Šport > Moto športi
18 ogledov

Vettel in Webber na bojni nogi kljub dvojni zmagi

formula 1 malezija sebastian vettel
1/10
EPA
Nemec Sebastian Vettel je zmagal na dirki za VN Malezije po hudem boju z moštvenim kolegom iz Red Bulla Markom Webbrom. Tretji je bil Lewis Hamilton, četrti pa še en Mercedesov dirkač Nico Rosberg.

Tako kot na VN Avstralije je dirko v Maleziji s prvega štartnega položaja začel Sebastian Vettel, kot drugi in tretji sta začela oba Ferrarijeva voznika, Felipe Massa in Fernando Alonso. Četrto startno mesto je pripadlo Lewisu Hamiltonu, peto pa Marku Webbru. Zmagovalec VN Avstralije Kimi Räikkönen je zaradi kazni začel z desetega položaja.

Alonso je v prvem zavoju prehitel svojega moštvenega kolega, v drugem pa je trčil v Vettla in si tako poškodoval prednje krilce. Španec po prvem krogu ni zapeljal v bokse in tveganje se mu je maščevalo, saj je krilce kmalu povozil in tako izgubil nadzor nad dirkalnikom in zletel s steze ter odstopil. Dobro je štartal tudi Webber, Avstralec je hitro prišel za svojega moštvenega kolega na drugo mesto.

Zaradi vlažne proge so dirkači hitro odšli v bokse in menjali pnevmatike. Že v petem krogu sta kot prva v bokse zapeljala Vettel in Massa, oba po srednje mehke gume. Zabavno napako si je privoščil Hamilton, ki je pomotoma zapeljal kar k svojemu nekdanjemu moštvu - McLarnu.

Webber je v bokse prišel šele v 11. krogu in po postanku zadržal vodstvo, v katerega je prišel po prvih postankih. Tudi druga serija postankov ni premešala vrstnega reda povsem pri vrhu. V ospredju sta bila oba Red Bulla, za njima pa sta se razvrstila oba Mercedesa - Hamilton in Nico Rosberg. Vettel se je po radijski zvezi kmalu pritoževal, da je pred njim njegov moštveni kolega prepočasen in da naj ga umaknejo s poti!

Vettel trčil v Webbra!

Aktualni svetovni prvak je v 32. krogu še tretjič zapeljal v bokse in izgubil nekaj mest, na progo se je vrnil na četrtem mestu za Hamiltonom. Po nekaj krogih se je zopet razvil dvoboj obeh dirkačev Red Bulla. V 43. krogu je Vettel opravil še zadnji postanek na dirki, krog za njim je šel v bokse tudi Webber in se na progo vrnil tik pred Nemcem.

Dvoboj med moštvenima kolegoma v naslednjih krogih je bil zelo hud, v 46. krogu Vettel celo trčil v Webbrov dirkalnik! Po nekaj zavojih je bil Nemec nato le spredaj, njun šef Christain Horner pa je okaral Vettla: "Seb, to kar počneš je noro!" Po dirki je Horner pojasnil, da je bil dogovor tak, da se po zadnjem postanku dirkača ne bosta več prehitevala.

Do konca dirke je Vettel zanesljivo ubranil prvo pozicijo, za tretje mesto pa smo videli še en boj znotraj moštva. Tudi Rosberg je zahteval, da se počasnejši Hamilton umakne. To se ni zgodilo in Anglež je končal na tretjem, Nemec pa na četrtem mestu.

Izidi, 56 krogov, 310,408 km):

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:38:56,681
(povp. hitrost: 188,231 km/h)

2. Mark Webber (Avs/Red Bull) + 4,298 
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 12,181
4. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 12,640
5. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 25,648
6. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 35,564
7. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 48,479
8. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) 53,044
9. Sergio Perez (Meh/McLaren Mercedes) 1:12,357
10. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 1:27,124
...


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.