Šport > Moto športi
14 ogledov

V dežju Button prekosil Schumija

Zadnjo dirko je v spremenljivih razmerah dobil Jenson Button. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Jenson je bil vedno na mokrem hiter, zdaj pa je njegov prepoznavni znak postala prav vožnja v takih razmerah," meni Jacques Villeneuve. jackie Stewart pa: "Očitno je ukrotil leve pri McLarnu."

Bil je Ayrton Senna. Kralj dežja namreč. Le kdo ne pomni tiste dirke v Doningtonu iz sezone 1993. Nato je prišel Michael Schumacher in z izjemnimi dirkami na mokrem nasledil naziv najboljšega v najtežjih pogojih. Po zmagi s Torom Rossom v Monzi leta 2008 je nov car v dežju postal Sebastian Vettel. Mladi Nemec naziva ni zadržal za dolgo. Niti ni stare slave na mokrem ob vrnitvi upravičil sedemkratni prvak. Jenson Button je s pravimi odločitvami in z vožnjo brez napake na mokrih VN Avstralije in VN Kitajske prevzel vodstvo v seštevku letošnje sezone in postal nov kralj dežja. Morda je še prezgodaj za podelitev tega naziva, a v krogih formule 1 jih je vse več, ki aktualnemu prvaku dajejo ta naziv. Med njimi je njegov nekdanji moštveni kolega in prvak iz sezone 1997, danes pa strokovni komentator na BBC-jevem radiu, Jacques Villeneuve.

Zamenjati ekipo in ostati na vrhu – to pokaže dirkačeve kvalitete.
Jacques Villeneuve
"Jenson je bil vedno na mokrem hiter, zdaj pa je njegov prepoznavni znak postala prav vožnja v takih razmerah. Michael je slovel po dirkanju z odliko na mokrem, a mislim, da ga je Jenson prekosil v tem elementu dirkanje," zatrjuje nekdanji dirkač formule 1. "Ne pozabljam niti na Alonsa, ki je bil prav tako odličen na mokrem v Šanghaju." Villeneuve še poudarja, da je vesel za Buttna, s katerim sta skupaj dirkala pri BAR-u. "Zamenjati ekipo in ostati na vrhu – to pokaže dirkačeve kvalitete. Vesel sem zanj." Seveda se Jacques ni mogel izogniti vprašanju o svojem tekmecu iz leta 1997, Schumacherju. "To je njegovo prvo veliko razočaranje. Še celo v dežju, to je bil njegov najboljši element, ga je Nico Rosberg prekosil. A četudi ne zmaga letos dirke, mu ne more nihče vzeti sedmih naslovov svetovnega prvaka in naziva najboljšega v zgodovini."

O Buttnu je na otvoritvi prenovljene steze v Silverstonu govoril še en nekdanji prvak Jackie Stewart, ki je pred sezono dejal, da se njegov rojak podaja v levji brlog (s tem je mislil k McLaren Mercedesu, kjer je glavni Lewis Hamilton): "Ta naveza deluje mnogo bolje, kot smo vsi pričakovali. Rekel sem, da gre v levji brlog, a očitno je ukrotil leve. Če bo še naprej dirkal, kot je na prvih dirkah, bo on favorit za prvaka in ne Hamilton. Star je 30 let in ima ravno prav izkušenj in znanja, da se je znal prilagoditi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.