Šport > Moto športi
11 ogledov

Vettel za osmo zmago ugnal oba Lotusa

sebastian vettel
1/14
Reuters
Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Južni Koreji.

Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec 14. dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Južni Koreji. Na dirkališču v Yeongamu je drugo mesto osvojil Finec Kimi Räikkönen, tretji pa je bil njegov moštveni sotekmovalec pri Lotusu Francoz Romain Grosjean. Vettel je z osmo zmago v sezoni in četrto zaporedno naredil še korak k ubranitvi naslova svetovnega prvaka. Pet dirk pred koncem sezone ima 272 točk, najbližji zasledovalec Španec Fernando Alonso (Ferrari) pa 77 manj.

Po zanj idealnem razpletu bi lahko Vettel skupno lovoriko proslavljal že čez teden dni, če bo tudi na Japonskem zmagal, Alonso pa ne bo boljši kot osmi; Španec, prva Ferrarijeva violina, je bil namreč danes le šesti. V SP je za vodilnima, ki imata 272 oziroma 195 točk, zdaj tretji Räikkönen s 167, na četrto mesto je zdrsnil Lewis Hamilton - danes je bil peti - s 161, Webber je ostal pri 130 točkah na petem mestu.

Vettel pobegnil že na začetku

Potek dirke je bil skorajda enak kot v nekaj zadnjih izvedbah; Nemec, najboljši že v kvalifikacijah, je potegnil s starta in tekmeci so do konca dirke ostali za njim. Vseeno si je južnokorejska dirka zaslužila oznako precej zanimiva, saj je moral dvakrat posredovati varnostni avtomobil, Vettlov moštveni sotekmovalec Mark Webber pa je preizkušnjo končal ob robu steze z gorečim dirkalnikom.

Dvojne stopničke za Lotus

Na koncu je nemški zvezdnik ohranil ravno dovolj prednosti, da se mu ni bilo potrebno preveč naprezati. Finec je za njim zaostal 4,224 sekunde, tik za njim je ciljno črto prečkal še Grosjean. Pod stopničkami je ostal Nico Hülkenberg, ki je dobil tesen dvoboj za mesta od 4-6, za njim sta bila Hamilton in Alonso.

alonso webber | Avtor: Reuters Reuters
"Rad počnem to, kar počnem. A za zdaj še ne razmišljam o naslovu. Še veliko točk je na voljo in tudi Fernando ima še možnost, da poseže v boj za vrh," je strasti umirjal Nemec, pa čeprav je zdaj postal že serijski zmagovalec. Ne le na letošnjih zadnjih dirkah, ko je nepremagan že od konca avgusta v Belgiji, pač pa tudi v Yeongamu. Odkar so leta 2010 to dirkališče uvrstili na koledar dirk za SP, sta tu zmagovala le dva, Alonso (2010) in Vettel (2011, 2012, 2013). "Dirka je bila zelo zanimiva. Start mi je dobro uspel, to pa je vedno pomembno. Na začetku sem bil najhitrejši, na koncu je bil Lotus za malenkost boljši. Tako da sem se moral kar potruditi, da sem ostal prvi, kar me zelo veseli," je trikratni svetovni prvak podoživel dirko.

Webber v ognjenih zubljih

Poleg ponesrečenega nastopa Felipeja Masse, ki se je že v prvem krogu zavrtel, padel v ozadje in se na koncu prebil le do devetega mesta, sta dirko zaznamovala še dva dogodka: najprej je na dirkalniku Sergia Pereza razneslo pnevmatiko, zaradi nevarnih ostankov gume na stezi so morali poklicati varnostni avto; drugič pa v 38. krogu, ko je po trčenju Adriana Sutila in Webbra dirkalnik slednjega zajel ogenj. Avstralec, dirko je zaradi kazni namesto s tretjega začel šele s 13. mesta, pa je nepoškodovan splezal iz gorečega vozila.

Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni z dirko na Japonskem.

VN Južne Koreje, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1;43:13,7
2. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 4,2
3. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 4,9
4. Nico Hulkenberg (Nem/Sauber) 24,1
5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 25,2
6. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 26,1
7. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 26,6
8. Jenson Button (VBr/McLaren) 32,2
9. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 34,3
10. Sergio Perez (Meh/McLaren) 35,1

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel 272
2. Fernando Alonso 195
3. Kimi Räikkönen 167
4. Lewis Hamilton 161
5. Mark Webber 130
6. Nico Rosberg 122
7. Felipe Massa 89
8. Romain Grosjean 72
9. Jenson Button 58
10. Paul di Resta 36

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 402
2. Ferrari 284
3. Mercedes 283
4. Lotus 239
5. McLaren Mercedes 81
6. Force India 62
7. Sauber 31
8. Toro Rosso 31
9. Williams 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.