Šport > Moto športi
14 ogledov

Ne cmerajte se, raje dirkajte!

Hamiltonu očitajo, da dirka nevarno, Schumacherju, da je predebel. (Foto: EPA) Žurnal24 main
"Tekmeci se cmerajo zaradi ničesar," pritožbe na drzno vožnjo Lewisa Hamiltona komentira Bernie Ecclestone. Po VN Kitajske odmeva tudi nov spodrsljaj Michaela Schumacherja.
Naj se tekmeci nehajo pritoževati in raje začnejo dirkati!
Bernie Ecclestone

Po četrti dirki sezone v središču medijske pozornosti nista Red Bull Renault in Ferrari, temveč McLaren Mercedes in Mercedes. Bikci in rdeči imajo najboljša dirkalnika, a se jim je letos že tolikokrat zalomilo, da niso v vodstu ne seštevka dirkačev ne seštevka moštev. Oboji si po treh kaotičnih VN želijo konec tedna brez dežja in taktičnih napak. Fernando Alonso (Ferrari) pravi, da bi najraje imel kristalno kroglo, ki bi jim prerokovala pravo taktiko. Sebastian Vettel (Red Bull) ekipo priganja, naj naredijo sistem za pretok zraka f-duct. Obljubili so mu ga že za naslednjo dirko. Tako v točkovanju dirkačev po VN Kitajske vodi Jenson Button (McLaren), sledi pa mu Nico Rosberg (Mercedes), na lestvici moštev pa McLaren Mercedes.

Alonso je bil s petimi postanki v nedeljo četrti. Eden od njih je bila kazenska vožnja skozi bokse zaradi prehitrega starta. Posnetek z dirkalnika Rosberga razkriva, da je bil prehiter le za nekaj tisočink.

Britanski tisk se tako že sprašuje: ali lahko Button vendarle ubrani naslov prvaka, potem ko so ga pred sezono vsi odpisali, češ da nima možnosti proti Lewisu Hamiltonu (McLaren). Prvak se je z dirkanjem brez napak in taktičnimi zmagami res dokazal, a predlanski prvak je tisti, ki s prehitevanji navdušuje svoje rojake. Medtem nemški tisk še naprej pljuva po Michaelu Schumacherju (Mercedes), a se dva dneva po dirki vendarle poskuša pomiriti s tezo: morda pa lahko Rosberg postane prvak. Za odgovore je še prezgodaj. Po štirih od 19 dirk je razlika med prvim in sedmim le 20 točk. Večina moštev za naslednjo dirko (VN Španije, devetega maja) pripravlja občutne izboljšave in šele takrat se bo bitka za prvaka zares razplamtela.

Dosedanji del sezone 2010 sta ob zmagovalcih zaznamovala tudi Lewis Hamilton in Michael Schumacher. Prvi z  norimi prehitevanji, drugi z rezultati, ki mu kot sedemkratnemu prvaku ne morejo biti v ponos. Hamilton je za vijuganje pred Vitalijem Petrovim (Renault) v Maleziji in za dvoboj s Vettlom na Kitajskem dobil le opozorilo. Tekmeci ga opozarjajo, da dirka preveč nevarno, njegov šef pravi, da je to to, kar želijo gledalci. Slednje poudarja tudi Bernie Ecclestone: "Ali ni ta šport dirkanje? Mislim, da je imel Lewis fantastično dirko. Dirkal je odlično. Naj se tekmeci nehajo pritoževati in raje začnejo dirkati! Jaz sem užival ob njegovi vožnji in gledalci prav tako. Tekmeci se cmerajo zaradi ničesar." Ima prav. To je dirkanje, ki si ga želimo in dokler ne gre za nešportne poteze, je vse v redu. Letos niti ne gre pričakovati toliko kazni komisarjev, kot jih je bilo v preteklih letih, saj so komisarji nekdanji dirkači, ki bodo dovolili pravo dirkanje.

Trenutno je le povprečen dirkač. Čaka ga veliko dela.
Niki Lauda

Še o Schumacherju, ki ga najbolj zvesti navijači še naprej zagovarjete, češ da potrebuje čas, da se vrne v staro formo. A niti on sam niti Ross Brawn se ne izgovarjata na njegova leta in odsotnost z dirk. Dirkalnik mu enostavno ne odgovarja tako dobro kot Rosbergu in tako Brawn obljublja, da bodo občutne izboljšave na Mercedesu koristile prav zmagovalcu 91 dirk. "Trenutno je le povprečen dirkač. Čaka ga veliko dela," meni Niki Lauda, kritičen je tudi Christian Danner (oba strokovna komentatorja na RTL-u): "Michael vozi pretrdo in agresivno. Moral bi dirkati bolj mehko. Nico je pri tem uspešnejši." Nemški mediji so še bolj kritični. Tako Bild trdi, da je Schumacher prestar in predebel (shujšati bi moral za osem kilogramov, pišejo) ter: "Bog dežja? Schumi je potonil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.