Šport > Moto športi
80 ogledov

Namerno pokvarili Massin menjalnik

vn zda zmagovalni oder EPA
V moštvu Ferrarija so priznali, da so pred nedeljsko dirko namerno pokvarili menjalnik Felipeja Masse, da je Brazilec na startni vrsti izgubil pet mest. S tem je največ pridobil Fernando Alonso, ki je namesto na osmem dirko začel na sedmem startnem mestu, kjer je proga čistejša.

Dirkač Ferrarija Felipe Massa, ki v zadnjih sezonah dirka v senci Fernanda Alonsa, še prej pa je podobno zgodbo pisal ob Michaelu Schumacherju, je kvalifikacije pred VN ZDA končal na šestem mestu, dve mesti pred moštvenim kolegom, ki še vedno ostaja v igri za naslov svetovnega prvaka.

Uvrstitev obeh dirkačev je pomenila, da bosta dirko začela na umazanem delu steze, kar ni odgovarjalo taktiki rdečih iz Maranella. Pri Ferrariju so se zato odločili, da pokvarijo del Massinega menjalnika, zaradi menjave pa je Brazilec dobil pet kazenskih mest pribitka. Tvegana taktika se je obrestovala, saj se je Alonso že v uvodu prebil na četrto mesto, na koncu pa z uvrstitvijo na najnižjo stopničko ohranil upanje za naslov prvaka. Massa, ki je startal z 11. mesta, je dirko končal tik za Alonsom.

Alonso: Ponosen sem na Ferrari

Fernando Alonso je po dirki za VN ZDA poudaril, da je ponosen na ekipo Ferrarija, ker je priznala taktično okvaro dirkalnika Felipeja Masse. ''Razlogi so strateški. Naš cilj je maksimizacija starta Fernanda Alonsa, ki je še vedno v igri za naslov svetovnega prvaka. Interes ekipe smo vedno postavljali pred interes posameznika in takšna je že od nekdaj naša politika,'' so zapisali v italijanskem moštvu.

fernando alonso | Avtor: EPA EPA
Alonso je takoj po startu pridobil tri mesta, kar je ključno pripomoglo v lovu na Sebastiana Vettela (Red Bull), vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokal. ''Takšna je bila odločitev moštva, saj bi start iz šestega in osmega mesta pomenil, da bi bila po prvem ovinku deveti in deseti. Ponosen sem na ekipo, ker je povedala resnico. Ni veliko ekip, ki bi to storile,'' je povedal Alonso in dodal, da je Massa odločitev sprejel brez ugovora. ''Felipe je bil cel vikend izjemen. Od mene je bil hitrejši v prvem, drugem in tretjem sektorju in v Sao Paolu bomo potrebovali njegovo pomoč. Red Bull bo močan in potrebna bo enotnost ekipe,'' je dodal Španec.

Z odločitvijo, ki je Alonsu nedvomno pomagala do vrhunskega rezultata, je zadovoljen tudi šef ekipe Stefano Domenicali. ''Bolj kot razmišljamo o tem, bolj smo prepričani, da je bila odločitev pravilna. Nisem želel lagati. Hotel sem povedati resnico. Jasno je, da je ekipa najbolj pomembna in vedeli smo, da je na levi strani steze oprijem zelo slab,'' je povedal Italijan.

Red Bull in McLaren brez ugovora

martin whitmarsh christian horner | Avtor: EPA EPA
''Bila je taktična poteza, ki jo dopuščajo pravila. Odločitev, da Fernanda prestavijo na desni del steze, se je obrestovala. Bilo je težko za Felipeja, a njihova prioriteta je Alonso,'' je povedal šef Red Bulla Christian Horner. Rdeči biki bi lahko naredili nekaj podobnega, če bi namerno pridelali kazen Marku Webbru, kar bi Alonsa ponovno postavilo na umazani del steze. ''Potem bi to storil še nekdo drug in kmalu bi Alonso začel s prvega startnega mesta. O tem nismo niti razmišljali,'' je dodal Horner.

Šef McLarna Martin Whitmars je razkril, da se prav zaradi takšnih odločitev Alonso ni znašel v McLarnu, kjer ne želijo favorizirati enega dirkača. Kljub temu poteze Ferrarija ne obsoja. ''Težka odločitev, a jasno je, da so osredotočeni na Fernanda. Delovalo je. Fernando nas je zapustil prav zato, ker kaj takega nismo želeli početi. Nikogar ne kritiziram. Mi smo bili na umazanem delu steze in tam smo tudi ostali,'' je povedal Whitmarsh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.