Šport > Moto športi
235 ogledov

Neuville pobral smetano po napaki Tänaka

Thierry Neuville Epa
V Argentini se je odvila peta dirka letošnjega svetovnega prvenstva v reliju.

Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je zmagovalec relija po Argentini, pete postaje svetovnega prvenstva. Uspeh Hyundaija je z drugim mestom dopolnil Norvežan Andreas Mikkelsen, ki je na koncu zaostal 48 sekund. Tretji je bil Francoz Sebastien Ogier (Citroen).

"Ves konec tedna sem imel super avto. A vseeno sem garal za ta dosežek, vesel sem, da se je izšlo z novimi točkami za SP," je dejal zmagoviti Belgijec in dodal: "Ne gre le za ta reli, pomemben je dosežek celotne ekipe in sezone. Pozna se napredek, strokovno delo daje sadove." Pri Hyundaiju se bodo tako lahko optimistično podali tudi v Čile, kjer bo čez 14 dni reli na ravni SP doživel premiero, terena pa ne pozna nihče.

Neuville je dosegel drugo letošnjo zmago, drugo v Argentini po letu 2017 in skupno 11. v karieri. Neuville je z drugo zaporedno zmago v sezoni povečal vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 110 točk, deset več kot Ogier. Tretji je Estonec Ott Tänak (Toyota) z 82, četrti Britanec Kris Meeke (Toyota) s 54, peti pa Valižan Elfyn Evans (M-Sport Ford) s 43. Med konstruktorji vodi Hyundai s 157 pred Toyoto (120) in Citroenom s 117.

Valtteri Bottas Baku F1 Šport Bottas z zmago vzel primat moštvenemu kolegu

Neuvilllu je delo v Argentini olajšal tudi Tänak, ki je bil do polovice resen tekmec za zmago, potem pa v soboto zvečer zletel s ceste. Danes je sicer nadaljeval dirko, toda zaradi časovnega pribitka na nedokončanih hitrostnih preizkušnjah ni mogel višje kot do osmega mesta. Na vrhu sta tako za zmago obračunala Hyundaijeva dirkača, a pravega vprašanja o tem, kdo bo prvi in kdo drugi, ni bilo. Mikkelsen je zastajal preveč, da bi lahko danes, ko so bile na sporedu le še tri hitrostne preizkušnje, naskakoval zmago, bolj se je ukvarjal s tekmeci za seboj, Ogier je nazadnje za njim zaostal dobrih 16 sekund. "Naredil sem vse, kar se je dalo. Zadovoljen sem, šteje vsaka točka za SP," je dejal Ogier.

Še tesnejši pa je bil boj za zadnjo stopničko, kjer je Kris Meeke šele v zadnji hitrostni preizkušnji izgubil tretje mesto zaradi težav s predrto pnevmatiko; pred tem je bil trdno tretji, na koncu ga je Ogier premagal le za 1,4 sekunde. Obenem pa je Francoz tudi dobil zadnjo preizkušnjo, "power stage", ter s tem dodatnih pet točk v SP, drugi je bil na tej HP Jari-Matti Latvala, tretji pa Neuville.

Sezona SP se bo nadaljevala z relijem v Čilu med 10. in 12. majem.

WRC, Argentina:

1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 3:20:54,6
2. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Nor/Hyundai i20) +48,4
3. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Citroen C3) +1:04,8
4. Kris Meeke/Sebastien Marshall (VBr/Toyota Yaris) +1:06,2
5. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/Toyota Yaris) +1:21,1
6. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Špa/Hyundai i20) +1:26,7
7. Teemu Suninen/Marko Salminen (Fin/Ford Fiesta) +4:57,3
8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Toyota Yaris) +14:24,8
...

Skupni seštevek SP (5):

1. Thierry Neuville (Bel/Hyundai) 110 točk
2. Sebastien Ogier (Fra/Citroen) 100
3. Ott Tänak (Est/Toyota) 82
4. Kris Meeke (VBr/Toyota) 54
5. Elfyn Evans (VBr/M-Sport Ford) 43
...

Konstruktorji:

1. Hyundai 157 točk
2. Toyota 120
3. Citroen 117
4. M-Sport Ford 78

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.