Šport > Moto športi
2109 ogledov

Prva dirka sezone po notah Red Bulla, katastrofa Ferrarija

Max Verstappen Profimedia
Verstappen in Red Bull spet premočna za tekmece.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec uvodne dirke nove sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v Bahrajnu je branilec naslova svetovnega prvaka premagal moštvenega sotekmovalca, Mehičana Sergia Pereza, tretji je bil španski veteran Fernando Alonso (Aston Martin).

Verstappen, ki v tej sezoni lovi tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, je potrdil domneve iz pripravljalnega obdobja, da bo Red Bull tudi v tej sezoni premočan za tekmece. "Zelo lepo, dober rezultat. Zadovoljen sem, hvala ekipi, točno tak začetek smo želeli in potrebovali," je dirko pospremil Verstappen. Nizozemec je sicer že v soboto dosegel nov "pole position" v kvalifikacijah, že 21. v karieri, današnja zmaga pa je zanj skupno že 36.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekmeci vsaj na prvi dirki niso imeli pravega odgovora, oba Mercedesa z Britancema Lewisom Hamiltonom (peti) in Georgeom Russllom (sedmi) sta bila daleč od stopničk, Ferrari pa je sezono 2023 spet začel s tehničnimi težavami, saj Monačan Charles Leclerc ni končal dirke, Španec Carlos Sainz na četrtem mestu pa ni bil kos niti starejšemu rojaku Alonsu.

V prvem delu dirke je sicer kazalo na morda vsaj nekoliko bolj izenačen obračun. Premoč Red Bulla - avstrijska ekipa je bila s prvim in drugim mestom najboljša že v kvalifikacijah - je z dobrim startom prekinil Leclerc. Ferrarijev voznik se je prebil pred Pereza na drugo mesto.

A veselje v Ferrarijevi ekipi ni trajalo dolgo. Že pred dirko je bilo pri Italijanih precej slabe volje, saj so že morali zamenjati del pogonskega sklopa v Leclercovem dirkalniku. Kazni danes sicer ni bilo, a so tako že na prvi dirki "pokurili" eno od le dveh možnosti takšne menjave v sezoni. Vse skupaj pa ni pomagalo, saj je Monačanov dirkalnik zdržal le dobro polovico dirke; potem ko so ga začeli prehitevati tekmeci, je v 41. krogu moral dokončno odnehati in je ustavil ob stezi.

Charles LeClerc | Avtor: Profimedia Profimedia

A če je imel Leclerc slab dan, so bili veliko bolj zadovoljni pri Astonu Martinu. V tej ekipi so nase opozorili že na testiranjih in pokazalo se je, da imajo konkurenčen dirkalnik. V kombinaciji z izkušenim nekdanjim svetovnim prvakom Alonsom, ki je pri 41 letih še vedno željan dvobojev z mlajšimi tekmeci, pa je danes vse delovalo brez napak. Alonso je brez večjih težav prehitel najprej oba Mercedesa, potem pa v boju za stopničke še drugega Ferrarija. "Končati na stopničkah na prvi dirki sezone je sijajno. Da pa imaš drugi najboljši avto na dirki, je pa že malo nerealno," je bil z doseženim zadovoljen nekdanji dvakratni svetovni prvak Alonso.

Na prvi dirki sezone pa je imel res smolo tudi Esteban Ocon. Francoz je postal zbiralec kazni; prvo je dobil, ker se je na startu nepravilno postavil na svoje mesto. Ker petsekundne kazni ni oddelal pravilno, je dobil še eno desetsekundno, pri tej pa prekoračil hitrost v boksih in dobil še en petsekundni postanek ... Nato je zaradi okvare dirko končal v 46. krogu.

Sezona, v kateri je rekordnih 23 postaj, se bo nadaljevala čez 14 dni s preizkušnjo v Džedi v Savdski Arabiji.

 

* Izidi, 57 krogov (308,238 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                 1:33:56,736
(povp. hitrost: 198,863 km/h)
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                      + 11,987
 3. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)                 38,637
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                         48,052
 5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                      50,977
 6. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)                    54,502
 7. George Russell (VBr/Mercedes)                      55,873
 8. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo)                 1:12,647
 9. Pierre Gasly (Fra/Alpine)                        1:13,753
10. Alexander Albon (Taj/Williams)                   1:29,774
...
- najhitrejši krog: Guanyu Zhou (Kit/Alfa Romeo; 1:33,996)

* SP skupno:
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      25
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        18
 3. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin) 15
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         12
 5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      10
 6. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)     8
 7. George Russell (VBr/Mercedes)       6
 8. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo)    4
 9. Pierre Gasly (Fra/Alpine)           2
10. Alexander Albon (Taj/Williams)      1

- konstruktorji:
 1. Red Bull             43
 2. Aston Martin         23
 3. Mercedes             16
 4. Ferrari              12
 5. Alfa Romeo            4
 6. Alpine                2
 7. Williams              1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice