Šport > Moto športi
296 ogledov

Odločitev o svetovnem prvaku padla na zadnji dirki

Sebastian Ogier Epa
Francoz Sebastien Ogier (Toyota) je svetovni prvak v reliju za sezono 2020.

Sebastien Ogier si je lovoriko zagotovil z zmago na zadnjem reliju sezone v Monzi. Za Francoza je današnji naslov sedmi v karieri. Prvih šest je osvojil med letoma 2013 in 2018, štiri v ekipi Volkswagna, dva pa s Fordom. Lani je njegovo dominacijo prekinil Estonec Ott Tänak.

 

Boj za letošnji naslov prvaka je bil praktično odločen že v soboto. Takrat je Ogierjev moštveni sotekmovalec Valižan Elfyn Evans, do zadnjega relija vodilni v SP, naredil napako in v snežnem metežu zdrsnil s ceste. Ogier je tako moral samo pripeljati do cilja, saj je imel edini preostali tekmec Tänak (Hyundai) zgolj teoretične možnosti, uspešen bi bil le, če bi zmagal na reliju, dobil zadnji "power stage", obenem pa bi moral Ogier ostati brez točk. Že v petek je po napaki in tehničnih težavah iz boja za naslov izpadel tudi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je bil pred Monzo tretji v SP.

Na koncu je Ogier naslov potrdil še z zmago na dirki, že 49. posamičnim uspehom v karieri na najvišji ravni. Drugi v Monzi je bil Tänak (+ 13,9), tretji pa Španec Dani Sordo (Hyundai; + 15,3).

Sebastian Ogier | Avtor: Profimedia Profimedia

V končnem seštevku sezone ima Ogier 122 točk, Evans je drugi s 114, Tänak pa tretji s 105. Med konstruktorji je letošnja lovorika pripadla Hyundaiju, ki je le za pet točk ugnal Toyoto (241-236).

Sezona 2021 se bo začela z relijem Monte Carlo že 21. januarja.

Komentarjev 1
  • liacrosni 18:40 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks