Šport
18 ogledov

Motta: "Italija lahko igra tudi grdo"

Motta Italija reprezentanca novinarska konferenca EPA
Vezist italijanske reprezentance Thiago Motta je na četrtkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo Italijani proti Španiji zaigrali tudi "grdo", če jim bo to prineslo zmago na nedeljskem derbiju skupine C v Gdansku.

"Hočemo igrati lep nogomet, ker si tega res želimo, ampak na koncu je pomembno le zmagati," je novinarjem po treningu Italije povedal Thiago Motta. Strelec zmagovitega gola za Azzurre na kvalifikacijski tekmi v Stožicah (0:1) se je španskega sloga igre učil v vrstah Barcelone, a po igranju za Joséja Mourinha pri Interju spoznal tudi drugo stran nogometa.

Naturalizirani Brazilec je pred nedeljskim derbijem skupine C v Gdansku, kjer bodo Španci stiskali Italijane s svojo posestjo žoge, prepričan, da lahko Italijani z novo postavitvijo in le tremi branilci zadušijo miniaturne evropske prvake. Motta, zdaj član arabskega projekta pri Paris Saint-Germainu, je bil tudi zelo jasen, ko je beseda nanesla na staro Italijo, ki je s "catenacciem" znala zmagovati z 1:0.

"Stara Italija je zmagovala," je dejal Motta, ki kljub odsotnosti napadalca Davida Ville in branilca Carlesa Puyola meni, da je vezna vrsta s Xavijem Hernándezom, Andrésom Iniesto, Sergiem Busquetsom in Xabijem Alonsom še vedno vrhunska.

Balotelli ga ne pusti pri miru

"Ne verjamem, da so kaj manj močni," je dejal Motta. "So v dobrem, zelo dobrem momentu že v zadnjih štirih letih, ko so osvojili praktično vse. Izgubili so Villo in Puyola, ampak še vedno igrajo na istem nivoju. Najbolj pomembna stvar je, da bomo mi igrali kot ekipa."

Oči bodo uprte tudi v eksplozivnega Maria Balotellija, ki bo prav gotovo prvi kandidat za to, da bo ob tekanju za žogo izgubil živce. Po mnogih težavah, v katere je zaradi sodnikov zapadel tudi po prihodu v Premier League, je Balotelli svojo navihanost pokazal tudi pri nedavnem ekipnem fotografiranju, ko mu je Motta, napol v šali, zaradi neprestanega "teženja" prisolil klofuto.

"Še tukaj mi ne da miru," je v šali dejal Motta, ki je z Balotellijem skupaj igral pri Interju. "Mario je odličen fant. Ampak, ko igra za reprezentanco, mora biti odgovoren."

Špance šokirala smrt Preciada

Pred tekmo v Gdansku španski selektor Vicente del Bosque še vedno išče idealno postavo, s katero bi lahko svoj drugi veliki turnir odprl malce bolje, kot zadnjega. Pred dvema letoma so Špance namreč na prvi tekmi skupinskega dela šokirali Švicarji (0:1), priprave na obračun z Italijo pa je pretresla tudi vest o nenadni smrti nekdanjega Sportingovega trenerja Manola Preciada.

"Govoriti o Preciadu v pretekliku je zame zelo težko, še posebej zaradi njegove starosti. Spomini nanj so fenomenalni in to je bil res hud udarec," je na četrtkovi novinarski konferenci v Gniwienu povedal Chelseajev as Juan Mata. Aktualni evropski prvak in eden najboljših posameznikov Londončanov v letošnji sezoni ima v španski izbrani vrsti tako hudo konkurenco, da prve tekme verjetno sploh ne bo začel.

"Res je, da sem za Chelsea letos odigral veliko minut in počutil sem se kot zares pomemben igralec," je nadaljeval Mata. "Zdaj moram le nadaljevati z delom in skušati priti v prvo postavo reprezentance, ampak tu je veliko igralcev, ki so tukaj že dolgo časa in so si prislužili to pravico. Če bom igral ali ne, bom vedno podpiral ekipo, saj imamo isti cilj, ki je osvojiti turnir."

Tako kot Mata bo na Del Bosquejev poziv s klopi čakal še en "džoker", Barcelonin napadalec Pedro Rodríguez, kateremu je večji del sezone pokvarila poškodba, a je proti koncu leta spet začel spominjati na nogometaša, ki si je priboril mesto tudi v ekipi izpred dveh let, z dvema goloma pa je odločil tudi majski finale španskega pokala proti Athleticu Bilbau (3:0).

"Logično sem v nekaterih trenutkih pomislil, da ne bom prišel v ekipo, ampak na srečo sem sezono končal samozavestno in se v finalu pokala počutil zelo dobro," je dejal Pedro. "Trener bo odločil, če bom lahko pripomogel ekipi in do tistega trenutka bom delal stoodstotno."

Komentarjev 2
  • dolenc72 09:38 08.junij 2012.

    Italija drugače kot grdo sploh ne zna igrati.

  • jokovine 18:12 07.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **