Šport > Moto športi
724 ogledov

Po nesreči, ko sta gorela dva motorja, prva zmaga za Španca

Jorge Martin Epa
Španski dirkač v Spielbergu do prve zmage v motoGP.

Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v avstrijskem Spielbergu. Za prvo zmago v tej konkurenci v karieri je dirko za VN Štajerske v elitnem razredu motoGP dobil pred rojakom Joanom Mirom (Suzuki) in Francozom Fabiem Quartararojem (Yamaha).

Martin, ki je zaradi poškodbe moral izpustiti štiri dirke v tej sezoni, je v soboto že napovedal uspeh z drugim letošnjim "pole positionom". Mirno je prestal tudi prekinitev dirke zaradi padca in trčenja Danija Pedrose in Lorenza Savadorija, ko sta oba motocikla tudi zagorela. Pedrosa se je lahko sam vrnil v bokse, Italijana so sprva odnesli na nosilih, a je pozneje le sam prišepal v bokse.

Dirko so morali zaradi ostankov dirkalnikov in razlitega goriva prekiniti, stezo pa temeljito očistiti, tako da se je dogajanje nadaljevalo šele po skoraj polurnem premoru. Do prekinitve je sicer vodil Italijan Francesco Bagnaia pred Martinom, a se jima je že nevarno bližal vodilni v SP Quaratararo.

Po novem startu je v začetnih krogih sicer vodil Avstralec Jack Miller, pozneje pa se je na prvo mesto prebil Martin. Za njim je bil Mir, ta dvojica si je ob koncu dirke privozila manjšo prednost, za tretje mesto sta se nekaj časa borila Miller in Quartararo. Ko pa je Avstralec deset krogov pred koncem naredil napako in zdrsnil, je bil tudi Francoz na zadnji stopnički lahko povsem miren.

V ospredju je Martin obdržal mirne živce in si kot novinec v eliti privozil prvo zmago v karieri v tem razredu. "Ne morem verjeti, ne kažem čustev, ker sploh še nisem dojel te zmage. Nekaj napak je bilo, a bil sem dovolj hiter in zbran. V zadnjih krogih sem moral malo paziti na gume, Mir je bil blizu, a sem ohranil prednost. Ta uspeh posvečam vsem, ki so mi pomagali na moji poti," je dejal novi zmagovalec v motoGP.

"Zelo tesna dirka je bila. Sam sem zadovoljen, ker sem izgubljal samo nekaj desetink na krog v primerjavi z Martinom, v naši ekipi pa se že dobro pozna, da smo trdo delali v zadnjem času. Napredek je očiten," je bil tudi z drugim mestom zadovoljen Mir.

S tretjim mestom je Quartararo ostal trdno v vodstvu SP, zdaj ima 172 točk, na drugem je njegov rojak, danes šesti Johann Zarco (Pramac Ducati) s 132, Mir na tretjem jih ima 121.

V šibkejših razredih sta zmagala Italijan Marco Bezzecchi in Španec Pedro Acosta. V moto2 je bil za Bezzecchijem drugi Španec Aaron Canet, tretji pa njegov rojak Augusto Fernandez. Skupno je v vodstvu ostal danes četrti Avstralec Remy Gardner s 197 točkami. Španec Raul Fernandez je drugi s 162, današnji zmagovalec Bezzecchi pa tretji s 153. V moto3 pa je Acosta premagal rojaka Sergia Garcio in Italijana Romana Fenatija. V SP trdno vodi Acosta s 183 točkami.

Naslednja dirka bo na istem prizorišču že naslednji teden, ko bo v Spielbergu na vrsti še VN Avstrije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice