Šport > Moto športi
11 ogledov

Sainz bo lahko nastopil na dirki

carlos sainz EPA
Toro Rosso je dve uri pred začetkom VN Rusije potrdil, da bo španski dirkač Carlos Sainz lahko nastopil na dirki.

Carlos Sainz je dobil zeleno luč za nastop na dirki za VN Rusije, potem ko je na tretjem prostem treningu iz neznanega razloga priletel v betonski zid in ostal zakopan v ruševinah absorpcijske ograje, katere učinkovitost se je znašla pod vprašajem.

''Scuderia Toro Rosso z veseljem potrjuje, da bo Carlos nastopil na VN Rusije v Sočiju,'' je sporočila Red Bullova podružnica.

Sainz bi moral noč preživeti na opazovanju, vendar so ga zaradi ustreznih kazalcev predčasno odpustili iz bolnišnice. ''Hrbet in vrat me še vedno nekoliko bolita, vendar sem pripravljen. Ostati moramo previdni,'' je povedal 21-letnik.

Nesreča je dvignila veliko prahu med dirkači F1, Sebastian Vettel in Jenson Button pa sta že pozvala k natančni preiskavi, kaj se je v resnici zgodilo. ''F1 se je danes izognila krogli,'' je razmišljal tehnični direktor Williamsa Rob Smedley.

Dirkači so zaskrbljeni zaradi vprašljivega delovanja posebnih absorpcijskih blazin francoskega podjetja TecPro, ki so po trku prekrile Sainzov dirkalnik.

Mednarodna avtomobilisitčna zveza (FIA) bo s preiskavo poskušala ugotoviti, če je bila ograja pravilno nameščena ali je šlo za kakršnokoli napako s strani proizvajalca.

Absorpcijske ograje so pričeli razvijati leta 1999, potem ko se je na VN Velike Britanije poškodoval Michael Schumacher. Prvič so jih uporabili na VN Italije leta 2006. Čeprav so se v preteklosti večkrat izkazale za učinkovite, tokrat temu ni bilo tako. Šef Mercedesa Toto Wolff je nesrečo označil za ''grozljivo'', Vettel pa ''šokantno''.

''Ne bi se smel znajti pod blazinami, saj potemtakem niso opravile svoje naloge, ki je upočasnitev dirkalnika pred močnim trkom. TecPro deluje dobro, če vanje trčiš s strani, ko pa se to zgodi z nosom dirkalnika, jih preprosto dvigne,'' pa je povedal Button.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.