Šport > Moto športi
10 ogledov

Vettel svetovni prvak, slovo Schumacherja

michael schumacher sebastian vettel
1/24
EPA
Jenson Button (McLaren) je zmagovalec zadnje dirke formule 1 v letošnji sezoni. Drugo mesto je osvojil Fernando Alonso (Ferrari), tretje pa njegov moštveni kolega Felipe Massa. Sebastian Vettel (Red Bull) si je s šestim mestom zagotovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka.

Nemec Sebastian Vettel je tretjič zapored osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Na zadnji dirki sezone v Sao Paulu je voznik Red Bulla, najmlajši trikratni zaporedni prvak, osvojil šesto mesto. Njegov edini tekmec za skupno zmago, Španec Fernando Alonso (Ferrari), je bil drugi, kar pa je bilo premalo za prevzem skupnega prvega mesta.

Dirko za VN Brazilije je sicer dobil Britanec Jenson Button (McLaren Mercedes), za drugouvrščenim Alonsom pa je tretje mesto pripadlo Brazilcu Felipeju Massi (Ferrari).

V senci boja za naslov se je od formule 1 (dokončno) poslovil Nemec Michael Schumacher, danes sedmi. Kariero je 43-letni veteran prvič končal že pred šestimi leti, pa si nato premislil in se vrnil. A zadnje tri sezone pri Mercedesu so bile le bleda senca njegovih uspehov polnih prvih 15 sezon v elitnem tekmovanju. Zadnja dirka v Braziliji je bila zanj 308. v tem tekmovanju, v katerem je osvojil rekordnih sedem naslovov prvaka.

"V tem trenutku me lahko zabodete in tega ne bi opazil," je takoj po dirki vzhičeno povedal Vettel, ki se ob nazivu najmlajšega trikratnega zaporednega svetovnega prvaka v zgodovini, po trikrat zapored sta bila doslej prvaka le še Juan Manuel Fangio in Michael Schumacher, lahko pohvali še z nekaterimi rekordnimi dosežki: je najmlajši dirkač na uradnem treningu, najmlajši dobitnik točk, najmlajši vodilni na dirki za VN, najmlajši s "pole positionom", najmlajši zmagovalec dirke in najmlajši dirkač na stopničkah, najmlajši svetovni prvak in najmlajši dvakratni svetovni prvak.

sebastian vettel | Avtor: EPA EPA
"Vse skupaj je res zelo posebno. Vse do konca sploh nisem vedel, če sem storil dovolj za naslov. Vožnja za varnostnim avtomobilom in počasno prečkanje ciljne črte je bilo zelo mučno. Ne vem, kaj na rečem. Bila je res nora dirka. Težko bi imeli na poti proti naslovu več ovir," je še dejal Vettel.

"Ponosen sem na svojo ekipo. Danes smo resda izgubili prvenstvo, toda tukaj v Braziliji nismo nikoli izgubljali, če nismo imeli smole. Tokrat smo jo imeli. Če bi bili stoodstotni, bi bi bili zagotovo spet ponosni," pa je po dirki povedal Alonso, ki je na koncu v skupni razvrstitvi za Vettlom zaostal tri točke.

"Lahko le čestitam Sebastianu. Obdržal je mirne živce po trku na začetku dirke in se vrnil med najboljše. Ko človek pomisli, da ima le nekaj čez sto nastopov na dirkah za VN in že tri naslove, potem mu moraš samo čestitati. Tudi sam sem malce ponosen, saj je vendarle moj kolega in rojak," pa je dejal Schumacher in se ozrl še na svoje slovo od tega športa: "Lepše se ne bi moglo končati. No, rad bi bil višje ali celo na stopničkah, ampak to pač ni bilo mogoče. Velik del življenja sem namenil formuli, zdaj pa je čas za novo poglavje." Schumacher bo odslej več pozornosti namenil drugi strasti, jahanju in vzreji konj. Tudi zato si bo privoščil ranč z 200 hektari zemlje v Teksasu.

