Šport > Moto športi
467 ogledov

Začetek napada na Marca Marqueza

Marc Marquez
Motociklisti v svetovnem prvenstvu bodo ta konec tedna končali zimski premor.

Najboljši motociklisti so na testiranjih aktivni že nekaj časa, a v Katarju se bo z uvodno dirko sezone začelo zares. Obeta se novo zanimivo leto s starimi znanci in obetom razburljivega dogajanja v elitnem razredu motoGP.

Tako kot lani bo tudi letos branilec naslova Marc Marquez, vsi ostali pa bodo lovili Španca in ga skušali sklatiti s prestola elitnega razreda. Veter v jadra je tik pred sezono z novo pogodbo dobil veteran Valentino Rossi, poleg njega pa je še vrsta dirkačev, ki si želijo, da bi ob koncu letošnje sezone na vrhu zamenjali prvega voznika Honde: Andrea Dovizioso, Maverick Vinales, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Johann Zarco ...

Motivov pa ne manjkalo niti Marquezu. Že tako ali tako ima v karieri nekaj rekordov glede števila naslovov in starosti, če pa bo slavil tudi letos, se bo izenačil z Avstralcem Michaelom Doohanom po številu naslovov med elito s petimi, potem bosta pred njim samo še Italijana Rossi (7) in Giacomo Agostini (8). V elitnem razredu ima šele 25-letni Španec štiri naslove (2013, 2014, 2016 in 2017), skupno pa šest še za zmagi v nižjih kategorijah do 125 ccm in moto2.

Ko so Marqueza med testiranji spraševali, kdo ga bo najbolj ogrožal, je naštel oba dirkača Ducatija (Dovizioso in Lorenzo), oba Yamahina moža (Vinales in Rossi) ter moštvenega sotekmovalca pri Hondi Pedroso. Poleg tovarniških ekip Yamahe, Honde in Ducatija pa naj bi se v boj za visoke mesta pogosto vmešavali še pri Aprilii in KTM, kjer letos računajo, da so lansko prvo učno leto dobro izkoristili, vse bolj ambiciozen pa je tudi Suzuki. Lani je Dovizioso ogrožal Marqueza do zadnje dirke, tudi letos je bil Ducati močan na testiranjih, številni pa so prepričani, da bo letos dokončno zablestel tudi dirkač Yamahe Tech3 Zarco.

valentino rossi MotoGP Šport Rossi se je izjasnil glede prihodnosti

Ob izkušenih starih mačkih bo imel elitni razred tudi pet novincev, ki so prišli iz nižjih kategorij: Malezijca Hafizha Syahrina (Yamaha Tech3), Japonca Takaakija Nakagamija (LCR Honda), Italijana Franca Morbidellija (Honda Marc), Švicarja Thomasa Lüthija (Honda Marc) in Belgijca Xavierja Simeona (Ducati Avintia).

V nedeljo bodo pod umetno razsvetljavo v Katarju dirkači nastopili že 11., sezona pa bo jubilejna 70. v svetovnem prvenstvu. V koledarju je 19 dirk, v elitnem razredu motoGP pa 24 tekmovalcev. Na sporedu bo tudi povsem nova dirka v Buriramu na Tajskem, kjer oktobra pričakujejo kar 300.000 navijačev; že na testiranjih se jih je zbralo 30.000.

"Vesel sem, da bomo končno spet začeli. Je pa res, da Katar ni naš najmočnejši teren," pravi Marquez. Dan pred začetkom je njegov veliki tekmec, s katerim sta imela v zadnjih letih nekaj vročih dvobojev, Rossi, sklenil podajanje pogodbe pri Yamahi. Po novem bo 39-letnik še dve leti ostal pri Japoncih in ko bo pogodbo izpolnil, bo za njim kar 24 let nastopanja v SP. A bolj kot te številke Rossija najbrž zanimajo tiste o naslovu prvaka - že nekaj časa namreč čaka na skupno jubilejno deseto lovoriko v karieri.

Rošade v kraljevskem razredu razredu so poskrbele tudi za nekaj sprememb v nižjih. Po odhodu prvaka Morbidellija in Lüthija bo odprt boj za nasledstvo v razredu moto2, najresnejša kandidata sta Mattia Pasini in Alex Marquez, mlajši brat svetovnega prvaka iz motoGP. V moto3 pa so tudi brez branilca naslova, saj se je Joan Mir preselil moto2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.