Šport > Moto športi
1520 ogledov

Zmešnjava po startu, Hamiltonu zmanjkuje časa

Lewis Hamilton Max Verstappen VN Mehike Epa
Dirkači v elitnem dirkaškem razredu so se na Autódromo Hermanos Rodríguez merili za VN Mehike.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Mehiki. Na preizkušnji v Ciudad de Méxicu je bil drugi Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa domačin Sergio Pérez (Red Bull).

Drugi voznik Mercedesa Finec Valtteri Bottas si je v soboto sicer privozil najboljši startni položaj, toda po trčenju po startu in menjavi sprednjega krilca padel globoko v ozadje in ob koncu niti ni privozil med dobitnike točk.

Z novo zmago, 19. v karieri in že deveto v sezoni, je Verstappen še povečal naskok v seštevku SP, zdaj ima pred najbližjim zasledovalcem Hamiltonom že 19 točk naskoka.

Potem ko je Mercedes ostal brez enega od svojih adutov, je bilo glavno vprašanje, ali bo domačemu ljubljencu navijačev Pérezu ob koncu uspelo priti na drugo mesto. Prvo je bilo praktično oddano že od začetka, saj je Verstappen odlično začel in po opravljenih postankih v boksih zanesljivo spet prevzel prvo mesto, razlika je bila na koncu 16 sekund. Pérez je ob koncu sicer pritiskal in pet krogov pred ciljem se je zdelo, da lahko celo napade drugo mesto. A do obračuna prvega Mercedesovega in drugega Red Bullovega dirkač ni prišlo, Hamilton je spet dobil nekaj naskoka in nato varno pripeljal skozi cilj na drugem mestu.

Pérez pa kljub vsemu ni bil razočaran nad tretjim. Pred številnimi mehiškimi navijači, ki so po enoletnem premoru - lani dirke zaradi pandemije v mehiški prestolnici ni bilo - spet pripravili nepozabno in skorajda nogometno vzdušje, je končal kot tretji in se kot prvi Mehičan na domači dirki povzpel na oder za zmagovalce.

"Hotel sem še več, želel sem, da bi moje moštvo doseglo prvo in drugo mesto. A želel sem se tudi oddolžiti tem izjemnim navijačem, ki sem jih lahko slišal tudi med dirko," je po koncu dejal vidno ganjeni Pérez.

"Očitno so fantje danes prehitri za nas. Dal sem vse od sebe, s Sergiom sva imela lep dvoboj. Vesel sem, da sem prišel vsaj do drugega mesta. Sem pa zelo užival v dirki," pa je nastop ocenil Hamilton.

"Neverjetno. Če imaš Sergia za moštvenega sotekmovalca in prideš dirkat v Mehiko, je to nekaj izjemnega. Navijači so super in res imajo radi formulo 1. Seveda nam zdaj kaže zelo dobro, a do konca je še dolga pot," pa je zmagovalec po dirki hkrati polaskal domačim privržencem in umirjal strasti pred nadaljevanjem sezone.

V seštevku ima zdaj Verstappen na prvem mestu 312,5 točke, Hamilton na drugem pa 293,5. Tretji je Bottas s 185 točkami, Pérez je zdaj pri 165.

Četrto mesto, a povsem brez možnosti, da bi posegel v boj za stopničke, je osvojil Francoz Pierre Gasly (AlphaTauri), peti je bil Monačan Charles Leclerc, šesti njegov moštveni sotekmovalec pri Ferrariju Španec Carlos Sainz, do točk pa so privozili še veterani Nemec Sebastian Vettel (Aston Martin), Finec Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) ter Španec Fernando Alonso (Alpine), deseti je bil Britanec Lando Norris z McLarnom.

Z današnjim dvojnim uspehom na stopničkah pa je Red Bull tudi skoraj povsem ujel Mercedes na lestvici konstruktorskega seštevka, saj ima nemška ekipa zdaj pred avstrijsko le še točko prednosti.

Naslednja dirka bo že naslednji teden v Braziliji, do konca sezone pa so nato še tri preizkušnje (Katar, Savdska Arabija in Abu Dabi).

VN Mehike, izidi:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:38:39,086 (povp. hitrost: 186,951 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) +16,555
3. Sergio Pérez (Meh/Red Bull) 17,752
4. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri) 1:03,845
5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 1:21,037
6. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 1 krog
7. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin) 1 krog
8. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo) 1 krog
9. Fernando Alonso (Špa/Alpine) 1 krog
10. Lando Norris (VBr/McLaren) 1 krog
...
- najhitrejši krog: Valtteri Bottas (69.; 1:17,774)

Skupni seštevek SP (18/22):

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 312,5
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 293,5
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 185
4. Sergio Pérez (Meh/Red Bull) 165
5. Lando Norris (VBr/McLaren) 150
6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 138
7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 130,5
8. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren) 105
9. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri) 86
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine) 60
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 478,5
2. Red Bull 477,5
3. Ferrari 268,5
4. McLaren 255
5. Alpine 106
6. AlphaTauri 106
7. Aston Martin 68
8. Williams 23
9. Alfa Romeo 11
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.