Šport > Moto športi
4280 ogledov

Svetovni prvak pojasnil, zakaj je zapeljal v hrvaškega policista

sebastien ogier Print Screen
Sedemkratni svetovni prvak Sébastien Ogier je bil pred nedeljsko preizkušnjo vpleten v prometno nesrečo v Zagrebu.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je Sebastienu Ogierju, zmagovalcu relija na Hrvaškem, izrekla 7000 evrov denarne kazne in pogojno prepoved ene dirke zaradi vpletenosti v prometno nesrečo v nedeljskih jutranjih urah na zagrebški Aveniji Dubrovnik.

Francoz bo moral plačati 5000 evrov zaradi kršitev športnega kodeksa, dodatnih 2000 evrov pa zaradi prevožene rdeče luči. Prekršek je preiskovala tudi zagrebška policija, ki je serijskemu prvaku izrekla globo v višini 1000 evrov.

Eden najboljših dirkačev vseh časov je v zgodnjih nedeljskih urah povzročil prometno nesrečo v hrvaški prestolnici. Do trčenja je prišlo ob 7. uri zjutraj na Aveniji Dubrovnik, ko je 37-letnik Francoz nenadoma brez smernega kazalca zamenjal vozni pas in pri tem trčil v vozilo znamke BMW. Kot je pojasnil, se je želel ustaviti na avtobusni postaji, da bi preveril stanje njegovega dirkalnika. Pri tem je spregledal avtomobil, ki se mu je z dokaj veliko hitrostjo bližal po desni strani. Trčenje je bilo neizbežno.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Po trku so se stvari začele zapletati. Ogier se je ustavil ob robu ceste, da bi preveril, ali se je v nesreči kdo poškodoval. Z voznikom BMW-ja sta si izmenjala podatke, nakar so na kraj nesreče prispeli policisti. Ogier jim je pojasnjeval, da se mu mudi na prizorišče dirke, sicer ga bo doletela diskvalifikacija, a je bil njegov trud zaman, saj možje v modrem niso govorili angleško. Na pomoč je poklical Toyotinega operativca Jarma Lehtinena, ki naj bi pomagal urediti vso potrebno dokumentacijo. 

Ko je že mislil, da lahko mirno zapusti prizorišče, mu je eden od policistov, ki očitno ni bil seznanjem z dogovorom, nepričakovano zaprl pot. Ogier je precej na silo zapeljal mimo njega in nato še prevozil rdečo luč.

Fia: "Nesprejemljivo!"

"Policisti na prizorišču nesreče niso znali angleško, zato je na pomoč prišel predstavnik ekipe Jarmo Lehtinen. Opravil je telefonski pogovor z vodstvom tekmovanja in policijo ter potrdil, da lahko Ogier nadaljuje svojo pot. Policist, ki se je postavil pred avtomobil, teh informacij ni dobil. Ker si je pred tem izmenjal podatke z voznikom BMW-ja, je Ogier mislil, da lahko zapusti prizorišče. Zaveda se, da ne bi smel tako ravnati in da je na posnetkih izpadel zelo čudno. Opravičil se je in obljubil, da bo navezal stik tako z voznikom BMW-ja kot s policistom in se jima opravičil. Čeprav ni prekršil nobenega pravila, je bilo njegovo ravnanje nesprejemljivo. Z odrivanjem policista je povzročil nevarno situacijo, ki ni v prid našemu športu," je v obrazložitvi kazni zapisala Fia.

Ogier: "Mislil sem, da je relija zame konec"

Ogier je priznal, da mu je prometna nesreča pustila psihološke posledice, kar pa ni preprečilo njegove končne zmage. "To je bil pravi šok. Trčenje je bilo silovito, dobil sem udarec v hrbet, a posledice so bile bolj psihološke. Vesel sem bil, da se ni nihče resneje poškodoval. Tudi z voznikom drugega vozila je bilo vse v redu. V tistem trenutku sem mislil, da je relija zame konec, a je avto utrpel le lepotne poškodbe. V kabini je bilo prisotne nekaj tekočine in Julien (Ingrassia, op. a.) je moral nositi očala, ker je v oči dobival veliko prahu, sicer pa je bil to za naju pravi vrtiljak."

"Kar zadeva policijo, je bila največja težava v tem, da niso govorili angleško. Eden od njih mi je dejal, da lahko grem, vendar ga drugi očitno ni razumel. Zadevo bomo razjasnili. Nisem človek, ki bi pobegnil s kraja nesreče. Preveril sem, če so vsi v redu, izročil sem tudi vozniško dovoljenje. Vse bomo uredili zvečer," je obljubil Ogier. 

Po zmagi na dramatični prvi izvedbi hrvaškega relija se je Ogier zlasil na policijski postaji in pomagal razjasniti situacijo, kasneje pa se je v javnem zapisu še enkrat opravičil za nesporazum.

Komentarjev 4
  • andrej1 08:39 27.april 2021.

    Ne znate niti pravilno prevajat? Na RTL-u so objavili 7000 kun kazni za pobeg in 3000 kun za rdečo luč...

  • vojko19 17:47 26.april 2021.

    že v 80ih letih so imeli favotiti v zagrebu zmeraj probleme z miličniki zleda, da je sedaj s policaji isto

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 12:30 26.april 2021.

    Očitno je v hrckariji in pri nas v Sloveniji lohka prav vsak policaj bolj ko si glup rajši te imajo.

Sorodne novice