Šport > Moto športi
20 ogledov

Ne plačaš, ne dirkaš!

Male ekipe iščejo dirkače, ki bi prinesli sponzorski denar za obstoj. (Foto: Reu Žurnal24 main
Za Pedra de la Roso, Nica Hülkenberga in Edoarda Mortaro v sezoni 2011 ne bo prostora. V manjših ekipah je pri izbiri dirkačev pomembnejši denar kot talent. Finančne težave ima dirka v Valencii.
Denar pa ne vliva le na dirkaške posadke. Dirka v Valencii je za organizatorje predraga. Vsako leto jih stane okoli 30 milijonov evrov, od vstopnic pa dobijo le 10 milijonov. Imajo še štiriletno pogodbo. Radi bi jo prekinili. Bernie Ecclestone je proti.

Španec Pedro de la Rosa, ki je jeseni ostal brez sedeža pri Sauberju, potrjuje, da je dandanes za sedež v formuli 1 najbolj pomemben sponzorski denar in ne talent (če gre za eno od ekip iz spodnje polovice razpredelnice). "Če bi imel denar, bi naslednje leto stoodstotno dirkal. Sicer je denar že dolgo pomemben, a še nikoli tako hudo kot ta hip. Vse več ekip kokpite prodaja za denar," razlaga De la Rosa. Tako bo v Sauberju prihodnje leto dirkal Mehičan Sergio Perez, ki ima podporo najbogatejšega Zemljana, Carlosa Slima. De la Rosa sicer še ni povsem obupal nad svojo kariero v formuli 1. Veliko možnosti pa nima več: ena je Hispania, a lastnik Jose Ramon Carabante za sedež želi od osem do 10 milijonov sponzorskega denarja.

Force India je tik pred podaljšanjem pogodbe z Adrianom Sutilom. Sezona 2011 bo težka za Sebastiena Buemija, saj se bo moral še posebej izkazati, če noče izgubiti sedeža. Nanj čaka hitri in talentirani Daniel Ricciardo.

Primer De la Rosa/Perez ni edini. Vsaj še dva talenta bosta skoraj zagotovo ostala brez priložnosti v sezoni 2011. Prvi je 23-letni Italijan Edoardo Mortara, ki je pred dnevi postal prvi, ki je v dveh sezonah zapored zmagal na legendarni dirki v Macau. Drugi pa Nemec Nico Hülkenberg, ki si podaljšanja pogodbe z Williamsom ni zaslužil niti po pole positionu na VN Brazilije. Uradno sicer še ni (a naj bi postalo še ta teden), a v kokpitu ga bo zamenjal Venezuelčan z bogatimi sponzorji, Pastor Maldonado. Hülkenberg sicer ima uspešnega menedžerja, ki je dolga leta delal za Michaela Schumacherja, Willija Webra, a ta zdaj priznava, da mesta v Renaultu ali Force Indii ne bo dobil. V kakšno od slabših ekip noče, "saj bi bil to korak nazaj", pravi Webber. Tako jima preostane le, da izbereta "mesto tretjega dirkača v eni od najboljših ekip". Kot na pladnju se ponuja ekipa Mercedesa, a Norbert Haug pravi: "Nimamo nobenega kontakta." Tako za Hülka kot za Mercedes bi bila optimalna možnost, da bi postal njihov rezervni dirkač in bi čakal na Schumacherjevo slovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.