Šport > Moto športi
554 ogledov

Boj za naslov prvaka postal še bolj vroč

Jorge Martín motoGP Epa Jorge Martín je imel sanjski konec tedna.
Motociklisti razreda motoGP so se merili na dirki za VN San Marina.

Španec Jorge Martín (Pramac Ducati) je zmagovalec motociklistične dirke svetovnega prvenstva v elitnem razredu motoGP na preizkušnji za VN San Marina v Misanu. Drugi je bil Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46), tretji pa svetovni prvak, njegov rojak Francesco Bagnaia (Ducati).

Vrstni red na koncu današnje klasične preizkušnje na dirkališču v Misanu je bil popolnoma enak kot na sobotni sprinterski preizkušnji, tako da je Martínu uspel dvojček zmag, dodal pa je še najboljši dosežek v sobotnih kvalifikacijah.

Z dvema tretjima mestoma je lahko zadovoljen tudi branilec naslova in vodilni v seštevku sezone Bagnaia. Teden dni po spektakularnem padcu v prvem krogu na katalonskem prizorišču, ki se je za dirkača tovarniškega Ducatija na srečo končal brez zlomov, je nastopil precej potolčen in v bolečinah, a dvakrat privozil do stopničk.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Indiji.

Tudi potek dirke je bil podoben kot v soboto na sprinterski dirki; Martín je pobegnil tekmecem, v prvem delu pa je bil najbližje Bagnaia, ki je začel s tretjega startnega izhodišča. Nekaj krogov je kazalo, da bo skušal celo napasti, toda posledice padca so bile tudi danes prehude. Podobno kot v soboto je vodilnemu v SP počasi zmanjkalo moči, tako da ga je ujel tudi njegov rojak na poltovarniškem Ducatiju.

Bezzecchi je do konca zanesljivo vozil na drugem mestu, Bagnaia je ostal tretji, edini, ki je bil v zadnjih krogih kolikor toliko blizu, je bil Dani Pedrosa (KTM). Španski veteran je sicer testni voznik, a je v Misanu drugič v sezoni dobil priložnost kot dirkač z vabilom. Tudi tokrat jo je dobro izkoristil in še drugič v dveh dneh končal na četrtem mestu. Izkoristil je tudi padec moštvenega sotekmovalca pri KTM Brada Binderja, ki se je zapletel z domačinom Michelejem Pirrom, ta je nastopil kot rezerva za poškodovanega Ducatijevega dirkača Eneo Bastianinija. Za oba se je dirka končala v pesku, na srečo brez poškodb.

Za najhitrejšo četverico sta se uvrstila Španec Maverick Viñales (Aprilia) in Portugalec Miguel Oliveira (Honda RNF), sedmi pa je bil nekdanji svetovni prvak Španec Marc Márquez (Honda).

Bagnaii morali pomagati z motocikla

Za Martína je bila današnja zmaga druga v tej sezoni po Nemčiji, tudi na Sachsenringu pa je bil najboljši na sprinterski in klasični preizkušnji. "Trdo smo delali ves konec tedna. Vedel sem, da bo težko z Bagnaio. Pritiskal sem, kolikor se je dalo. Vesel sem, da mi je uspelo," je po dvojčku zmag v Misanu dejal Martín.

"Hotel sem odpeljati dobro dirko tudi za navijače. Ni bilo lahko glede na okoliščine, a ta rezultat je zame fantastičen," pa je dejal Bagnaia, ki je tokrat nastopil v za Ducati neobičajnem rumenem dirkaškem kombinezonu. V ekipi so mu morali po koncu dirke pomagati, da je sestopil z motocikla.

Martínu je z novo zmago še nekoliko zmanjšal zaostanek v seštevku sezone. Še vedno vodi Bagnaia, ki ima 283 točk, Martín pa je z današnjimi 25 točkami zdaj pri 247. Tretji je Bezzecchi z 218.

VN San Marina, izidi:

1. Jorge Martín (Špa/Ducati Pramac)   41:33,421
2. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)    + 1,350
3. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)         3,812
4. Dani Pedrosa (Špa/KTM)                 4,481
5. Maverick Viñales (Špa/Aprilia)        10,510
6. Miguel Oliveira (Por/Honda RNF)       12,274
...

Skupni seštevek SP:

1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)           283
2. Jorge Martín (Špa/Pramac Ducati)         247
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)        218
4. Brad Binder (JAR/KTM)                    173
5. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)            160
6. Johann Zarco (Fra/Pramac Ducati)         147
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.