Šport > Moto športi
28 ogledov

''Treba je biti pameten in misliti na ekipo''

romain grosjean revoz novo mesto
1/15
Saša Despot
Novomeško tovarno Revoz je obiskal dirkač formule 1 Romain Grosjean. Francoz švicarskih korenin je bil navdušen nad ogledom proizvodnje, vse prisotne pa je počastil tudi s podpisovanjem avtogramov in skupinskim fotografiranjem.

romain grosjean revoz novo mesto | Avtor: Saša Despot Saša Despot
''Veseli me, da sem tukaj pri vas na obisku in sem lahko videl nastajanje avtomobila od začetka do konca,'' je obiskovalce in zaposlene v tovarni Revoz nagovoril Romain Grosjean, ki je ob tem požel velik aplavz. Vsi prisotni so lahko že pred prihodom dirkača uživali v pogledu na razstavni model Lotusovega dirkalnika, ob katerem so se lahko tudi fotografirali. Kar nekaj minut je pred fotografskimi objektivi preživel tudi Grosjean, ki se je najprej slikal z direktorjem tovarne Alešem Bratožem, nato pa so na svoj račun prišli ostali zaposleni. Ob dirkaču so lahko pozirali tudi navijači formule 1, na koncu pa je sledila še velika skupinska fotografija. Tisti najbolj zagrizeni so si lahko pridobili njegov avtogram, potem pa je bil dirkač na voljo za vprašanja, ki so potekala bodisi v slovenskem bodisi v francoskem jeziku, medtem ko je sam odgovarjal v francoščini.

Za dirkača formule 1 je sezona izredno naporna, saj večino časa preživi zdoma, medtem ko ga med dirkaškimi premori čakajo kondicijske priprave in naporna testiranja. ''To je del našega življenja, saj opravljamo nek poseben poklic. Srečo imam, da lahko toliko potujem. Res je, da svojega očeta ne vidim vsak dan, ampak se lahko slišimo in tudi moja žena veliko potuje, saj je prav tako del formule 1, zato se veliko vidiva. Ponavadi smo več doma, kadar imamo treninge za fizično kondicijo in takrat imamo več časa drug za drugega,'' je o usklajevanju privatnega in profesionalnega življenja povedal dirkač Lotusa. Poleg fizične priprave, ki zahteva vsakodnevno predanost, veliko pozornost posveča tudi koncentraciji, ki je eden najbolj pomembnih elementov v športu, kjer dirkači dosegajo hitrosti preko 300km/h.

V skupnem seštevku letošnje sezone se Grosjean nahaja na osmem mestu, letos pa je dirko že dvakrat končal na stopničkah. S tem je postal prvi Francoz po Jeanu Alesiju, ki je stopil na zmagovalni oder. ''Upam, da bomo še boljši kot do sedaj in se še večkrat zavihteli na stopničke. V naslednji sezoni pa gremo zmagam nasproti,'' je o načrtih za prihodnost povedal Grosjean.

Njegov moštveni kolega Kimi Raikkonen v skupnem seštevku zaseda tretje mesto, zato nas je zanimalo, ali v Lotusu vlada politika prvega in drugega dirkača, zaradi katere bi moral Grosjean pomagati nekdanjemu svetovnemu prvaku. ''On je tretji, jaz nisem tako visoko. Vsak zase naredi, kar je potrebno. Treba je biti pameten in misliti na ekipo. Vesel sem, da sem v moštvu, kjer ni takšne politike in med seboj zares dobro sodelujemo,'' je povedal 26-letnik, ki v prostem času vozi Renault Megan. Francoski proizvajalec motorje dobavlja štirimi moštvom formule 1, a pretiranega sodelovanje med ekipami ni. ''Vsaka ekipa je naš konkurent,'' je povedal Grosjean in dodal: ''Včeraj smo se spraševali, če grejo hitreje od nas, ker bo v tem primeru potrebno delati na karoseriji.''

Sledila je svečana izmenjava daril, kjer je francoski dirkač švicarskih korenin prejel knjigo receptov iz slovenske kuhinje in majhen model Lotusovega dirkalnika. Na koncu se je vsem skupaj zahvalil za povabilo in zanimivo izkušnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.