Šport > Moto športi
348 ogledov

Simoncelli umrl po grozovitem padcu

Usodni padec Marca Simoncellija.
1/7
Reuters
V Sepangu v Maleziji je v razredu motociklistov MotoGP prišlo do grozovite nesreče med Marcom Simoncellijem (Gresini Honda) in Colinom Edwardsom (Tech 3 Yamaha), v kateri je Simoncelli izgubil čelado in sredi steze nepremično obležal na stezi. Padec je bil tako hud, da je Italijan umrl. Dirka je bila odpovedana.

Predzadnja dirka letošnje sezone motociklističnega prvenstva motoGP v malezijskem Sepangu se je končala tragično z grozovito nesrečo in padcem Marca Simoncellija (Gresini Honda) in Colina Edwardsa (Tech 3 Yamaha). Italijan je za posledicami padca umrl.

Dirka za VN Malezije v motociklizmu v razredu MotoGP je bila prekinjena in kasneje odpovedan že po enem krogu, potem, ko so se v grozovito nesrečo zapletli 24-letni Simoncelli (Gresini Honda), ki se je še pred tednom dni v Avstraliji veselil drugega mesta, Edwards (Tech 3 Yamaha) in Valentino Rossi (Ducati).

Simoncelli, ki se je boril za četrto mesto z Alvarom Bautisto (Suzuki) je v začetku drugega kroga izgubil nadzor nad motociklom in trčil ob Edwardsa ter Rossija, padec pa je bil tako silovit, da je Simoncelliju snelo čelado. Edwards je končal v pesku, Rossi pa je imel srečo in se odpeljal naprej po stezi. Neuradno se govori, da si je Edwards pri padcu poškodoval ramo. Rossi, velik prijatelj Simoncellija je v svoji garaži obsedel in nemično gledal v ekrane, kaj se dogaja s Simoncellijem, tudi vsi člani njegove ekipe, ter njegova punca, so se le držali za glavo in čakali na vzpodbudne novice zdravnikov. Vzpodbudnih novic ni bilo, saj je bil padec tako hud, da je obetavni Italijan umrl.

Zdravniška služba je 24-letniku nemudoma pomagala, vendar pa so bile posledice hudega padca za Italijana usodne. Simoncelli je pri padcu dobil več poškodb prsnega koša, glave in vratu. "Dirkač je bil nezavesti že takoj po prihodu zdravniškega osebja. Poskušali so z oživljanjem, vendar pa je umrl 45 minut kasneje," so medijem sporočili iz zdravstvene službe. Predstavniki tekmovanja so že napovedali preiskavo vseh okoliščin tragične nesreče.

Dirkači so se že na prostih treningih, kjer so si padci sledili eden za drugim, pritoževali nad grobim asfaltom. Gre za prvo smrtno nesrečo v motociklizmu po lanski veliki nagradi San Marina, kjer je v razredu moto2 umrl Japonec Šoja Tomizava. V kraljevskem razredu pa se je zadnja nesreča s smrtnim izidom pripetila leta 2003, ko je Japonec Dajdžiro Kato preminil na domači veliki nagradi v Suzuki. Leta 2008 je osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu 250 cm. Po nekaterih mednarodnih statistikah je od leta 1948 na vrhunskih mednarodnih tekmovanjih v motociklističnem športu izgubilo življenje 47 dirkačev.

Že pred današnjo dirko je bil v elitnem razredu motoGP znan razplet v skupnem seštevku, saj si je Avstralec Casey Stoner že na prejšnji dirki na domačem terenu privozil neulovljivo prednost pred tekmeci in postal svetovni prvak.

Padec prekinil dirko tudi v razredu moto2
Na preizkušnjah v nižjih razredih so v Maleziji dirko v moto2 prav tako prekinili krog pred koncem zaradi padca Alexa Ponsa, zmagal je Švicar Thomas Lüthi pred Nemcem Stefanom Bradlom in Špancem Polom Espergarom. V najšibkejšem razredu do 125 ccm pa je slavil Španec Maverick Vinales (Aprilia) pred Nemcem Sandrom Cortesejem (Aprilia) in Francozom Johannom Zarcom (Derbi). V obeh razredih bo odločitev o svetovnih prvakih padla šele na zadnji dirki sezone 6. novembra v Valencii.

Komentarjev 4
  • Kika 22:15 23.oktober 2011.

    Moto GP bo kar malo prazen brez njega... Zmaguj tam zgoraj, Super Sic!

  • Nejc Roškar 21:09 23.oktober 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.

  • 1111 11:55 23.oktober 2011.

    R.I.P. Marco!!!