Šport > Moto športi
9432 ogledov

Pokopan v Ferrarijevem kombinezonu, počiva ob mami

Niki Lauda
1/8
Epa
Avstrijci so se poslavili od legendarnega dirkača.

Od pokojnega nekdanjega zvezdnika formule 1 Nikija Laude se je v katedrali sv. Štefana na Dunaju danes poslovilo okrog 300 častnih gostov. Med govorci so bili avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, nekdanji voznik formule 1 Gerhard Berger in igralec Arnold Schwarzenegger. Berilo je bral Laudov moštveni kolega Alain Prost.

Pogreb je sicer potekal v družinskem krogu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, a je na spominski slovesnosti pred tem, ki se je začela ob 13. uri in na kateri maševal tamkajšnji duhovnik Toni Faber, zbralo okoli 300 častnih gostov. Poleg znanih obrazov pa so se slovesnosti lahko udeležili tudi oboževalci in drugi obiskovalci, saj ima katedrala sv. Štefana na Dunaju skupno 800 sedišč in 3000 stojišč.

Lauda se je z zdravstvenimi težavami boril od hude nesreče leta 1976, ko je čudežno preživel nesrečo na dirki. Umrl je v bolnišnici v Zürichu, devet mesecev po transplantaciji pljuč. 

Kot poroča APA, so poleg avstrijskega skladatelja Christiana Kolonovitsa z manjšo glasbeno skupino za glasbeno spremljavo poskrbeli še ameriški glasbenik Drew Sarich in pevec Joni Madden. Igrali so skladbe Tracy Chapman Amazing Grace in Fast Car ter Imagine od Johna Lennona. Tudi pesem Hero skupine Family Of The Year je bila uvrščena v glasbeni program.

Že prej so od 8. do 12. ure sredi katedrale za vse, ki so se želeli še zadnjič posloviti od pokojnega, postavljena krsta skupaj z njegovo tekmovalno čelado. Lauda, ki je prejšnji torek umrl v 71. letu starosti, je prvi športnik, ki so ga položili na pare v katedrali sv. Štefana na Dunaju.

Čelado je na njegovo krsto postavila vdova Birgit Lauda, ki sta jo spremljala Nikijeva sinova Lukas in Mathias.

Niki Lauda | Avtor: Epa Epa

Avstrijski mediji so še sporočili, da so na poslednje slovo od Laude, ki je svetovni prvak postal v letih 1975 in 1977 s Ferrarijem ter leta 1984 z McLarnom, prišli tudi Lewis Hamilton, nekdanji prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone in direktor Mercedesa Toto Wolff.

Lauda je pokopan v Ferrarijevem dirkalnem kombinezonu, na dunajskem pokopališču Neustifter Friedhof pa so ga pokopali ob njegovi mami.

Niki Lauda | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice