Šport > Moto športi
985 ogledov

Napeto do konca, prva v dveh sekundah, Sainz skočil iz goreča bolida

Charles Leclerc Profimedia
Leclerc v Avstriji prekinil serijo Red Bulla.

Monačan Charles Leclerc je zmagovalec dirke formule 1 za VN Avstrije v Spielbergu. V napetem finišu si je Leclerc privozil sekundo in pol prednosti pred voznikom Red Bulla, Nizozemcem Maxom Verstappnom, in Ferrariju zagotovil prvo zmago na tem prizorišču po slavju Nemca Michaela Schumacherja leta 2003.

Tretjič zaporedoma si je tretje mesto priboril voznik Mercedesa in rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka Britanec Lewis Hamilton.

Španec Carlos Sainz mlajši v drugem Ferrariju, zmagovalec Silverstona pred tednom dni, se je vnovič boril za stopničke, a zaradi okvare motorja odstopil. Scene so bile takorekoč dramatične, saj je njegov bolid v 57. krogu, ko je napadal Vertappna, zagorel, Sainz pa se je še pravočasno rešil iz vozila. Tudi Verstappnov moštveni kolega, Mehičan Sergio Perez, dirke ni končal.

Carlos Sainz jr. | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupnem seštevku za SP še naprej prepričljivo vodi Verstappen, na drugo mesto pa se je s tretjo zmago v sezoni prebil Leclerc, ki je prehitel Pereza in zaostaja za 38 točk.

Nizozemski navijači so Avstrijo obarvali v oranžno, a na koncu ostali brez želene zmage. Že od četrtka so poskrbeli za 24-urno slavje okrog 4,38 km dolgega dirkališča in vzdušje prenesli tudi v uvod dirke, ki so ga pozdravili z oranžnim dimom. Praznik so imeli na koncu vsaj malo pokvarjen.

Žal pa dirke ni zaznamovalo le praznovanje, saj so po poročilih predvsem navijačic dirko pospremile številne rasistične, homofobne in spolne žalitve. A tako vodstvo tekmovanja kot policija pravih dokazov za tovrstno početje nista našla.

Nizozemsko slavje se je začelo kvariti že kmalu po uvodu. Verstappen je dobil sobotno sprintersko tekmo ter osvojil najboljše startno izhodišče, a že kmalu po začetku dirke je javil v bokse, da Leclerca, ki je močno pritiskal, ne bo mogel dolgo zadrževati za sabo. V 12. krogu se je Leclerc nato prebil v vodstvo, dva kroga kasneje pa je Nizozemec menjal pnevmatike in razlika se je še povečala.

Kasneje je dirka postala na trenutke celo nepregledna, saj je pnevmatike menjal le del karavane in na kratki progi, za katero bolidi potrebujejo le dobro minuto, so se začele ustvarjati manjše skupine. Mirne živce je obdržal Leclerc, ki je po menjavi pnevmatik v nekaj krogih vnovič ujel Verstappna in ga brez težav prehitel še drugič.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

Monačan je dokazal, da je imel v zadnjih tednih res obilo nesreče z dirkalnikom, pa tudi s spornimi odločitvami v ekipi. Vnovič je napovedal, da se še lahko bori za naslov prvaka, vsekakor pa je letošnja sezona zanj najboljša, saj je slavil že v Melbournu in Bahrajnu.

Tudi tokrat je bil Leclerc na robu resnih problemov, saj je imel v končnici dirke težave s stopalko za plin, vseeno pa kot prvi prevozil ciljno črto, pa čeprav je Verstappen zaostanek močno zmanjšal.

"Danes sem imel izjemno trd dvoboj z Maxom. Končnica je bila težka zaradi tehničnih težav, na koncu sem imel v ovinkih le 30 odstotkov moči. A to zmago sem rabil. Zadnjih pet dirk je bilo težkih zame in za celo ekipo," je po zmagi povedal Monačan.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imeli smo nekaj težav s pnevmatikami," je vzrok za poraz iskal Verstappen, a dodal: "Tudi drugo mesto je zelo dober rezultat."

Časopisne stolpce pa počasi polni tudi dirkač ekipe Haas Mick Schumacher, sin legendarnega Michaela Schumacherja, ki je s šestim mestom osvojil najboljšo uvrstitev v karieri, na zadnji dirki na Otoku pa je sploh prvič osvojil točke.

Izidi:
 1. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                  1:24:24,312
(povprečna hitrost: 218,894 km/h)
 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                    +   1,532
 3. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes)                       41,217
 4. George Russell (VBr/Mercedes)                       58,972
 5. Esteban Ocon (Fra/Alpine)                         1:08,436
 6. Mick Schumacher (Nem/Haas)                  krog zaostanka
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)
 8. Kevin Magnussen (Dan/Haas)
 9. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine)

- vrstni red za SP:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     208 točk
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     170
 3. Sergio Perez (Meh/Red Bull)       151
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)        133
 5. George Russell (VBr/Mercedes)     128
 6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     109
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)         64
 8. Esteban Ocon (Fra/Alpine)          52
 9. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo)   46
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine)       29
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.