Šport > Moto športi
195 ogledov

Reli je dobil doslej najmlajšega svetovnega prvaka

Kalle Rovanperä Profimedia
Rovanperä postal najmlajši svetovni prvak v reliju.

Finski dirkač Kalle Rovanperä (Toyota) je zmagal na reliju po Novi Zelandiji, 11. dirki svetovnega prvenstva WRC v sezoni. Z zmago v Aucklandu je Finec, ki je v soboto dopolnil 22 let, dve dirki pred koncem sezone postal tudi najmlajši svetovni prvak v zgodovini tekmovanja.

Rovanperä, ki je prišel na Novo Zelandijo s 53 točkami prednosti v SP pred Estoncem Ottom Tänakom, jih ima zdaj dve dirki pred koncem sezone (Španija, Japonska) 64. Tänak ga ne more več ujeti, saj vsaka zmaga v reliju prinese največ 30 točk.

Finec je letos zmagal na šestih od 11 dosedanjih relijev. Najhitrejši je bil na Švedskem, Hrvaškem, Portugalskem, safariju v Keniji, Estoniji in zdaj še na Novi Zelandiji.

Pred Rovanperäjem, ki komaj tretje leto nastopa v SP, je bil najmlajši svetovni prvak v reliju Škot Colin McRae, ki je leta 1995 naslov osvojil pri 27 letih in 89 dneh.

Kalle Rovanperä | Avtor: Profimedia Profimedia

Sin nekdanjega dirkača v reliju Harrija Rovanperäja pa je dopolnil komaj 22 let in je zmagal na svoji 50. dirki v SP. Najvišja lovorika v reliju se je tako po 20 letih vrnila na Finsko; nazadnje je bil za to državo leta 2002 svetovni prvak Marcus Grönholm.

Takoj po zmagi se je Rovanperä povzpel na streho svojega yarisa in skupaj s kopilotom Jonnejem Halttunenom zaplesal na vrhu vozila. Takoj zatem pa je močno objel očeta.

"To je veliko olajšanje, da smo tako dobro sezono končno zapečatili z zmago," je dejal Rovanperä, ki je imel po dobrih predstavah naslov priložnost osvojiti že prej, a je sam priprl vrata Tänaku, da se je vmešal v boj.

"Po nekaj težkih relijih smo morali nekaj časa počakati. Največja zahvala gre seveda ekipi, ki je letos naredila raketo: zanesljiv in hiter avto. Tudi po težkih relijih so ves čas verjeli vame," je dejal 22-letnik, ki je vodstvo na Novi Zelandiji prevzel po tretjem dnevu.

Kalle Rovanperä | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Novi Zelandiji je drugo mesto osvojil Francoz Sebastien Ogier (Toyota), ki je zaostal 34,6 sekunde, tretje pa Tänak (Hyundai) z zaostankom 48,5 sekunde.

Tekmecu se je po svetovnem naslovu poklonil tudi Tänak. "Nismo imeli prav dobrega vikenda. A vseeno sta bila Kalle in Toyota zelo močna in sta pošteno premagala vse, o tem ni nobenega dvoma," je dejal estonski dirkač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice