Šport > Moto športi
6 ogledov

Ko Pedrosa pade, Stoner zlahka zmaga

motogš vn češke brno dovizioso simoncelli
1/12
Reuters
V tretjem krogu dirke v Brnu je najhitrejši na kvalifikacijah Dani Pedrosa padel in tako je na VN Češke Casey Stoner lahko brez težav zmagal in še povečal skupno vodstvo. Andrea Iannone in Sandro Cortese sta slavila v razredih Moto2 in do 125 kubičnih centimetrov.

Avstralec Casey Stoner (Repsol Honda) je naredil nov velik korak do naslova prvaka v razredu MotoGP v sezoni 2011. VN Češke je osvojil z veliko prednostjo pred zasledovalci, potem ko je odstopil Španec Dani Pedrosa (Repsol Honda), ki je startal s prvega mesta. Prvič v karieri je na zmagovalni oder stopil Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda). Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha), ki je edini resen tekmec Stonerju za prvaka, je dirko v Brnu končal na četrtem mestu. Končno je dvig forme uspel Valentinu Rossiju (Ducati), ki je na šestem mestu zaostal le slabih 13 sekund. Tokrat je bil tudi občutno hitrejši od ekipnega kolega Nickyja Haydna (Ducati), ki sicer nastopa s starejšo verzijo ducatijeve šasije (na sedmem mestu je zaostal 23 sekund).

Na kratko o razpletu dirke: Lorenzo je potreboval le en krog, da se je prebil pred Pedroso na prvo mesto. Sledila sta preostala dirkača Hondine tovarniške ekipe, Stoner in Dovizioso. Razlike so bile majhne, Rossi je na sedmem mestu zaostajal manj kot tri sekunde. V tretjem krogu pa prva drama – Dani je "izgubil" prednjo pnevmatiko in zdrsnil v pesek. Krog pozneje sta mimo Jorgeja švignila Casey in Andrea. Ta branilcu naslova ni pobegnil, Avstralec pač. Ko je imel Stoner z najhitrejšim krogom na dirki v devetem krogu že štiri sekunde prednosti, je bila dirka bolj ali manj odločena. Vse bolj pa je voda tekla v grlo Lorenzu, saj ga je sredi dirke prehitel še Simoncelli. Pet krogov pred karirasto zastavo je imel Casey neulovljivih osem sekund prednosti, Andrea, Marco, Jorge, Spies in Valentino pa so bili en za drugim, a se do konca niso več prehitevali.


Iannoneju prva zmaga v Moto2

Na dirki v razredu Moto2 je slavil Italijan Andrea Iannone (Suter). Drugo mesto je osvojil Španec Marc Márquez (Suter), tretji pa je bil Nemec Stefan Bradl (Kalex), ki je po deseti dirki svetovnega prvenstva obdržal skupno vodstvo. Spremljali smo najbolj noro dirko v sezoni, saj se je prva trojica in na koncu četrtouvrščeni San Marinčan Alex de Angelis (Motobi) ves čas prehitevala in prerivala – prav neverjetno je, da noben ni padel.


Corteseju razred do 125 ccm

Nemec Sandro Cortese (Aprilia) je zmagal v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov. Cortese je vpisal svoj prvenec, potem ko je vodilni v skupnem seštevku Španec Nicolas Terol (Aprilia) odstopil zaradi težav z motorjem. Drugo mesto je osvojil Francoz Johann Zarco (Derbi), ki za vodilnim Terolom na drugem mestu v skupnem seštevku zaostaja le še 12 točk. Tretji na dirki je bil Španec Alberto Moncayo (Aprilia).

Sezona se bo nadaljevala 28. avgusta z dirko v Indianapolisu.

VN Češke, Brno, MotoGP, končni vrstni red:

1. Casey Stoner (Repsol Honda)
2. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +6,532
3. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +7,792
4. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +8,513
5. Ben Spies (Fiat Yamaha) +10,186
6. Valentino Rossi (Ducati) +12,632
7. Nicky Hayden (Ducati) +23,037
8. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +24,189
9. Hiroši Aojama (Gresini Honda) +25,202

Komentarjev 1
  • supreme 15:45 14.avgust 2011.

    kako nesramen naslov do dirkača ,ki zmaga ! to pa ,da je Pedrosa padel nima nič z odlično predstavo Caseya ! za padec si je pa Pedrosa kriv sam !