Šport
20 ogledov

Mourinho: "Imamo odgovornost do ljudi, ki živijo tukaj"

Jose Mourinho Branislav Ivanović Chelsea EPA
Londonski Chelsea bi z današnjo zmago v Ljudskem vrtu storil velik korak proti prvemu mestu v skupini. Kljub visoki zmagi nad Štajerci na prvi medsebojni tekmi sta bila trener José Mourinho in branilec Branislav Ivanović na novinarski konferenci pred srečanjem previdna.

"Za nas je pomembno, da na dober način zaključimo igranje v skupini in da si čim prej zagotovimo prvo mesto. Čaka nas težka tekma, ki bo povsem drugačna kot naša prva medsebojna na Stamford Bridgu. V Londonu smo dosegli prvi gol v pravem trenutku in nato kontrolirali srečanje. Vendar pa je Maribor v nekaterih obdobjih tekme igral res dobro. Za nas bo zaradi rezultata s prve tekme morda celo težje, saj se bo Maribor obračuna lotil na drugačen način, nogometaši bodo glede na stanje v skupini zelo motivirani," je dejal branilec Londončanov Branislav Ivanović, ki je s srbsko reprezentanco že gostoval v Ljudskem vrtu (in izgubil z 1:0).

"Atmosfera na stadionu bo gotovo zelo vroča. Tukaj sem že igral s Srbijo in lahko rečem, da celotno mesto živi s to tekmo. S tem se bomo morali spoprijeti," je dodal Ivanović in nato na kratko opisal stanje v ekipi. "Trenutno smo v dobrem momentu, a konec sezone je še daleč, čaka nas še veliko težkih tekem, tako da ne 'letimo'. Mislim, da lahko našo igro izboljšamo še v mnogih aspektih," je sklenil popularni Bane.

"Rezultat 6:0 je lažen"

Podobnih misli kot kapetan Srbije je bil tudi portugalski strateg José Mourinho. "Pri naši zmagi s 6:0 je šlo za 'lažno situacijo', za lažen rezultat. Mi nismo takšna ekipa, ki bi se ji to pogosto dogajalo. Proti Mariboru smo imeli prvo priložnost in dosegli gol, imeli drugo priložnost in dosegli gol ... Tekma je šla povsem v našo smer. A vem, da so dobra ekipa. Analiziral sem jih po tekmah s Sportingom in Schalkejem, pogledal sem si tudi nekaj tekem slovenske lige. Gre za dobro organizirano ekipo z dobrimi igralci, ki skušajo igrati dober, napadalen nogomet. Tako da ta tekma za nas gotovo ne bo lahka. Moram prepričati moje igralce, da je bila tekma na Bridgu pač ena tistih, ko nam je šlo vse v prid."

Sledilo je vprašanje enega od slovenskih novinarjev, ali je kateri igralec Maribora tako dober, da bi lahko igral za Chelsea. Mourinho nanj ni želel odgovoriti. "Saj ne pričakujete, da bom motiviral nasprotnika ...," je z rahlim nasmehom dejal trofejni trener.

"Takšne tekme so posebne"

Chelsea je v letošnji sezoni še nepremagan na vseh frontah, kljub temu pa je Mourinho po sobotni zmagi nad Queens Park Rangersi (2:1) dejal, da mora njegova ekipa igrati bolje. "Če gledaš tekmo z očmi trenerja, vedno najdeš stvari, ki jih lahko izboljšaš. Ne maram ljudi, ki zapravljajo svoj talent. Želim si, da bi igralci čez deset let, ko bom star 60, govorili: 'Poglejte starega, vedno hoče še več'. Vendar pa lahko vprašate ljudi, s katerimi delam, da z mano, po mojem, ni težko shajati. Je pa res, da vedno želim napredovati," je nekdanji trener Porta, Interja in Reala pojasnil svoje mnenje.

Jose Mourinho Chelsea | Avtor: EPA EPA
Portugalec, katerega hčerka je včeraj praznovala 18. rojstni dan, je dejal, da rad igra tekme, kot bo današnja v Mariboru. "Rad sem na stadionih, kjer je podpora domačemu moštvu bučna. Mislim, da imam igralce, ki se lahko spoprimejo s tem. Slovenski klubi ponavadi ne igrajo v Ligi prvakov in največji klubi, z najboljšimi igralci, redko gostujejo tukaj. Zato so takšne tekme posebne. Zato imamo odgovornost, ne le do našega kluba, ampak tudi do ljudi, ki živijo tukaj. Čeprav vem, da nočejo, da bi zmagali mi (smeh, op. a.). In to pomeni, da moramo igrati dobro in pokazati dober nogomet, imeti dobro tekmo."

"Morajo biti ponosni, ne razočarani"

Mou je moral ponovno spregovoriti tudi o Zlatku Zahoviću: "Dosegel je izjemne stvari. To sem mu tudi povedal po tekmi na Bridgu (op. a.). Sicer sva govorila po porazu njegove ekipe s 6:0, kar ga je bolelo, vendar sem mu rekel, da morajo biti ponosni in ne razočarani. Kar počne Maribor, ko tekmuje z ekipami kot so Chelsea, Sporting in Schalke ter da je praviloma dominanten v slovenski ligi, to so veliki dosežki."

Pred novinarsko konferenco so varnostniki novinarjem dejali, da naj na koncu 'tiskovke' ne vstanejo, dokler ne bo vstal tudi Mourinho. Eden od predstavnikov slovenske sedme sile ga je za konec vprašal, ali je to res in kaj je razlog tega. "Ne, ne ... To ne prihaja od mene (smeh, op. a.). Tega ne potrebujem, niti mi to ni všeč. Oba sva tu z enakim razlogom, oba delava. Nihče tukaj ni nad nekom drugim. Tako da bom tokrat počakal, da vstanete vi," je z nasmehom na obrazu dejal Mou in nato po nekaj trenutkih koelgu zaklical: "Dajmo, človek!" in med smehom vstal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.