Šport > Moto športi
26 ogledov

Stoner že diha za vrat Špancema

casey stoner laguna seca vn zda EPA
Avstralec Casey Stoner (Honda) je zmagovalec desete dirke sezone svetovnega motociklističnega prvenstva. Na preizkušnji v kalifornijski Laguni Seci je bil za svetovnim prvakom drugi Španec Jorge Lorenzo (Yamaha), tretji pa njegov rojak Dani Pedrosa (Honda).

Dirka za VN ZDA v Laguni Seci je eden od vrhuncev sezone elitnega razreda motociklističnega svetovnega prvenstva. Na zahtevno dirkališče pridejo le tekmovalci najmočnejšega razreda motoGP – tisti na šibkejših motorjih imajo že počitnice –, ki nato na razgibanem terenu s strašljivim zavojem Corkscrew preizkušajo svoje znanje in pogum. Laguna Seca in ta zavoj sta v preteklosti že postregla z nekaj izjemnimi predstavami, tako da so si lahko ljubitelji motociklizma tudi na deseti dirki sezone obetali dober boj.

Prva tri mesta v kvalifikacijah so si po pričakovanjih priborili Lorenzo, Pedrosa in Stoner. Pedrosa je do prvega zavoja prehitel moštvenega tekmeca, a se je Avstralec že po enem krogu vrnil na svoje mesto ter nato skušal napasti Lorenza. Yamahin dirkač pa se je dobro upiral, oba sta nekajkrat popravila rekord steze, Stoner pa ni mogel priti do ugodnega položaja za napad. Vodilna trojica je že po nekaj krogih ušla tekmecem ter sama odločala o mestih pri vrhu.

Trenutek odločitve o zmagi se je zgodil deset krogov pred koncem, ko je Stoner na ciljni ravnini švignil mimo Lorenza in vodstvo obdržal v prvem zavoju ter nato tudi do konca dirke, saj Španec ni imel več prave priložnosti za napad. Krog pozneje je v pesku končal domači adut Ben Spies, ki pa je bil daleč od boja za vrh. Podobna usoda je dva kroga pred koncem doletela še Ducatijevega veterana Valentina Rossija, ki je prav tako v zavoju Corkscrew ostal brez motocikla pod sabo, a je padec preživel brez resnejših posledic. Za prvo trojico so dirko končali Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Nicky Hayden in Stefan Bradl.

casey stoner jorge lorenzo laguna seca vn zda | Avtor: EPA EPA
"Načrtno smo se odločili za mehkejšo gumo. Ker pa sem vedel, da ne bo zdržala do konca, sem skušal čim hitreje priti v vodstvo, a je bil Jorge hiter. Nato sem nekoliko varčeval z gumami, uspelo pa mi je tudi priti na prvo mesto," je bil po dveh slabših dirkah, v Nemčiji je padel v zadnjem zavoju, v Italiji pa je bil le osmi, spet nasmejan Avstralec. "Vedel sem, da bo Casey močan. Sredi dirke sem pričakoval, da bo imel več težav zaradi izbire pnevmatik, a me je presenetil in zadnje kroge zelo dobro odpeljal," pa je dejal Lorenzo.

V skupnem seštevku je zdaj po četrti zmagi v sezoni Stoner prišel do 173 točk, kar ga še vedno uvršča na tretje mesto. Lorenzo je še vedno prvi z 205, med njima je s 182 Pedrosa. Sezona se bo po poletnem premoru nadaljevala v ZDA, z dirko v Indianapolisu 19. avgusta.

VN ZDA, Laguna Seca, MotoGP:

1. Casey Stoner (Avt/Honda) 43:45,961
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) + 3,429
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 7,633
4. Andrea Dovizioso (Ita/Yamaha) 18,602
5. Cal Crutchlow (VBr/Yamaha) 18,779
6. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 26,902
7. Stefan Bradl (Nem/Honda) 28,393
8. Alvaro Bautista (Špa/Honda) 50,246
9. Aleix Espargaro (Špa/Apar) 1:18,993
10. Karel Abraham (Češ/Ducati) 1:22,076

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.