Šport > Moto športi
5418 ogledov

Rossi: Izgubili smo enega najboljših

valentino rossi Epa Valentino Rossi in Dani Pedrosa.
Največji zvezdniki elitnega motociklističnega razreda so se poklonili legendi.

Dani Pedrosa je na izredni tiskovni konferenci pred začetkom dirkaškega konca tedna v Nemčiji napovedal, da se bo ob koncu letošnje sezone poslovil od motociklizma.

Dvaintridesetletni Španec je bil dolgoletna stalnica elitnega motociklističnega razreda, v katerem je debitiral leta 2006. V razredu motoGP mu ni nikoli uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka, njegova najboljša uvrstitev je bila drugo mesto v sezonah 2007, 2010 in 2012.

Pedrosa, trikratni svetovni prvak razreda do 250 ccm, je sicer eden najuspešnejših dirkačev v zgodovini. V karieri je zbral 54 zmag na dirkah za veliko nagrado, od tega 31 v najmočnejšem razredu, skupno pa je nanizal kar 153 uvrstitev na zmagovalni oder (112 v motoGP).

Pedrosa Moto GP Šport Slovo legendarnega dirkača

"Rad bi se mu zahvalil, saj je bil eden od naših junakov, ko smo kot otroci poskušali slediti svojim sanjam. Veliko sem se naučil od njega. Dani je eden od najboljišh dirkačev in zasluži si naziv legende razreda motoGP. V veselje mi je bilo, da sem bil lahko njegov moštveni kolega," je povedal aktualni svetovni prvak Marc Marquez.

"Ko sem prišel v motoGP, me je naučil, kako dirkati s Hondo. Nisem bil slab, ampak nisem vedel vseh podrobnosti. Imel sem to čast, da sem se učil od dirkača, ki je resnično znal voziti. Ko ima svoj dan, je praktično nepremagljiv. Najprej si privozi sekundo prednosti, nato dve, in potem mu ne prideš blizu," je dodal Marquez.

pedrosa rossi marquez | Avtor: Epa Epa

Valentino Rossi, ki je s Pedroso tekmoval skozi celotno kariero v elitnem razedu, je obžaloval, da Španec v svoji zbirki nima naslova svetovnega prvaka. "To je velika škoda za motoGP, saj smo izgubili enega najboljših dirkačev v zadnjih letih. Žal mi je tudi, da Dani ni nikoli osvojil naslova prvaka v razredu motoGP, saj bi si zaslužil vsaj enega," je povedal sedemkratni prvak elitnega razreda.

"Zelo zgodaj se je odločil za slovo, a to je njegova osebna odločitev. Tega res nisem pričakoval. Mislil sem, da se bo morda pridružil Yamahi. Premislil si je in očitno je veliko razmišljal o tem. To je velika škoda za vse," je dodal 39-letni veteran.

valentino rossi MotoGP Šport Rossi in Lorenzo trčila pri 200 km/h

Po Pedrosi so se zgledovali tudi Andrea Dovizioso, Mavericks Vinales in Alex Rins. "Študiral sem njegovo vožnjo in poskušal razumeti, kako dirka, nato sem se ga trudil posnemati," je razkril Dovizioso, nekdanji dirkač Honde (2008-2011).

"Kot otroci smo se zgledovali po Daniju. Ko sem začel spremljati motociklizem, je dirkal v razredu do 125 ccm in vedno sem ga videl kot referenco. Dobro sem se razumel z njim in v veselje mi je bilo dirkati z enim od svojih idolov. Želim mu vso srečo v prihodnosti. Dani je eden najboljših. Škoda, ne bova več dirkala skupaj," je komentiral Vinales, Rins pa je dodal: "Zelo cenim vse, kar je dosegel v karieri. Motociklizmu je posvetil veliko let, zmagoval je na dirkah in osvajal stopničke. Vesel sem, da sva si delila stezo."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice