Šport > Moto športi
21 ogledov

Vettel nepremagljiv, Alonso ohranil upanje

sebastian vettel
1/20
EPA
Sebastian Vettel (Red Bull) je po zmagi na dirki za VN Japonske le še korak oddaljen od četrtega zaporednega naslova prvaka. Njegov edini konkurent Fernando Alonso (Ferrari) je bil šele četrti.

Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Suzuki. Drugo mesto je na 15. preizkušnji sezone osvojil njegov moštveni sotekmovalec Avstralec Mark Webber, tretji pa je bil Francoz Romain Grosjean (Lotus).

Španec Fernando Alonso (Ferrari) je s četrtim mestom preložil odločitev o svetovnem prvaku, saj si Vettel kljub veliki prednosti v skupnem seštevku danes naslova še ni zagotovil. Prvak bi Nemec lahko predčasno že danes postal le, če bi bil njegov prvi zasledovalec v SP Alonso slabši kot osmi. Vettel ima sicer po deveti zmagi v sezoni zdaj že 297 točk, Alonso na drugem mestu pa 207. Do konca sezone so še štiri dirke in s tem največ 100 točk.

Alonso privozil 14 dni utopičnega upanja

Boj za naslov prvaka bi se lahko končal Suzuki, a je Ferrarijev dirkač odločitev preložil vsaj za 14 dni. Toda če bo mladi nemški zvezdnik nadaljeval v slogu sezone, je težko verjeti, da bi ga lahko Španec še prehitel. Njegove možnosti so bolj teoretične, saj bi moral Vettel, da bi zapravil naslov, na naslednjih štirih dirkah zbrati le še devet točk, Alonso pa dobiti prav vse. Glede na to, da je v letu 2013 Vettel zbral že devet zmag, njegov tekmec pa le dve, pa se zdi, da bo novi prvak okronan že v Indiji. Vettlu ne bo potrebno niti nadaljevati zmagovalne serije, ki je zdaj dolga že pet dirk - za četrti zaporedni naslov prvaka bo dovolj, če bo peti, tudi če bo Alonso zmagal.

Minuta molka za Villoto

Dirka v Suzuki je imela sicer žalosten uvod, saj so se dirkači z minuto molka spomnili na nedavno umrlo špansko dirkačico Mario de Villoto, ki je po lanski hudi nesreči na testiranjih v Veliki Britaniji okrevala, a je pred dnevi nenadoma umrla, stara komaj 33 let.

vn japonske vettel  | Avtor: EPA EPA
Najboljši startni položaj je imel, zaradi težav Vettla s sistemom Kers, sicer Webber. A na koncu so pri red Bullu moštveno taktiko zasnovali tako, da je bil na cilju na prvem mestu Vettel, drugi pa Webber. Tretje mesto na stopničkah je pripadlo Grosejanu, Alonoso je s četrtim (če bi bil slabši kot osmi, bi bilo njegovega lova na naslov konec že danes) še ohranil nekaj upov, do točk pa so privozili še Kimi Räikkönen, Nico Huelkenberg, Esteban Gutierrez, Nico Rosberg, Jenson Button in Felipe Massa.

"Rad imam to dirkališče. Tudi navijači so izvrstni in naredijo posebno vzdušje. Ne moti me, da še nisem postal prvak, zmaga pa nikoli ne more škoditi v boju za naslov. A tudi tu moramo iti korak za korakom in ne prehitevati," je bil po dirki ob že četrti zmagi v Suzuki dobre volje Vettel, a vseeno še previdno opozarjal, da odločitve v SP še ni.

Red Bull taktično superioren

Start se Vettlu sicer ni najbolje posrečil, saj ga je prehitel Grosjean, toda ker je šel Francoz prej na postanek v bokse, so pri Red Bullu z dobro taktiko nadoknadili razliko. Medtem ko so za Nemca predvideli dva postanka, je imel njegov avstralski moštveni sotekmovalec tri, po zadnjem v 42. krogu je tudi izgubil vodstvo in se na stezo vrnil na tretjem mestu, a je do cilja nato še prehitel Francoza. "Odločitev o gumah je padla pred prvim postankom in prav je bilo, da sem zunaj ostal nekoliko dlje. Voziti samo z dvema postankoma ni bilo lahko, a se je izkazalo za dobro taktiko," je dejal Vettel.

V skupnem seštevku je za Vettlom z 297 in Alonsom z 207 tretji Räikkönen s 177 točkami, Lewis Hamilton, danes je dirkač Mercedesa po težavah s predrto pnevmatiko odstopil, jih ima 161, Webber pa 148. Med konstruktorji je Red Bull pri 445 točkah, Ferrari je drugi z 297, Mercedes pa tretji z 287.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo v Indiji čez dva tedna.

Formula 1, VN Japonske:

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:26:49,301
2. Mark Webber (Avs/Red Bull) 7,129
3. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 9,091
4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 45,605
5. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 47,325
6. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) 51,615
7. Esteban Gutierrez (Meh/Sauber) 1:11,630
8. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:12,023
9. Jenson Button (VBr/McLaren) 1:20,821
10. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 1:29,263

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 297
2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 207
3. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 177
4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 161
5. Mark Webber (Avs/Red Bull) 148
6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 126
7. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 90
8. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 87
9. Jenson Button (VBr/McLaren) 60
10. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) 39

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 445
2. Ferrari 297
3. Mercedes 287
4. Lotus 264
5. McLaren 83
6. Force India 62
7. Sauber 45
8. Toro Rosso 31
9. Williams 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.