Šport > Moto športi
218 ogledov

Verstappen ponovno razred zase

Max Verstappen Profimedia
Verstappen po eni dirki posta ponovno do zmage.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec četrte letošnje dirke v svetovnem prvenstvu formule ena za veliko nagrado Japonske v Suzuki. Tako kot v kvalifikacijah je tudi dirko na drugem mestu sklenil njegov moštveni kolega pri rdečih bikih, Mehičan Sergio Perez (+ 12,535 sekunde). Tretji je bil Španec Carlos Sainz v Ferrariju (+ 20,866).

Verstappen je letos dobil vse štiri kvalifikacije, v soboto si je privozil že svoj 36. t. i. pole position v karieri, danes pa je slavil še tretjič v sezoni. Premagan je bil le na prejšnji dirki v Avstraliji, kjer je trikratni zaporedni svetovni prvak odstopil.

Danes je Nizozemec zabeležil 57. zmago v karieri, še četrtič to sezono pa sta na prvih dveh mestih stala voznika iste ekipe, tretjič spet Red Bulla. Perez je bil še tretjič v sezoni drugi, Sainz pa je po zmagi v Melbournu dodal drugo tretje mesto po uvodni dirki v Bahrajnu.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

V kvalifikacijah tretji, Britanec Lando Norris (McLaren) ni zadržal tretjega mesta, na koncu je bil peti. Pred njega se je prebil še Monačan Charles Leclerc (Ferrari). Na veselje domačih gledalcev je točko z desetim mestom ujel Japonec Yuki Tsunoda.

"Vse je šlo dobro - postanki v boksih, strategija. Boljše ne bi moglo biti. Na zadnji dirki se je malo zataknilo, a sem zelo vesel, da smo spet na vrhu. Kritičen je bil start, da sem ostal spredaj, potem pa je bil avto skozi celotno dirko vse boljši," je po novi zmagi dejal 26-letni Verstappen.

Verstappen je danes izvrstno startal, z lahkoto ostal pred moštvenim kolegom Perezom in si privozil nekaj metrov prednosti. A dirka v uvodu ni dočakala kaj več od treh zavojev, saj sta v drugem trčila Avstralec Daniel Ricciardo in Tajec Alex Albon, kar je pomenilo rdečo zastavo in prekinitev dirke.

VN Suzuke | Avtor: Profimedia Profimedia

Po daljšem premoru tudi start v drugo ni bil nič drugačen. Nizozemski as je dovolj dobro startal, švignil pred Pereza ter zadržal prednost pred Mehičanom in Norrisom na tretjem mestu. Britanec je nato svoj postanek opravil prej kot Perez in s tem pridobil mesto na stezi, a ga je Mehičan ob koncu 22. kroga znova prehitel.

Nekoliko višje temperature ozračja so ekipe malce presenetile, zato so lahko gledalci bili priča različnim taktikam in strategijam glede izbire gum in postankov. Norris je po svojem drugem obisku boksov prišel za rojaka Georga Russella, a ga je nato na stezi dokaj hitro prehitel. Po svojem naslednjem postanku je tudi Perez moral vnovič mimo Norrisa, to je storil uspešno.

Različne strategije so na stezi pomenile kar nekaj prehitevanj, a na dolgi rok se vrstni red ni kaj bistveno spreminjal. Še najbolj v polno je zadel Leclerc v Ferrariju, ki je ob rdeči zastavi le še enkrat nato zavil v bokse, z enim postankom pa je dobrih deset krogov pred koncem vozil na tretjem mestu pred Norrisom in Sainzom.

VN Suzuke | Avtor: Profimedia Profimedia

Španec na drugačni strategiji od moštvenega kolega je nato kmalu opravil z Norrisom in se pognal za Monačanom v lovu na najnižjo stopničko na odru za zmagovalce. Hitro ga je tudi prehitel, vrstni red pri vrhu pa se do konca ni več spreminjal.

Verstappen je večino dirke na čelu odpeljal sam, njegova zmaga ni bila nikoli skozi dirko zares ogrožena. Do konca je prednost povišal na 12 sekund in pol pred Perezom ter je Red Bullu privozil 116. zmago v zgodovini.

Nizozemec je tako v začetku nove sezone na dobri poti, da še enkrat več osvoji naslov prvaka. Po štirih dirkah ima 77 točk, Perez, ki je na drugem mestu prehitel Leclerca, pa 64. Monačan jih ima 59 na tretjem, sledi Sainz, ki je zaradi operacije slepiča eno dirko izpustil, s 55 točkami.

Naslednja postaja svetovnega prvenstva formule 1 bo VN Kitajske, ki bo v Šanghaju na sporedu med 19. in 21. aprilom.

 

* Izidi (53 krogov, 307,471 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)              1:54:23,566
(povp. hitrost: 161,271 km/h)
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                +    12,535
 3. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                      20,866
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                   26,522
 5. Lando Norris (VBr/McLaren)                      29,700
 6. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)              44,272
 7. George Russell (VBr/Mercedes)                   45,951
 8. Oscar Piastri (Avs/McLaren)                     47,525
 9. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                   48,626
10. Yuki Tsunoda (Jap/RB)                           1 krog
...
- najhitrejši krog: Verstappen: 1:33,706 (50. krog)

- SP skupno, končni vrstni red (4/24):
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      77 točk
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        64
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      59
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         55
 5. Lando Norris (VBr/McLaren)         37
 6. Oscar Piastri (Avs/McLaren)        32
 7. George Russell (VBr/Mercedes)      24
 8. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin) 24
 9. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      10
10. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)     9
...

- konstruktorji:
 1. Red Bull             141 točk
 2. Ferrari              120
 3. McLaren               69
 4. Mercedes              34
 5. Aston Martin          33
 6. RB                     7
 7. Haas                   4

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.