Šport > Moto športi
2074 ogledov

Fantastičen začetek sezone, odločitev padla v zadnjem krogu

Lewis Hamilton Epa
Z dirko za VN Bahrajna se je začela sezona formule 1. Na koncu je sedemkratni svetovni prvak za las premagal prvega izzivalca.

Max Verstappen (Red Bull) je izkoristil najboljši startni položaj na Veliki nagradi Bahrajna in kot prvi zapeljal v prvi zavoj, sledil mu je Mercedesov dvojec, Lewis Hamilton pred Valtterijem Bottasom. Že v prvem krogu od 56. se je sicer na stezo moral podati varnostni avto, saj je novinec v formuli 1 Nikita Mazepin (Haas) izgubil oblast nad svojim vozilom in trčil v ogrado, a brez hujših posledic.

Verstappen se je sicer že v prvih krogih začel pritoževati, da ima težave z bolidom, a je vseeno ostajal hiter. Po desetih krogih si je privozil nekaj manj kot dve sekundi prednosti pred aktualnim prvakom, za Hamiltonom sta se za tretje mesto nekaj časa borila Bottas in Charles Leclerc (Ferrari), ki pa je nato začel zaostajati. Dobro se je v prvih krogih po vrnitvi v najprestižnejši dirkaški razred odrezal Fernando Alonso (Alpine), ki se je pred prvo menjavo pnevmatik povzpel do sedmega mesta.

Hamilton se je med najboljšimi kot prvi odločil za postanek in nato postavljal boljše čase kot vodilni Nizozemec. Ta se je za vožnjo v bokse odločil v 18. krogu, na stezo pa se je vrnil za Britancem. V 21. krogu je Verstappen zaostajal za približno pet sekund, še tri več Bottas. Četrti je bil Lando Norris (McLaren), peti Leclerc, šesti Daniel Ricciardo (McLaren), sedmi Lance Stroll (Aston Martin). 

Prenos dirke lahko spremljate na Sport Klub 1.

Izjemno zanimiv, z večjim številom prehitevanj, je bil troboj za osmo mesto med nekdanjima in sedanjim dirkačem Ferrarija. Na koncu se je Carlos Sainz ml. (Ferrari) le odpeljal Alonsu in Sebastianu Vettlu (Aston Martin). Slednji se je zaradi starta z zadnjega mesta sicer odločil za strategijo le z enim postankom.

Na polovici dirke se je prednost Hamiltona stopila na dve sekundi, nato pa je britanski dirkač še enkrat zavil v bokse. To je tri kroge kasneje storil tudi Bottas, pri menjavi sprednje desne pnevmatke pa je prišlo do težav, po zlu je šlo kar nekaj dragocenih sekund. Na tretje mesto je tako skočil Norris, na četrto Leclerc. V ozadju je blestel Sergio Perez (Red Bull), ki je od začetka dirke pridobival mesta, v 32. krogu pa se je prebil že na šesto mesto. Alonso je kot drugi na dirki odstopil dva kroga kasneje.

Od novincev se je najbolj izkazal Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), ki je v 40. krogu prebil na 10. mesto. Mick Schumacher (Haas) je bil na 18. mestu, na zadnjem mestu med dirkači, ki so bili še v dirki.

Verstappen je po svojem drugem postanku zaostajal nekaj več kot sedem sekund za Hamiltonom, v 43. krogu se je razlika stopila pod pet, dva kroga kasneje pod štiri sekunde, v 48. krogu pa je prednost Britanca znašala približno dve sekundi in pol. Hamilton je bil pod pritiskom, po njegovi manjši napaki pa se je pet krogov pred karirasto zastavico razlika spustila pod sekundo.

V 53. krogu sta sledila dva napada Nizozemca, ki je v drugem poizkusu tudi prišel mimo. A pri tem je zapeljal s steze in na opozorilo svojega moštva nato v izogib kazni predse znova spustil britanskega dirkača. V zadnjem krogu je Verstappen še poskušal z napadi, a mu Hamilton ni ponudil prave priložnosti. Lewis je prišel do 96. zmage v karieri.

Tretje mesto je osvojil Bottas. Finec, ki je imel lepo prednost pred Norrisom, je tik pred koncem dirke še enkrat zamenjal pnevmatike in z novim kompletom gum prišel do najhitrejšega kroga na dirki in s tem do dodatne točke. Norris je bil četrti, Perez peti, Leclerc šesti.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Emilije Romanje v Imoli 18. aprila.

Izidi (57 krogov, 308,238 km):
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                 1:32:03,897
 (povp. hitrost: 201,025 km/h)
 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                     + 0,745
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                     37,383
 4. Lando Norris (VBr/McLaren)                         46,466
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                        52,047
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                      59,090
 7. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)                   1:06,004
 8. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                       1:07,100
 9. Yuki Tsunoda (Jap/Alpha Tauri)                   1:25,692
10. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)                  1:26,713
...
- najhitrejši krog:
Valtteri Bottas (Fin/Mercedes, 56.) 1:32,090

* SP skupno:
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     25
 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     18
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    16
 4. Lando Norris (VBr/McLaren)        12
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)       10
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      8
 7. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)     6
 8. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         4
 9. Yuki Tsunoda (Jap/AlphaTauri)      2
10. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)    1

- konstruktorji:
1. Mercedes       41
2. Red Bull       28
3. McLaren        18
4. Ferrari        12
5. AlphaTauri      2
6. Aston Martin    1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.