Šport > Moto športi
367 ogledov

Slovenska zmaga na VN Nemčije

Speedway NV Evrope Borut Cvetko/Mediaspeed
Slovenski speedwayist Matej Žagar je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v nemškem Teterowu. Za četrto zmago v karieri je v velikem finalu premagal Slovaka Martina Vaculika in Avstralca Jasona Doyla.

Na nemškem prizorišču se je večer za slovenskega serijskega prvaka odlično končal; dosegel je četrto zmago v karieri, z uspehom pa prekinil tudi dolgo zmagovalno sušo, saj je prejšnje tri zmage dosegel v letih 2014 in 2015. Tudi letos mu na večini dirk ni šlo, kot bi si želel, v finalu in na stopničkah je bil s tretjim mestom do tokrat le v Cardiffu.

Sredi avgusta je tekmoval tudi v finalu kvalifikacij za naslednjo sezono. Ruski Togliatti mu na dirki GP Challenge ni prinesel sreče, saj je končal na 12. mestu in s tem daleč od mest, ki vodijo v SP naslednje leto. Te so si privozili prvi trije, Poljaka Przemyslaw Pawlicki in Patryk Dudek na prvem in tretjem ter Rus Artjom Laguta na drugem mestu.

Pred 14 dnevi pa je Žagar ostal brez polfinalnih bojev na prejšnji postaji elitnega koledarja sezone. V zanj skorajda domačem poljskem Gorzowu je končal na devetem mestu in dobil sedem novih točk. Slovenski prvak je tako nujno potreboval čim več točk, saj ga v SP 2018 pelje le uvrstitev med najboljših osem, ki si zagotovijo neposreden nastop v naslednji sezoni. A pritisk je odlično zdržal, stopnjeval nastope ter nazadnje pobral 15 točk za zmago.

Žagar je v predtekmovanju zbral devet točk, kar je bilo za las dovolj za izločilne boje, saj je bil Slovenec osmi. Dvakrat je bil drugi in dvakrat tretji, zablestel pa je v svoji tretji vožnji, ki jo je prepričljivo dobil in nakazal, da ima hiter motor, vendar ni imel najboljših startnih izhodišč. Kot osmi po rednem delu ni mogel izbirati mest v polfinalu, kjer so bili njegovi tekmeci Avstralec Chris Holder, Šved Fredrik Lindgren in Dudek.

V prvem polfinalu so se merili Jason Doyle, Emil Sajfutdinov, Martin Vaculik in Peter Kildemand, v finale sta se prebila Slovak Vaculik in Avstralec Doyle. Iz Žagarjevega polfinala pa sta, potem ko so prvi start po padcu Lindgrena prekinili, uvrstila Žagar in Holder. Žagar je začel na drugem mestu, potem pa z drznim manevrom tekmeca prehitel ter si zanesljivo privozil nastop v finalu, kar je bila zanj druga uvrstitev med najboljše štiri po Cardiffu.

V finalu je Žagar izbral rdeče izhodišče, hitro se je izkazalo, da ima zelo dober motor. Ko se je z drugega mesta prebil na prvo, mu tekmeci niso več mogli slediti, še najbližje je bil Vaculik, in Slovenecse je lahko veselil največjega uspeha leta 2017. Na tretjem mestu je končal Doyle.

"To je zame res lep dan. Vem, da je že zelo dolgo, ko sem bil nazadnje na vrhu. A danes sem imel res hiter motor, hvala vsem v ekipi za dobro delo. Moram priznati, da je bilo kar naporno, zjutraj sem zaradi glavobola moral vzeti tableti. Res sem vesel, da sem zdaj prišel tako daleč," je bil v prvem odzivu po zmagi nadvse vesel Žagar.

Zmaga in 15 točk se močno poznajo tudi na seštevku sezone. Tam je Žagar sicer še na devetem mestu, toda do osmega ga zdaj loči le še sedem, do sedmega Bartosza Zmarzlika pa devet točk. V vodstvu je Doyle s 114 točkami, Dudek jih ima 104, tretji Maciej Janowski pa 101.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 23. septembra v švedskem Stockholmu, do konca sezone pa sta potem na vrsti le še dirki v Torunu in Melbournu.

Izidi:
1. Matej Žagar (Slo) 15
2. Martin Vaculik (Slk) 14,
3. Jason Doyle (Avs) 17
4. Chris Holder (Avs) 14
5. Emil Sajfutdinov (Rus) 11
6. Patryk Dudek (Pol) 11
7. Fredrik Lindgren (Šve) 11,
8. Peter Kildemand (Dan) 10

SP skupno:
1. Jason Doyle (Avs) 114
2. Patryk Dudek (Pol) 104
3. Maciej Janowski (Pol) 101
4. Fredrik Lindgren (Šve) 98
5. Tai Woffinden (VBr) 94
6. Emil Sajfutdinov (Rus) 90
7. Bartosz Zmarzlik (Pol) 82
8. Martin Vaculik (Slk) 80
9. Matej Žagar (Slo) 73

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.