Šport > Moto športi
4 ogledov

Pole Vettlu, s Perezom nič hujšega

sergio perez nesreča monako
1/32
EPA
Petič letos bo dirko z najboljšega startnega položaja začel Sebastian Vettel. Lewis Hamilton bo v nedeljo ob 14.00 začel iz pete vrste. Hiter krog je moral prekiniti zaradi resne nesreče Sergia Pereza.

Kvalifikacije za VN Monaka je zaznamovala resna nesreča Sergia Pereza (Sauber). Ob izvozu iz predora je izgubil oblast nad dirkalnikom. Najprej ga je butnilo od zaščitno ogrado - odleteli sta mu obe pnevmatiki. Nato ga je zavrtelo in odrsal je proti naslednji šikani, kjer je z vso silo bočno trčil v gume in ogrado. Desni del dirkalnika je povsem sploščilo (fotografije uničnega dirkalnika poglejte tukaj). Varnostniki in zdravniška služba so bila takoj na mestu nesreče. Po približno 15 minutah so mladega Mehičana le izvlekli iz dirkalnika in odpeljali v bolnišnico. Prva informacija o njegovem stanju se je glasila: je pri zavesti in govori. Prva informacija iz bolnišnice se je glasila, da ima hude glavobole, druga in uradna pa, da nima nič zlomljenega, temveč "le" pretres možganov. Ekipa je proti večeru sporočila, da Perez na dirki ne bo nastopil.


Poškodovan del ograde so popravljali 40 minut. Rdeča zastava je bila izobešena dve minuti in 26 sekund pred koncem finalnega dela kvalifikacij. Vodil je Sebastian Vettel (Red Bull). Štiri desetinke za njim pa je bil Jenson Button (McLaren). Perezova nesreča je prekinila hiter krog Lewisa Hamiltona (McLaren). Ko so se kvalifikacije le nadaljevale, pa na povsem ohlajeni stezi ni več mogel izboljšati svojega časa: na vmesnem času je zaostajal sekundo, nato naredil še napako v šikani po predoru in zanj je bila vsega konec (sicer je dosegel sedmi čas, mu ga je komisija dirke zaradi sekanja šikane pričakovano črtala). Petič letos bo tako s pole positiona startal Vettel. Za njim pa bodo Button, Mark Webber (Red Bull), Fernando Alonso (Ferrari), Michael Schumacher na letos najboljšem petem mestu (Mercedes) in Felipe Massa (Ferrari). Šele v četrti vrsti pa bo prvi Vettlov tekmec za prvaka Hamilton.


S prvim in drugim mestom v prvem delu kvalifikacij sta dirkača McLarna pokazala svoj potencial na počasni in zaviti stezi v Monte Carlu. Hamilton je bil tako štiri desetinke pred tretjim Vettlom. Z le 20. rezultatom je razočaral Jaime Alguersuari (Toro Rosso), sicer pa presenečenj v prvem delu uradnega treninga ni bilo. Mercedesovi mehaniki so pravočasno popravili Rosbergov dirkalnik, ki ga je ta razbil na tretjem prostem treningu in mladi Nemec je zlahka napredoval v drugi del kvalifikacij. Ta je bil usoden za dirkača Renaulta, ki sta že ves vikend dve sekundi na krog počasnejša od najboljši: Vitalij Petrov je bil 11. in Nick Heidfeld le 16. Zelo dobro je v Monaku dirkal tudi Perez, ki se je uvrstil v finalni del (za razliko od ekipnega kolega Kamuija Kobajašija, ki je obstal na 13. mestu), a nato se je zgodila nesreča. Na vrhu pa je bila v tem drugem delu razlika med Hamiltonom in Vettlom le dve tisočinki!

VN Monaka, Monte Carlo, kvalifikacije (startna mesta):

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) 1:13,556
2. Jenson Button (McLaren Mercedes)
+0,411
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +0,463
4. Fernando Alonso (Ferrari) +0,927
5. Michael Schumacher (Mercedes) +1,126
6. Felipe Massa (Ferrari) +1,321
7. Nico Rosberg (Mercedes) +2,210
8. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +2,972
9. Lewis Hamilton (McLaren) brez časa
10. Sergio Perez (Sauber Ferrari) brez časa

11. Vitalij Petrov (Renault)
12. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
13. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
14. Paul Di Resta (Force India Mercedes)
15. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
16. Nick Heidfeld (Renault)
17. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)

18. Heikki Kovalainen (Lotus Renault)
19. Jarno Trulli  (Lotus Renault)
20. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)
21. Timo Glock (Virgin Cosworth)
22. Jerome d’Abrosio (Virgin Cosworth)
23. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth)
24. Vitantio Liuzzi (Hispania Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.