Šport > Moto športi
98 ogledov

Verstappen lahko izenači Schumijev rekord

Max Verstappen Epa
Vodilni dirkač prvenstva formule 1 se bo v Teksasu potegoval za 13. zmago v sezoni.

Max Verstappen (Red Bull) si je že zagotovil drugi naslov svetovnega prvaka, na njegovem obzorju pa je že nov zgodovinski dosežek. Nizozemec je v letošnji sezoni dobil 12 dirk, s čimer je samo še eno zmago oddaljen od izenačitve rekorda Michaela Schumacherja (13) in Sebastiana Vettla (13).

Max Verstappen Fia na potezi Šport Bodo Verstappnu odvzeli naslov? "Popoln nesmisel!"

Schumacher je 13 zmag zabeležil v sezoni 2004, ko je osvojil tudi zadnjega od skušno sedmih naslovov prvaka. Ob tem velja omeniti, da je bilo tistega leta v koledarju samo 18 preizkušenj, kar pomeni, da je Nemec dobil 72,22% vseh dirk, kar ga na večni lestvici uvršča pred Vettla.

Vettel se je pod 13 zmag podpisal leta 2013, ko se je v drugem delu sezone kar devetkrat zapored zavihtel na najvišjo stopničko. Nekdanji dirkač Red Bulla, ki je sezono kronal s četrtim zaporednim naslovom prvaka, je imel tistega leta na voljo 19 priložnosti, eno več od Schumacherja, dobil pa je 68.42% vseh dirk.

Lewis Hamilton je bil najbolj dominanten dirkač zadnjega desetletja, toda v sezoni nikoli ni dosegel več kot 11 zmag.

McLaren Red Bull To je razlog Šport McLaren z vso silo nad Red Bull, zahteva ostro kazen

Verstappen je torej na dobri poti, da postane najtrofejnejši dirkač v eni sezoni elitnega dirkaškega športa. Doslej je dobil 12 od 18 dirk, do konca sezone pa ga čakajo še štiri preizkušenje.

Z zmago na VN ZDA bi se izenačil z Schumacherjem in Vettlom, glede na njegovo trenutno premoč pa obstaja velika verjetnost, da bo do konca sezone osvojil vsaj še dve dirki, kar bi ga poneslo na vrh večne lestvice.

Ima pa Verstappen tudi možnost postati absolutni rekorder. Če bi namreč dobil vse štiri preostale dirke na koledarju, bi njegov odstotek zmag (16/22) znašal 72,73%, s čimer bi ugnal tudi Schumacherja, ki si rekord lasti že 18 let.

Michael Schumacher | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.