Šport > Moto športi
123 ogledov

Samo dirkaš, kolikor hitro lahko. In to je smisel relija!

reli Finska Hyundai Epa
Reli Finska. Dirka najvišjih hitrosti in številnih dolgih skokov.

Ta konec tedna najboljši vozniki relija na svetu dirkajo in letijo na reliju Finska, ki mu pravijo tudi velika nagrada Finske. Na makadamskih cestah finskih gozdov namreč dosegajo hitrosti blizu 200 kilometrov na uro in letijo čez številne dolge prevoje.

Dirka je tako zahtevna, da jo večinoma zmagujejo finski dirkači in njihovi sovozniki. Slednji morajo biti pri visokih hitrostih še bolj pazljivi, da res pravilno preberejo zapiske. Na dosedanjih 67-ih dirkah je Finec zmagal kar 55-krat. Največ zmag (po sedem) imata Hannu Mikola in Marcus Grönholm. Lani je dirko dobil mladi Esapekka Lappi. Med nefinskimi zmagovalci dirke pa sta denimo Sebastien Loeb in Sebastien Ogier.

"Samo dirkaš, kolikor hitro lahko. In to je smisel relija!"

"To je reli relijev, velika nagrada. Sanjaš o takšnih hitrostnih preizkušnjah. Samo dirkaš, kolikor hitro lahko. In to je smisel relija," je povedal Mads Östberg. "Ko omeniš Finsko, pomisliš na skoke in visoke hitrosti. To je pravi vrtiljak. Lahko je spektakularno, a v preteklosti smo že videli, da gre lahko hitro zelo narobe," pa poudarja Hayden Paddon. "Veliko je odvisno od samozavesti. Na Finskem moraš še zares zaupati svojemu dirkalniku in zapiskom. Ko se počutiš dobro, je na Finskem užitek dirkati," pa je pred začetkom dirke dejal svetovni prvak Sebastien Ogier. 

Vratolomni skoki

Pravilna vožnja čez skoke je ključna. Če so prehitri, jim lahko dvigne prednji del dirkalnika. Tako morajo tik pred prevojem malo zavirati, morda celo prestaviti prestavo nižje. Nato pa tik pred skokom stopalko za plin pohoditi do konca. Tako sprostijo blažilnike, da jim omoči lepši pristanek. 

Najbolj vratolomni skoki so na hitrostni preizkušnji Ouninpohja. Na prevoju pri rumeni kmetiji poletijo tudi prek 50 metrov - pri hitrostni okoli 170 kilometrov na uro. Pred leti so z nekaj šikanami ta brzinec sicer nekoliko upočasnili. Leta 2003 je namreč Markko Märtin na najbolj slavnem skoku letel kar 57 metrov, Grönholm pa naj bi bil skupaj na tej hitrostni preizkušnji leta 2004 v zraku kar 500 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.