Šport > Moto športi
16 ogledov

Nič ne ustavi Vettla: ne tekmeci, ne Fia!

vettel zmagal v evrope 2011
1/35
Reuters
Sebastian Vettel (Red Bull) je v Valencii dosegel šesto zmago v sezoni 2011 in tako še povečal vodstvo v točkovanju. Na VN Evrope sta ga ogrožala le Fernando Alonso (Ferrari) in Mark Webber (Red Bull). S skoraj minuto zaostanka je razočaral McLaren.

Na osmi dirki sezone je Sebastian Vettel (Red Bull) še šestič zmagal z vodstvom od starta do cilja. Naredil ni niti ene napake, dirkal je zelo hitro in ni imel nobenih težav z dirkalnikom. Omejitev mappinga motorja tako ekipo Red Bulla drugače od napovedi ni prizadela. Tako ima Nemec v skupnem seštevku že velikanskih 77 točk prednosti pred Markom Webbrom (Red Bull) in Jensonom Buttnom (McLaren). Na VN Evrope sta bila branilcu naslova kos le Fernando Alonso (Ferrari) in Webber, pa še ta dva sta na drugem in tretjem mestu v zadnjih 10 krogih izgubila deset oziroma 26 sekund.

Razočaranje dirke je McLaren: Lewis Hamilton je slabo startal, nato pridobil eno mesto, v drugem delu dirke pa povsem popustil in na četrtem mestu zaostal 46 sekund. Le še Felipe Massa (Ferrari), Button in Nico Rosberg (Mercedes) so na mestih od pet do osem končali z manj kot krogom zaostanka. Jaime Alguersuari (Toro Rosso) je s postankom manj prišel na osmo mesto, Michael Schumacher (Mercedes) pa je po trčenju z Vitalijem Petrovom (Renault) končal na 17. mestu.

Kako se je razpletalo

V sončni Valencii sta 57 krogov dolgo VN Evrope najbolje začela Vettel in Webber, ki sta na startu zadržala prvi dve mesti s kvalifikacij. Odlično sta potegnila še Alonso in Massa, ki sta v prvem zavoju prehitevala tokrat zelo previdnega Hamiltona. Medtem ko je prva peterica bežala, je Rosberg na šestem mestu zadrževal Buttna. Slednji ga je v šestem krogu le prehitel. Po 10 krogih je bila razlika med prvim Vettlom in petim Hamiltonom le sedem sekund, Lewis je postajal vse bolj nestrpen za Felipejem, Fernando pa za Markom. V 13. krogu so se začeli prvi postanki: profitiral je le Hamilton, ki je prišel pred Masso, Schumacher pa je ob izvozu zadel v Petrova in polomil prednje krilce - dodaten postanek ga je pahnil na začelje.

Po prvih postankih sta Fernando in Lewis z najhitrejšimi časi na dirki dihala za ovratnik Sebastianu in Marku. V 21. krogu je Alonso prehitel Webbra in dvignil na noge domače navijače. Hamilton je kot prvi že v 25. krogu zapeljal na drugi postanek in tako z drugačno taktiko poskušal pridobiti kakšno mesto. Ni se mu izšlo. Še več: za prvo trojico je po 32 krogih zaostajal že 15 sekund. Edina sprememba po drugih postankih: Mark je prišel nazaj na drugo mesto pred Fernanda, oba pa sta bila še naprej le dve oziroma štiri sekunde za vodilnim Vettlom.


Nadaljevanje dirke je minevalo mirno: Seb, Mark in Fernando so bili le štiri sekunde narazen, Lewis pa je izgubljal po sekundo na krog. V 40. krogu je Rosberg za sedmo mesto prehitel Alguersuarija, ki je pred tem pridobil več mest zaradi postanka manj. 14 krogov pred karirasto zastavo so se začeli zadnji postanki: tokrat je Alonso prišel nazaj pred Webbra. Do konca je ostalo še osem krogov, zaostanek osmih sekund Fernanda za Sebastianom pa je pomenil, da je aktualni prvak varno na poti do svoje šeste zmage letos. V zadnjih krogih je moral Webber zaradi težav z menjalnikom upočasniti, a njegova prednost je bila tolkišna, da je lahko zadržal tretje mesto.

Sezona se čez 14 dni nadaljuje na povsem drugačnem dirkališču - na super hitrem Silverstonu bo VN Velike Britanije, kjer v veljavo vstopa omejitev izpušnega difuzorja.

VN Evrope, Valencia, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Fernando Alonso (Ferrari) +10,8
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +27,2
4. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +46,1
5. Felipe Massa (Ferrari) +51,7
6. Jenson Button (McLaren Mercedes) +60,0
7. Nico Rosberg (Mercedes) +98,0
8. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
10. Nick Heidfeld (Renault) +1 krog
11. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +1 krog
12. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
13. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
14. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
15. Vitalij Petrov (Renault) +1 krog
16. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +1 krog
17. Michael Schumacher (Mercedes) +1 krog
18. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +1 krog
19. Heikki Kovalainen (Lotus Renault) +2 krog
20. Jarno Trulli (Lotus Renault) +2 kroga
21. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
22. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +2 kroga
23. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +2 kroga
24. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth) +3 krogi

Skupni seštevek po osmi dirki sezone 2011:

Dirkači
1. S. Vettel 186 točk
2. M. Webber 109
3. J. Button 109
4. L. Hamilton 97
5. F. Alonso 87
6. F. Massa 42
7. N. Rosberg 32
8. V. Petrov 31
9. N. Heidfeld 30
10. M. Schumacher 26
Moštva
1. Red Bull Renault 295 točk
2. McLaren Mercedes 206
3. Ferrari 129
4. Renault 61
5. Mercedes 58
6. Sauber Ferrari 27

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.