenzo (Ducati) je zmagovalec dirke motociklističnega svetovnega prvenstva v avstrijskem Spielbergu. V elitnem razredu MotoGP je v razburljivi preizkušnji za las ugnal vodilnega v SP rojaka Marca Marqueza (Honda), tretji je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati).

Marquez in Lorenzo sta v finišu dirke uprizorila razburljiv boj in se nekajkrat zamenjala v vodstvu, nazadnje pa si je Ducatijev dirkač privozil nekaj metrov naskoka, kar je bilo dovolj za tretjo zmago v sezoni po Mugellu in Barceloni.

Marquez je kljub drugemu mestu brez težav obdržal skupno vodstvo, kjer ima po 11 dirkah 201 točko, na drugem mestu je ostal danes šestouvrščeni Italijan Valentino Rossi (Yamaha) s 142, na tretjem in četrtem pa sta povsem skupaj oba Ducatijeva dirkača, Lorenzo s 130 in Dovizioso s 129.

Sobotne kvalifikacije je dobil Marquez, a le drobec sekunde pred Doviziosom, kar je napovedovalo razburljivo dirko. Že na startu sta bila Ducatija močna, toda Marquez se ni dal in si je kmalu privozil prvo mesto. Ne pa tudi takšne prednosti, da bi lahko mirno razmišljal o zmagi. Dolgo je kazalo, da bo o zmagi odločal troboj ob koncu z obema Ducatijema in Marquezom, potem pa je Dovizioso na zaviranju naredil napako in zaostal za tekmecema.

Ostal je španski obračun in Marquez je bil v boljšem položaju. Privozil si je vodstvo, vendar pa je Lorenzo najboljše prihranil za zadnji krog. Zadnji napad mu je dobro uspel, potem pa je tudi dobro branil minimalno prednost, čeprav sta oba dirkača vozila povsem na meji in bi lahko končala tudi ob stezi. Lorenzo je v zadnji zavoj zapeljal z nekaj metri naskoka, ravno dovolj, da Marquez do ciljne črte ni več mogel napasti in prigarana zmaga je šla k Ducatiju.

"Nisem si milil, da bo Marquez tako močan na začetku dirke. Sam sem moral paziti na gume in na gorivo, toda ob koncu sem se odločil za popolno tveganje. Bil sem hitrejši na ravninah in na vzponu, v zadnjem krogu mi je uspelo priti v vodstvo. To je zanesljivo ena mojih najljubših zmag v motoGP," po dirki ni skrival navdušenja zmagovalec Lorenzo.

Morda je bil poraženi Marquez nekoliko razočaran, toda poudaril je drugo plat drugega mesta, novih 20 točk v SP: "Dal sem vse od sebe, res ne bi šlo še bolje. Za trenutek sem mislil, da mi bo uspelo, toda Ducati je znal narediti razliko. A sem kljub temu vesel, mislim, da sva poskrbela za dober 'show', vse skupaj pa se je zame odlično izteklo, če pogledamo skupni seštevek."

Ducati je na avstrijskem prizorišču slavil tretjič v nizu, tudi lanski zmagovalec Dovizioso je priznal, da danes višje kot do tretjega mesta ne bi mogel: "Morda sem se odločil za napačne gume, če bi jih pred dirko zamenjal, bi bil verjetno bližje prvima dvema. Imel sem hitrost, poskušal sem, a ni šlo. Je pa vsaj zmagal Ducati," je dejal Italijan.

Slabše je šlo njegovemu rojaku Rossiju, po slabih kvalifikacijah, ko ni bil niti med prvih deset, je na koncu izvlekel solidno šesto mesto, vseeno pa ima zdaj deset točk več zaostanka za Marquezom v SP kot pred začetkom dirke.

Spielberg | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice