Šport > Moto športi
140 ogledov

Slovenci zadovoljni z zaključkom sezone

Tim Gajser VN Indonezije MXGP Hondaproracing.com
V Veliki Britaniji se je s prestižno dirko za pokal narodov končala sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Peter Irt (open) so Sloveniji, ki se je po petih letih znova uvrstila v veliki finale, privozili 12. mesto, najboljšo uvrstitev na takšnih tekmovanjih po letu 2002. Zmagali so Francozi.

Na letošnjem ekipnem svetovnem prvenstvu je tekmovalo 38 reprezentanc, 20 najuspešnejših v sobotnih kvalifikacijah se je v nedeljo pomerilo še za naslov svetovnega prvaka, ki so ga branili Francozi, zmagovalci zadnjih treh prvenstev.

Motokrosiste je ves konec tedna spremljalo spremenljivo vreme. V noči na nedeljo je deževalo in pred dirko jih je pričakala blatna kopel. 

V prvi dirki so tekmovali motokrosisti kategorij MXGP in MX2, za Slovenijo sta se tako prva borila Tim Gajser in Jan Pancar. Gajser je startal v ospredju in se je prebil na drugo mesto, na koncu pa ga je od zmagovalca Maxa Anstieja ločilo le šest sekund. Pancar je začel pogumno, a je zaradi padca izgubil kar nekaj časa in je končal na 32. mestu. Po prvi dirki je bila Slovenija na sedmem mestu.

V drugi dirki so se pomerili motokrosisti kategorije MX2, v kateri je tekmoval Jan Pancar, in MX open s Petrom Irtom. Dominirali so Nizozemci z Jeffreyjem Herlingsom na čelu, Pancar in Irt pa sta imela na zares zahtevnem terenu obilo težav. Pancar je bil 32., Irt 38.

Pred zadnjo, tretjo dirko, v kateri sta tekmovala Tim Gajser in Peter Irt, je bila Slovenija uvrščena na 13. mesto. Gajser ni začel najhitreje, vendar je med dirko hitro napredoval. Prebil se je do petega mesta. Irt je med dirko padel in je moral zaradi tehnične težave odstopiti. V finalni vožnji je znova dominiral domačin Max Anstie, ki je Veliko Britanijo po ogorčenem boju z Nizozemci popeljal na tretje mesto.

Nizozemci so bili s postavo Jeffrey Herlings, Glen Coldenhof in Brian Bogers na koncu s točko prednosti drugi, naslov svetovnih prvakov pa je četrtič zapored osvojila Francija v postavi Gautier Paulin, Romain Febvre in Christophe Charlier.

Domov dobre volje

"Tudi brez Jerneja Irta, ki je bil odlično pripravljen in se je žal poškodoval, smo bili uspešni. Škoda, da je Tim v tretji dirki slabo startal, Petru pa je 'zategnilo' roke, sicer pa sem zadovoljen z doseženim in lahko gremo domov dobre volje. Vsi so ostali celi, kar je zelo pomembno," je dejal selektor Bogomir Gajser.

Najuspešnejši član reprezentance Tim Gajser, brez katerega Slovenija zagotovo ne bi bila tako visoko: "S svojo prvo vožnjo in drugim mestom sem zelo zadovoljen, v zadnji vožnji pa sem slabše startal. Vesel sem, da smo se končno uvrstili v finale in da smo dosegli dvanajsto mesto. Že pred dirko smo se zavedali, da se lahko uvrstimo visoko, kar nam je tudi uspelo. Bili smo dobra ekipa in vzdušje je bilo zelo pozitivno."

Jan Pancar je zasluge za rezultat pripisal predvsem Gajserju: "Z rezultatom sem zelo dovoljen. V prvi vožnji sem naredil dve napaki, dvakrat sem padel. V drugi vožnji sem odpeljal zelo dobro. Za rezultat se je treba zahvaliti Timu, ki je opravil večino dela, Petru pa bi čestital za borbenost."

Peter Irt, ki je zamenjal poškodovanega brata Jerneja, je prepričan, da bi bili ob boljših razmerah uvrščeni še više: "V soboto, ko sem videl, da bomo z Janovim rezultatom težko prišli naprej in bo marsikaj odvisno od moje vožnje, sem začutil breme. Med tekmami pa nisem našel pravih linij in nisem sestavil pravih voženj. Na tako blatnem terenu navadno ne treniram. Dvanajsto mesto je za nas super rezultat, če bi bilo vreme nekoliko boljše, pa mislim, da bi lahko dosegli veliko več."

Naslednje leto bodo pokal narodov gostile Združene države Amerike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.