Šport > Moto športi
625 ogledov

Bottas z zmago vzel primat moštvenemu kolegu

Valtteri Bottas VN Azerbajdžana Epa
Dirkači formule 1 so v azerbajdžanskem Bakuju opravili s četrto preizkušnjo sezone.

Finec Valtteri Bottas (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v azerbajdžanskem Bakuju. Na četrti preizkušnji sezone je ugnal moštvenega sotekmovalca Britanca Lewisa Hamiltona, tretji je bil Nemec Sebastian Vettel s Ferrarijem.

Za Bottasa, ki je dobil tudi sobotne kvalifikacije na uličnem prizorišču v Azerbajdžanu, je bila današnja zmaga druga v sezoni, skupno pa peta v karieri.

Z zmago je Bottas tudi prevzel skupno vodstvo v SP, kjer ima zdaj eno točko več kot Hamilton (87-86), tretji je z 52 točkami Vettel.

Najhitrejši krog na dirki za dodatno točko v SP je odpeljal Monačan Charles Leclerc (Ferrari), ki je bil peti, pred njim je na četrtem mestu dirko končal Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

george russell williams formula 1 Incident Šport Williams bo zahteval odškodnino: "To je nesprejemljivo!"

Sezona se bo nadaljevala z dirko v Barceloni čez 14 dni.

Čeprav je na treningih še kazalo, da bo lahko Ferrari na ozkih ulicah azerbajdžanske prestolnice prekinil prevlado Mercedesa v sezoni, pa se je vse obrnilo v soboto. V kvalifikacijah je Leclerc, ki je bil do takrat boljši od obeh Ferrarijev, zletel v zaščitni zid in ostal brez uvrstitve v prvih vrstah. Dirko je začel šele z osmega mesta, se vsem sicer med postanki prebil v kratko vodstvo, toda nazadnje je bil daleč od stopničk. Tako kot je bil daleč od zmage Vettel, preostal mu je le boj s Verstappnom za tretje mesto.

Pri Ferrariju so Leclercu pripravili drugačno taktiko postankov, ki pa se ni obrestovala; potem ko so trije glavni tekmeci zgodaj zavili v bokse, je Leclerc sicer prišel v vodstvo, toda po vrnitvi na stezo so vodilni trije med 31. in 34. krogom Monačana spet prehiteli.

Valtteri Bottas Baku | Avtor: Epa Epa

"Še veliko dela nas čaka, moramo povečati našo učinkovitost," je po dirki priznal Nemec. Zdaj ima, potem ko sta Mercedesova voznika na vsej štirih dirkah poskrbela za dvojno zmago (dobila sta vsak po dve dirki, BOttas v Avstraliji in Azerbajdžanu, Hamilton na Kitajskem in v Bahrajnu), v SP že precej oddaljen, saj za vodilnim zaostaja 35 točk. Štiri dvojne zmage moštva na začetku sezone pa so obenem tudi nov rekord v formuli 1.

Charles Leclerc F1 Šport Ferrarijev veliki up raztreščil dirkalnik, dominacija Mercedesa

Kakšnih posebnih dvomov o zmagovalcu oziroma o tem, da bo iz vrste srebrnih, ni bilo. Dirka ni postregla s prav veliko dogajanja. V prvem krogu je sicer po startu Hamilton pritisnil in nekaj zavojev ogrožal Finca, ki pa ni popustil in se je odpeljal v vodstvo.

"Težka dirka. Lewis je ves čas pritiskal, a sem imel vse pod nadzorom. Hvala vsem v ekipi, opravili so odlično delo," je bil zadovoljen Bottas, ki je moral sicer vse do cilja paziti, saj je bil moštveni sotekmovalec in tekmec povsem blizu. Športno mu je po koncu čestital tudi petkratni svetovni prvak: "Fantastična dirka. Valtteri pa ni naredil nobene napake."

Trčenje Šport Magnussen nad Hamiltona: "To je bilo povsem nepotrebno."

VN Azerbajdžana (51 krogov, 306,049 km):

1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 1:31:52,942 (povp. hitrost: 201,791 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) +1,524
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +11,739
4. Max Verstappen (Niz/Red Bull) +17,493
5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) +1:09,107
6. Sergio Perez (Meh/Racing Point) +1:16,416
7. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren) +1:23,826
8. Lando Norris (VBr/McLaren) +1:40,268
9. Lance Stroll (Kan/Racing Point) +1:43,816
10. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo) +1 krog
...

Skupni seštevek SP (4):

1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 87 točk
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 86
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 52
4. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 51
5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 47
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 173 točk
2. Ferrari 99
3. Red Bull 64
4. McLaren 18
5. Racing Point 17
6. Alfa Romeo 13
7. Renault 12
8. Haas 8
9. Toro Rosso 4
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.