Horner: ''Trikratni svetovni prvak. Ti si car''

Sebastian Vettel je postal najmlajši trikratni svetovni prvak v zgodovini formule 1. ''Trikratni svetovni prvak si. Ti si car. Trikratni svetovni prvak,'' je po radijski zvezi vpil šef Red Bulla Chiristian Horner, ko je Vettel prepeljal ciljno črto. Nemec je sezono zaključil z 281 točkami, drugouvrščeni Alonso pa jih je zbral 278.

sebastian vettel | Avtor: EPA EPA
Kaos na dirki se je začel že v prvem krogu, ko je Vettel po trčenju z Brunom Senno padel na 22. mesto. Inženirji so mu takoj sporočili, da škode na dirkalniku ne morejo popraviti, a hitro se je izkazalo, da Nemec lahko dirka s polno hitrostjo. Že po nekaj krogih se je prebil na šesto mesto. Med dirko je moral dvakrat posredovati varnostni avto, zaradi dežja pa so številni dirkači (pre)večkrat menjali pnevmatike. V vodstvu sta se izmenjalava Lewis Hamilton in Nico Hulkenberg, slednji pa si je s prehitevanjem v 54. krogu, s katerim končal zadnjo dirko Britanca pri moštvu McLarna, prislužil kazen vožnje skozi bokse. Vodstvo je prevzel Jenson Button, ki ga do konca dirke ni več izpustil iz rok.

Alonso se je uspel prebiti do drugega mesta, medtem ko bi moral Vettel končati na osmem, če bi Španec želel osvojiti tretji naslov v karieri. Dirkač Red Bulla, ki se je vozil na sedmem mestu, je obšel še Michaela Schumacherja in si privozil končno šesto mesto, kar je zadostovalo za slavje v moštvu Red Bulla. Rdeči biki so že na dirki za VN ZDA osvojili tudi konstruktorski naslov.

VN Brazilije, Interlagos, rezultati:

1. Jenson Button (McLaren Mercedes) 1:45:22,656
2. Fernando Alonso (Ferrari) +2,7
3. Felipe Massa (Ferrari) +3,6
4. Mark Webber (Red Bull Renault) +4,9
5. Nico Hülkenberg (Force India Mercedes) +5,7
6. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +9,4
7. Michael Schumacher (Mercedes) +11,9
8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso Ferrari) +28,6
9. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +31,2
10. Kimi Räikkönen (Lotus Renault) +1 krog
11. Vitalij Petrov (Caterham Renault) +1 krog
12. Charles Pic (Marussia Cosworth) +1 krog
13. Daniel Ricciardo (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
14. Heikki Kovalainan (Caterham Renault) +1 krog
15. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krog
16. Timo Glock (Marussia Cosworth) +1 krog
17. Pedro de la Rosa (HRT Cosworth) +2 kroga
18. Narain Kartikejan (HRT Cosworth) +2 kroga
19. Paul di Resta (Force India Mercedes) +3 krogi

Skupni seštevek:

1. Sebastian Vettel 281 točk
2. Fernando Alonso 278
3. Kimi Räikkönen 207
4. Lewis Hamilton 190
5. Jenson Button 188
6. Mark Webber 179
7. Felipe Massa 122
8. Romain Grosjean 96
9. Nico Rosberg 93
10. Sergio Perez 66

Konstruktorji:

1. Red Bull Renault 460 točk
2. Ferrari 400
3. McLaren Mercedes 378
4. Lotus Renault 303
5. Mercedes 142
6. Sauber Ferrari 126
7. Force India Mercedes 109
8. Williams Renault 76
9. Toro Rosso Ferrari 26

Komentarjev 3
  • gorickii 18:46 28.november 2012.

    Vettel je hinavec. Ko pride na zadnjo mesto vozi kot nekaka budala. Saj en primer je na dirki v Abu dabiju. Po mojem bi si naslov zaslužil najbolj Hamilton. Sam je pač mel smolo s svojim avtom. :/ , ker ...prikaži več ga je vedno pustil ob robu dirkališča.

  • Roman 09:07 26.november 2012.

    Zakaj pa ne? Če pogledaš samo to dirko, vrnil se je v igro z zadnjega mesta, pa 2 X so mu napačno menjali gume!Prav je tako, saj Ferrari letos ni bil konkurenčen - ali pa sta Alonso in ...prikaži več Massa slabša od Vettla!

  • gorickii 19:38 25.november 2012.

    Vettel si naslova NI zaslužil.!